Trailrunning on hauskempaa juoksemista

Suomalaiset juoksevat ahkerasti. Juoksutapahtumat keräävät osallistujaennätyksiä ja kävelyteillä vilisee lenkkareita ja juoksutrikoita. Kirjailijatkin kirjoittavat juoksemisesta ja juoksijoista.

Katujen täyttyessä juoksijoista metsäpuoluilla on kuitenkin hämmästyttävän rauhallista. Maastojuoksu eli trailrunning on Suomessa harvinaisempaa kuin muissa Euroopan maissa.
 

Suomi on polkuparatiisi

Suomessa on kuitenkin poikkeuksellisen hyvät olosuhteet maastojuoksuun. Täällä on metsää jokaisen taajaman vieressä. Metsissämme on myös tiheä polkuverkosto, sillä isojen virallisten polkujen rinnalla risteilee lukuisia pienempiä uria. Niitä tekevät metsiin esimerkiksi koiranulkoiluttajat.

Loputtoman polkuverkoston lisäksi Suomen asemaa hyvänä maastojuoksupaikkana tukevat jokamiehenoikeudet. Jokamiehenoikeuksien ansiosta kaikkiin metsiin saa Suomessa mennä juoksemaan selvittämättä metsänomistajia ja pyytämättä heiltä lupia.

Mahtavien maastojuoksumahdollisuuksiemme kunniaksi Relaakin tutustui lajiin. Perehdyttäjinä toimivat Salomonin kanssa yhteistyötä tekevä maastojuoksija ja seikkailu-urheilija Noora Pinola sekä La Sportivan vuoristojuoksuvälineitä Suomessa edustavan Outdoor Action Finlandin Miika Vuorio.
 

Hiekkatie on tie

Eniten suomalaisten juoksulenkkareita kuluttavat vielä asfalttitiet. Asfaltti on kovaa ainetta ja rasittaa esimerkiksi juoksijan polvia. Monet juoksuharrastajat tykkäävätkin juosta mahdollisuuksien mukaan pehmeämmillä hiekkateillä tai pururadoilla. Onko hiekkatie tai pururata ensimmäinen askel maastojuoksuun?

Maastojuoksussa pitää katsoa reittiä ja valita paikat askeleille. Juuri se tekee maastojuoksusta kiinnostavaa. Maastossa ei ole tylsää kun aivotkin saavat tehdä töitä”, Noora linjaa.

Hiekkatiellä tai pururadalla kompurointia ei tarvitse pelätä. Juokseminen niillä onkin asfalttijuoksun kaltaista. Katse ja ajatukset saavat harhailla. Trailrunningia ei siis harrasteta hiekkateillä ja jalkineiksikin niille soveltuvatkin tavalliset katujuoksulenkkarit.
 

Trailrunning alkaa epätasaisella polulla

Siirtyminen hiekkatieltä tai pururadalta oikeille poluille mullistaa juoksemisen. Vasta polulla juoksijasta tulee vapaa trailrunner. Katse etsii hyviä paikkoja seuraaville askeleille. Askeleen pituus ja tempo vaihtelevat jatkuvasti. Välillä on mahdollisesti otettava pitkiä loikkiakin. Joskus taas jalkojen on tikitettävä lyhyitä miniaskelia juurien tai kivien väleihin.

Polulla juokseminen on katujuoksua intensiivisempää ja samalla mukavampaa. Mutta myös raskaampaa. Maastojuostessa joutuu käyttämään koko kroppaa esimerkiksi tasapainoa haettaessa. Poluilla on myös edettävä polun ehdoilla. Vaikeimmissa paikoissa käveleminen on luontainen osa maastojuoksua. Tiellä juostessa kävelemistä taas pidettäisiin nolona.

Olen selvästi väsyneempi maastolenkin jälkeen kuin saman kestoisen maantielenkin jälkeen”, Noora linjaa juoksemista poluilla ja tiellä.

Jatkuva alustan tarkkaileminen ja askeleiden paikan valitseminen saattaa kuulostaa raskaalta tasaiseen tiehen tottuneesta juoksijasta. Monet kuvailevat katujuoksulenkkejään joogaa vastaaviksi hetkiksi, sillä tasaisella tiellä juostessa ei tarvitse ajatella yhtään mitään.

