Tour de Helsinki on pyöräilykesän huipennus

Teksti: Markku Jussila
Kuvat: Tour de Helsinki / Jari Mäkinen, Leila Oksa ja Kim Öhman
 

Elokuun viimeisenä viikonloppuna vietetään taas pyöräilyn superviikonloppua Helsingissä. Kansainvälinen Bicycle Film Festival oheisohjelmineen saapuu New Yorkista keskustan Bio Rexiin ja pyöräilytapahtuma Tour de Helsinki valtaa Velodromin.

Tour de Helsinki poljetaan nyt jo kymmenennen kerran. Merkkivuoden kunniaksi kyselimme tapahtuman johtajalta Tuomas Pernulta Tour de Helsingin tämän vuoden kuulumisia ja tulevaisuuden suunnitelmia.
 

Jokaiselle jotakin

Tour de Helsinki on monipuolinen tapahtuma. Kilpapyöräilijöille se on ollut yksi kauden tärkeistä kilpailusta ja kuntopyöräilijöille taas vuoden suurkoitos. Kuntopyöräilijöille Tour de Helsinki on usein koko kauden pisin pyörälenkki.

Näkevät tourilaiset itse tapahtuman enemmän kisana vai kuntopyöräilynä? Tuomas Pernun mukaan totuus on molemmissa.

“Tour de Helsinki on yksinkertaisesti pyöräilytapahtuma. Sen ei ole tarkoituskaan olla pääasiassa kilpailu tai pääasiassa kuntotapahtuma. Sen on tarkoitus olla nimenomaan molempia. Toivomme että Tour de Helsinki olisi monipuolinen tapahtuma, joka kokoaa monenlaisia pyöräilijöitä ja pyöräilyn ystäviä yhteen kerran vuodessa.”
 

Kauden päätöshaaste

“Tour de Helsingin ajankohta on kauden lopussa on yksi tapahtuman tunnusmerkeistä. Suomessa on paljon pyöräilytapahtumia ja kilpailuja alkukesällä. Tour de Helsinki taas on aina kauden lopussa.”

Tour de Helsingin ajankohta osuu yleensä syyskuun alkuun. Se mahdollistaa osallistujille pitkän harjoittelukauden ennen tapahtumaa. Pitkä harjoittelukausi auttaa erityisesti ensikertaa pitkään pyöräilyyn osallistuvia. Pitkä ja harjoittelua vaativa matka onkin toinen Tour de Helsingille tärkeä piirre.

“Tour de Helsingin 140 kilometrin matka on toinen tapahtuman tunnusmerkeistä. Haastetta pitää olla! Ja loppukaudesta jaksaakin pidemmällekin kuin alkukaudesta.”
 

Kilpailu on kovaa Tour de Helsingissäkin

Tour de Helsingin kilpailupuoli on kehittynyt huomattavasti tapahtuman pitkän historian aikana. Nyt kisalisenssin omaavien kilpapyöräilijöiden kilpailu starttaa reitille jo muista erotettuna. Kilpailussa on erikseen sarjat miehille, naisille ja joukkueille.

Tour de Helsingin reittiennätys on Kimmo Kanasen vuonna 2009 polkema 3 tuntia 34 minuuttia ja 20 sekuntia. Kananen polki huippuajan hyvässä yhteistyössä Jussi Veikkasen kanssa. Neljään vuoteen ei reittiennätystä ole saavutettu, vaan siitä on jääty yleensä yli neljä minuuttia.
 


Näin syntyy Tour de Helsingin reittiennätys. Jussi Veikkanen (vas) ja Kimmo Kananen maalisuoralla. Kuva: Jari Mäkinen / Tour de Helsinki
 

Nyt kärjellä on siis jo viidennen kerran mahdollisuuus yrittää uutta reittiennätystä. Ainakin teoriassa ennätyksen pitäisi olla rikottavissa.

“Pyöräiltävän teitin osalta Kanasen ennätyksellä ei ainakaan ole etulyöntiasemaa nykyisiin reitteihin verrattuna. Ennätysvuonna reitti saattoi olla ennemmin aavistuksen hitaampikin. Sillä oli silloin tietöiden takia muutamia kiertoja ja mutkia.”

