Top 10: Vituttaa...

Relaan kymmenen suosituimman keskustelun joukosta ponnahtaa esiin myös perisuomalainen aihe: vitutus. Keskustelu aiheesta on jatkunut Sonta-osastolla jo lähes viisi vuotta. TRB aloitti keskustelun kesäkuun alussa 2007 iltayhdeksän aikaan. TRB:n mielestä sairaan hyvä vitutus vie voiton esimerkiksi kunnon itsesäälistä.

Sen kunniaksi hän sisällytti viestiinsä myös erään alan klassikon, Ismo Alangon biisin ja videon nimeltä Vittu kun vituttaa, sekä kappaleen lyriikat. Jo ensimmäisenä iltana keskustelu keräsi 10 kommenttia. Yhdet halusivat lisätä vitutusta, toiset jakaa omaansa.

Tähän hetkeen mennessä keskustelua on luettu yli 104 000 kertaa ja siihen on kirjoitettu yli 860 viestiä.

Vitutus on rytmiltään tasapainoinen ilmaisu

TRB osui avauksellaan suomalaiseen mielenmaisemaan. Vitutus on monella tapaa suomalaisille uniikki tapa ilmaista tunnetilaa. Esimerkiksi englannissa, saksassa tai ruotsissa ei edes tunneta suoraa käännöstä vitutukselle.

Termi on myös tehokas. Äänteellisesti vituttaa on rytmiltään tasapainoinen. Sivaltava, terävä vit-tavu tuo sanan suun etuosaan, tut vie sen lähemmäs kitalakea ja taa antaa lopulta mahdollisuuden asian ilmaisuun myös ilmeellä, kun suuta pitää avata tuplavokaalin synnyttämiseksi on kokonaisuutena hallittu sana.

Huomioitavaa on myös, ettei sana sisällä kirjaimia, joiden kanssa ihmisillä on lausumisongelmia, kuten ärrää tai ässää. Siksi se on varsin tasa-arvoinen käsite.

Kiinnostavaa on myös verbin aikamuoto. Kyseessä on teon kestämistä kuvaileva muoto, eli kestoverbi. Tavallaan siis vituttaa tarkoittaa katkeamatonta ärsytyksen, harmituksen, ahdistuksen ja raivon yhdistelmää, jonka tuominen esiin se ääneen sanomalla paljastaa henkilön vaipuneen taas kyseiseen kaihertavaan ja nakertavaan tunnetilaan, josta hän on välillä ollut pois.

 

Vitutus osana suomalaista kulttuuria

Vitutus on myös osa tallennettua kulttuurista kansanperintöä.

Voiko vitutukseen kuolla? Näin kysyi ikinuori Keskustan kunniapuheenjohtaja, kolminkertainen presidenttiehdokas ja pitkäaikainen ministeri Paavo Väyrynen 1980-luvulla, kun hänestä ei tullutkaan aiemmin sovitun mukaisesti Suomen pääministeriä.

Sinänsä vitutukseen ei voi lääkärien mukaan yhtäkkiä kuolla, mutta stressitila altistaa sairauksille ja toimintakyvyn heikkenemiselle, jotka voivat johtaa kuolemaan.

Ehkä tunnetuin nauhoitettu lausahdus on Nelosen uutisissa ääneen päässyt tehdastyöläinen, jolta kysyttiin miltä tuntuu, kun työpaikka menee alta. 18 sekunnin klippi on kerännyt 1,36 miljoonaa katselukertaa Youtubessa.

Populaarikulttuurissa tunnetuimpia vitutuksesta inspiraation saaneita teoksia lienevät Ismo Alangon Vittu kun vituttaa, Irwin Goodmanin Nyt vituttaa ja Zén Cafen Antaa vituttaa. Tuoreempaa tuotantoa edustaa räppäri Petri Nygårdin Haista vittu. Lisäksi omat äänitallenteet vitutukselle ovat julkaisseet ainakin Lapinlahden linnut, Värttinä, Antero Kaski, Anssi Umpikela.

Eniten vituttaa kaikki on sekä lausahdus että kirjan nimi. City-lehden kolumnistit Pasa ja Atpo julkaisivat kolumneistaan kootun kirjan, josta on otettu jo kuusi painosta. Lisäksi kirja on saanut kaksi jatko-osaa.

Relaassa vituttaa laaja skaala

Palataan Relaan vitutukseen. Ikävää tunnetta aiheuttavat syyt ovat keskustelun perusteella moninaisia. Suomen jalkapallomaajoukkueen heikot otteet ovat harmittaneet usein, samoin yleinen roskaaminen ja pullojen rikkominen retkeilyreiteille. Yksittäisiä osumia saavat lääkärin sormet yllättäen sairasloman hakijan anaalissa, ero elämän rakkaudesta, krapula, David Hasselhoffin musiikkivideo. Myös huono vittuilun taso on aiheuttanut vitutusta.

Yhtäältä aiheita selatessa voi huomata, että keskustelufoorumille ei tulla aivan synkimpien ajatusten kanssa, vaan pääosin keskustelu säilyy pintavitutuksen tasolla.

Toisaalta Vituttaa-keskustelusäie ei ole pelkkää aiheiden listausta, vaan pikemminkin keskustelua tietyistä vitutussyistä. Onkin huomattavaa, että keskusteluun on osallistunut kohtuullisen rajattu määrä nimimerkkejä, vaikka viestejä onkin lähetetty yli 850 kappaletta.

TRB:tä on vituttanut useaan otteeseen luomansa säikeen keskustelun ajautuminen epäolennaisuuksiin, mistä hän on välillä avautunut. Pienen reivauksen jälkeen kurssi on taas kääntynyt yleensä takaisin hieman aiheen viereen, kuten keskustelupalstoilla toisinaan on tapana.

Palstan läpikahlaaminen ei aiheuttanut vitutusta, mutta ahdistusta kylläkin. Myönnänkin tässä, etten jaksanut lukea ihan jokaista viestiä läpi. Niinpä tämä artikkeli perustuu vain ensimmäisen kolmen vuoden ja puolen vuoden aineistoon. Keskustelu jatkukoon.

 

Youtube: Ismo Alanko Säätiö - Vittu kun vituttaa

Spotify-lista: Vituttaa by Relaa Ulkona

Top 10 -juttusarjassa käsitellään Relaan kautta aikojen suosituimpia keskusteluja.

Artikkelisarja: 
Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=39867.0

Arttu Muukkonen