Maastojuoksun vaatimaa ajattelutyötä ei kuitenkaan tarvitse pelätä. Kyllähän tyhmempikin siitä selviää. Maastojuoksun harrastajat pitävätkin maastojuoksua usein jopa katujuoksua rentouttavampana. Työasiat ja muut arjen huolet pysyvät helpommin poissa mielestä kun ajatus ei voi harhailla.
 

Trailrunning päättyy vuorille

Suomessa maastojuoksun suola ovat metsäpolut kantoineen ja kivineen. Suomi onkin maailman parhaita paikkoja kevyeen helposti lähestyttävään maastojuoksuun. Täällä maastojuoksun ei tarvitse olla extremeä vaan se voi olla vilpittömän hauskaa.


Kilian Jornet juoksee isoillakin vuorilla. Kuva: Salomon

Muissa maissa maastojuoksussa korostuvat usein vuoristomaiset rinteet. Rinteiden jyrkät ylämäet ja alamäet tuovat haastetta ja vaihtelua metsien ja metsäpolkujen puuttuessa. Ne tekevät lajista täysin erilaisen. Lajin kansainvälinen supertähti Kilian Jornet etenee vauhdikkaasti juosten kallioisia vuoristoreittejä, joissa moni kiipeilijäkin turvautuisi köysistöihin.

Ulkomailla vuoristokylien trailrunning-tapahtumat ovat todella suosittuja. Yritän itsekin päästä niihin säännöllisesti. Hieman mäkisempi maasto auttaisi toki niihin harjoitellessa”, Noora arvelee.
 

Oikea kenkä on avain maastojuoksuun

Juokseminen siis muuttuu kun tiet ja pururadat vaihtuvat oikeisiin polkuihin. Samalla kannattaa vaihtaa jalkineet. Katujuoksulenkkari on tehty tasaiselle alustalle. Se ei toimi jos jalka laskeutuukin epätasaiseen tai kaltevaan kohtaan.

Olen kokeillut peruslenkkariakin maastossa liikkuessa. Tuntuu ettei jalka pysy ollenkaan lenkkarin pohjan päällä vaan lipsuu jatkuvasti sentin jommalta kummalta puolelta ohi”, Miika kuvailee kokemuksiaan.

Asfalttilenkkarilla voi toki hyvin kokeilla polkuja. Silloin saa selville tykkääkö poluilla juoksemisesta. Mutta jos alkaa säännöllisesti juosta poluilla niin kannattaa ehdottomasti hankkia trailrunning-lenkkarit. Ne eivät ole edes kalliita”, vinkkaa Noora.

Maastojuoksukengän tärkein perusominaisuus on istuvuus ja tukevuus. Jalka on sidottu tiukasti ja tarkasti pohjan päälle. Se ei pääse lipsumaan sivuille vaikka askel osuisikin vinolle tai epätasaiselle alustalle.

Istuvuuteen kannattaa myös kiinnittää eniten huomiota maastojuoksulenkkaria ostettaessa “Yleensä jo ensituntuma istuvuudesta kertoo totuuden”, Noora ohjeistaa lenkkarikauppaan menijää.

Istuvuuden ja tukevuuden lisäksi maastojuoksukengän keskeisiä ominaisuuksia ovat pohjan pitävyys ja suojaavuus. Pitoa tarvitaan jyrkissä mäissä sekä kosteilla kivillä, kallioilla ja juurilla. Erityisesti kengän kärjen tulee olla hyvin suojattu sillä kivet lyövät helposti varpaille.

Istuvuus, tukevuus, pito ja suojaavuus ovat maastojuoksulenkkareiden ominaisuuksia, jotka puuttuvat tavallisista katulenkkareista. Eroa näiden lenkkarityyppien välillä löytyy myös toisin pain. Maastojuoksulenkkarit ovat yleensä matalaprofiilisempia. Niiden pohjassa ei ole yhtä paljoa vaimennusta kuin kovalle asfaltille tehdyissä lenkkareissa. Vähäisempi vaimennus mahdollistaa matalamman profiilin myötä paremman tuntuman epätasaiseen maastoon.