Kananen polki ennätyksen melko tyynenä päivänä ja tuulettoman kelin ajatellaan yleisesti suosivan pyöräkilpailuissa. Pernu ei pistä Kanasen huippuaikaa säänkän piikkiin.

“Tour de Helsinki on aika usein osunut melko tyynille päiville. Säänkin osalta olosuhteita uudelle reittiennätykselle on ollut usein ja tulee olemaan jatkossakin.”
 

Porukan voima auttaa pitkällä matkalla

Tour de Helsingin 140 kilometrin matka jännittää monia ensikertaa mukaan lähteviä kuntopyöräilijöitä. Pernun mukaan käytännön kokemukset osoittavat ettei pitkältä kuulostavaa matkaa kannata pelästyä. Porukassa pyöräily edistyy yllättävän kevyesti.

“Yhteishenki auttaa valtavasti. Lisäksi jo noin hitaimmissakin nopeusryhmissä ryhmässä ajamalla alkaa säästää ilmanvastuksessa ja voimissa. Kokemuksien ja osallistujilta kuultujen juttujen perusteella uskaltaisinkin suositella monia jopa valitsemaan oman nopeusryhmän Tour de Helsingissä ennemmin yläkanttiin kuin alakanttiin.”
 


Velodromi tarjoaa upeat puitteet pyöräilytapahtumalle. Kuva: Leila Oksa / Tour de Helsinki
 

Tulevaisuuteen monipuolisesti kehittyen

Tour de Helsinkiä kehitetään jatkuvasti. Pieniä muutoksia toteutetaan kokemusten ja palautteen perusteella sekä kilpailupuolella että kuntopyöräilypuolella. Niiden yhdistäminen samaan tapahtumaan onnistuu vaikka molemmat puolet kasvaisivat reilustikin. Esimerkkejä löytyy läheltäkin.

“Esimerkiksi Virossa on suositun Tartu Rattamaraton maastopyöräilytapahtuman yhteydessä järjestetty vuonna 2009 jopa maastopyöräilyn EM-kisatkin. Iso huippukisa ja kaikkien suosima pyöräilytapahtuma toimivat siellä erinomaisesti yhdessä ja tukevat toisiaan.”

Varsinaisten pyöräilyjen lisäksi tapahtuman oheisohjelmaa kehitetään jatkuvasti.

“Velodromi on hieno paikka. Olisi hienoa saada kaikki pyöräilyn ystävät kerran vuodessa sinne tapaamaan toisiaan. Velodromilla tarjoamamme ohjelman ja oheistoiminnan kehittäminen on yksi jatkuvista kehityskohteistamme.”

Nytkin kaikki ovat siis tervetulleita Helsingin Velodromille Tour de Helsingin ilmoittautumispäivänä lauantaina klo 10-18 ja varsinaisena tapahtumapäivänä jolloin lähtö tapahtuu klo 11 ja maaliin saavutaan 140 kilometriä myöhemmin noin klo 14-18 välillä.

Lauantaina Velodromilta ehtii hyvin myös keskustaan Bicycle Film Festivalin fillarileffanäytöksiin. Luvassa on siis monipuolinen pyöräilyviikonloppu kaikille.

Käyttäjän Relaa kuva

Relaa

Elämä ulkona - Relaa netissä
Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

[quote=Relaa]

Tour de Helsingin reittiennätys on Kimmo Kanasen vuonna 2009 polkema 3 tuntia 34 minuuttia ja 20 sekuntia. Kananen polki huippuajan hyvässä yhteistyössä Jussi Veikkasen kanssa. Neljään vuoteen ei reittiennätystä ole saavutettu, vaan siitä on jääty yleensä yli neljä minuuttia. 

Nyt kärjellä on siis jo viidennen kerran mahdollisuuus yrittää uutta reittiennätystä. Ainakin teoriassa ennätyksen pitäisi olla rikottavissa.

[/quote]

Ennätykset on tehty rikottaviksi. Sunnuntaina syntyi siis Tour de Helsingin uusi reittiennätys 3.30.30 (keskinopeutena 43,9 km/h). Uusi voittaja ja ennätysmies virolainen Oskar Nisu.

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------