Peruslähtökohta on katujuoksukenkiä kevyempi vaimennus. Maastojuoksukenkämallistossa on kuitenkin erilaisia malleja eritasoisella vaimennuksella”, Miika muistuttaa.
 

Maastojuoksulenkillä saa kastua

Vanhanaikaiset maastojuoksulenkkarit erosivat katulenkkareista lähinnä vedenpitävän Gore-Tex-kalvon osalta. Nykyään erot ovat muualla ja vastaavasti suhtautuminen vedenpitäviin kalvoihin on muuttunut. Vettä ei yritetä enään pitää lenkkarin ulkopuolella vaan sen kanssa on opittu elämään.

Maastojuoksulenkkarit eivät ime vettä vaan kuivuvat itsestään todella nopeasti. Niiden märkäpainokin on lähellä nollaa”, kertoo Miika.

Noora on hyödyntänyt harrastuksessaan nykyisten lenkkarien toimivuutta märkänäkin. “Olen tehnyt Nuuksiossa lenkkejä joissa uin metsälampien yli ja jatkan juoksemista toisella puolella lampea. Lämpimään aikaan vesi ei haittaa ollenkaan vaan piristää.

Vedenpitävään kalvoon turvaudutaan nykyään maastojuoksulenkkareissa lähinnä silloin kun halutaan suojautua kosteuden lisäksi kylmältä. “Gore-Tex-lenkkari on erinomainen loskassa”, Noora muistuttaa.

Suomen talvessa tarvitaan lämpimyyden lisäksi myös nastoja. Talvi- ja kesäkäyttöön tarkoitetut lenkkarit ovatkin eriytyneet kauemmaksi toisistaan nastojen tultua talvilenkkareihin ja vedenpitävien kalvojen jäätyä pois kesälenkkareista.
 

Omat suosikkireitit vaativat etsimistä

Oman suosikkilenkkarin lisäksi maastojuoksijan kannattaa etsiä omat suosikkipolutkin. Suomalaiset metsät ovat täynnä reittivaihtoehtoja ja jokaisen makuun löytyy varmasti sopiva.

Reittien osalta etsivä löytää. Noora Pinola vinkkaa lähtemään isoilta poluilta risteäville sivupoluille. “Ensimmäisillä kerroilla voi tehdä täyskäännöksen palata takaisin samalle isommalle polulle. Myöhemmin pikkupolun tultua tutuksi voi jatkaa eteenpäin uusille poluille ja löytää lopulta hienoja pidempiä lenkkejä.

Nooran vinkkiä kannattaa noudattaa. Suomen erinomaiset polut ansaitsevat tulla löydetyiksi ja juostuiksi. Niissä on ainesta sekä oman vapaa-ajan piristykseksi että kansainvälistä Suomi-kuvaa rakentavaksi ylpeyden aiheeksi.
 

Kuvat: Salomon

Markku Jussila

Kaitsu

Nyt vittu ihan oikeesti jotain rajaa! Trailrunning? Mites olis termi maastojuoksu? Vai eikö myy? Tää alkaa olla ihan vatipäätouhua.

Ei Suomen kieleen voi mielivaltaisesti tuoda ihan mitä tahansa sanoja vain siksi, että joku hörhö luulee niiden myyvän.

Vai että on trailrunninki Suomi-kuvaa rakentava ylpeyden aihe? Sanokaa nyt mieluummin sitte, että Finland-picturea buildaava proudingin riisöni. Mie taidan jatkaa omakuvan rakentamista bierdrinkingillä, sitte lähen listnaamaa Viikatetta, joka teki juuri oman levyn Kymijoen suppareille: Kymijoen lautturit (http://www.levykauppax.fi/artist/viikate/kymijoen_lautturit/). Toi seuraava ei oo Viikatetta.

http://www.youtube.com/watch?v=mY8CnBFKJ3s

Markku Jussila

Maastojuoksu ei tavallaan käy. Vika on osittain siinä että maastojuoksu terminä luo historiansa vuoksi vääriä mielikuvia. Suomessa on juostu kymmeniä vuosia maastojuoksukilpailuja juuri pururadoilla. Siksi maastojuoksu ymmärretään helposti juuri tuollaisena pururatajuoksuna ja siihen liittyvänä kilpailumuotona.

Ja pururadat eivät siis missään nimessä ole sitä "trailrunningia". Pururadat on tasaisia, tämä moderni "trailrunning" taas tapahtuu epätasaisilla haastavammilla alustoilla. Kuten artikkelissa selvästi kuvataan.

Oikeasti vaihtoehto tälle englanninkieliselle "trailrunning" termille olisi siis täysin uuden suomenkielisen termin lanseeraminen. Esimerkiksi polkujuoksu tai urajuoksu. Valitettavasti kielitoimistokaan ei ole moiseen lähtenyt, saati että olisin itse yksittäisenä kirjoittajana sitä yrittänyt.

Nykyaika on tällainen. Englanninkieliset termit ovat jo ehtineet valitettavasti yleistyä liikaa ennen kuin uutta suomenkielistä päästään edes kunnolla miettimään.

Näin siis perustelisin jutun kirjoittajana termivalintaani täällä internetissä. Tai siis kansainvälisessä tietoverkossa kuten englantitermien vihaajat varmaan aina sanovat. En halunnut käyttää pelkkää vanhanaikaista suomenkielistä termiä maastojuoksu koska se olisi luonut osittain väärää kuvaa. Siksi valitsin tietoisesti käyttää myös termiä trailrunning. Sen avulla saatiin oikaistua edes vähän suomenkielisen termin vääränlaista historiallista rasitetta.

PS. Mikä termi käyttöön Relaassa suosittuun spliboarding-keskusteluun?

Jii-5000

Kuulostaa myös mun korvaan typerältä täysin turha englannin kielen käyttö. Jos ei maastojuoksu kelpaa, niin trail running kääntyy suoraan ja luontevasti polkujuoksuksi. Ei siihen tarvitse kysyä kielitoimistolta lupaa.

Matti Verkasalo
Käyttäjän Matti Verkasalo kuva

Polkujuoksu ja halkilauta

Harza

Tuli etiäinen kesäisestä pystymelonta/SUP-keskustelusta ja silloinkin taisi olla sama M. Jussila perustelemassa että ei voi käyttää sitä ja sitä termiä kun on kyseessä täysin eri laji.

Eikö kuitenkin kannattaisi kirjoittaa suomeksi tai jos oma toimittajan ego ei kestä niin vaihtaa kokonaan englanniksi. Ei tässäkään nyt _niin_ eri lajeista ole kyse.

Markku Jussila

Minulle toki sopii polkujuoksu ja pystymelonta. Oikein hienoja termejä!

Usein joutuu kuitenkin käyttämään niitä jotka ovat yleisimmin käytettyjä. Pelottaa ettei polkujuoksu ja pystymelonta yleistykään vaan jäävät enkkutermien jalkoihin. Pidetään kuitenkin peukkuja.

Supin kohdalla katselin pitkään ympärilleni. Seurasin esim. alan mainontaa ja Helsingissä toimivia vuokraamoita jne. Toivoin että edes jotkut niistä käyttäisivät jotain muita termejä kuin supia. Mutta ei. Kaikkialta puski vastaan pelkkää supia ja suppaamista. Hieman sama tämän trailrunning vs. polkujuoksun kohdalla, mutta onneksi tilanne ei ole aivan yhtä toivoton.

Sivujuonne:

1980- ja 90-luvuilla tuli paljon uusia lajeja Suomeen. Lumilautailu, rullalautailu, maastopyöräily,...

1995-2000 Suomeen tuli internet.

2000-2013 on tullut taas paljon uusia lajeja Suomeen. Longboarding, splitboarding, rogaining, sup, trailrunning, rafting,...

Jotain eroa havaittavissa? Internetin myötä lajit tulevat Suomeen niin nopeasti vanhaan hyvään aikaan verrattuna ettei kieli vaan pysykään perässä. Karu ja hieman valitettava tosiasia.

Plo

Jos satun juoksemaan poluilla, tulen kotiin ja vaimo kysyy, missä kävit, niin sanon, että kävin juoksemassa poluilla tuossa lähellä. Harrastin siis poluilla juoksemista.

Jos ostan ensi vuonna sit-on-top-kajakin, kerron, että kalastan päällä istuttavalla kajakilla. Se nyt kertoo edes suunnilleen, mistä on kysymys.

Totta tietenkin on, ettei kieli ehdi sopeutua kaikkeen, mutta hyvin usein ongelma on tehty eikä todellinen. Kävin treilrannaamassa. Ei, ei taivu oma kieli siihen. Kävin juoksemassa poluilla kuulostaa paremmalta.

Äppy

Olen muiden kanssa täysin samaa mieltä siitä, että tuo trailrunning-termi on tässä tapauksessa täysin turhaa ja naurettavaa vierasperäisen sanan käyttöä sen takia, että se kuulostaa "coolilta".

Tällä viimeisellä kommentilla M. Jussila kaivoit itsellesi haudan. Jos asioista pitäisi käyttää niiden yleisimmin käytettyjä ja tunnettuja nimityksiä, niin kyllä suomalaisella foorumilla se nimike trailrunningin kohdalla on maastojuoksu. Mielenkiintoista on minusta myös se, että puolustellaan trailrunning-termin käyttöä, vaikka itse artikkelissakin todetaan, että kyseessä on maastojuoksu.

Toki maastojuoksustakin on monenlaisia variaatioita, kuten maastopyöräilystäkin, ja niiden rajavedoista voidaan käydä tiukkojakin väittelyitä mutta harrastustasolla se käyttökelpoisin termi on maastojuoksu(tai vaihtoehtoisesti polkujuoksu, jos artikkelin sisältö olisi kapeampi). Harrastemielessä maastojuoksu on tässä tapauksessa kuitenkin täysin käyttökelpoinen ja parhaiten artikkeliin soveltuva nimike.

PS. Ilmainen maastojuoksuvinkki: Suomen ylivoimaisesti parhaat ja monipuolisimmat maastojuoksumaastot löytyy metsälapista. Siellä porot pitävät huolen polkuverkostojen kunnosta ja runsaasta määrästä. Eikä varmasti tarvi pelätä ihmisruuhkia.

Edit: Vielä kommentti M. Jussilalle:
Jos oikeasti pelkää, että se suomenkielinen termi jää englanninkielisen termin alle, ja haluaisi sitä suomenkielisen termin käyttöä tukea, miksi täytyy sitten käyttää sitä englanninkielistä? En oikein ymmärrä tällaista ajattelutapaa.

Kaitsu

PPPS: Ja kyllä Suomen parhaat treilrunninkiplätsit löytyy ns. kuntorasteilta! Tervetuloa vaan. Ainakin täällä Kouvolassa on joka viikko kuntorastit, saa juosta polkuja, osallistujiakin parhaimmillaan toista sataa jopa arki-iltoina.

Markku Jussila

Kiitos kaikille kommenteista! Hienoa lukea ja käydä tällaista keskustelua termeistä(kin).

Viimeinen selvitys minulta kirjoittanajan:

Halusin käyttää kahta termiä. Koin että yksi termi olisi liian rajoittava, koska kyse on viime vuosina voimakkaasti muuttuneesta ja sen vuoksi yllättävän monitasoisesta asiasta. Kaksi termiä oli siis harkittu valinta.

Ensimmäisenä terminä maastojuoksu oli minulle itsestäänselvyys. Onhan se perinteisin termi tässä asiassa.

Halusin kuitenkin tuoda rinnalle toisen termin korostaakseni ettei kyse ole enään siitä kaikkein perinteisimmästä maastojuoksusta. Joka siis on ollut pururatojen kilpaurheilumuoto.

Valitsin toiseksi termiksi trailrunningin. Vaihtoehto olisi ollut lähinnä polkujuoksu. Koin että trailrunning on tällä hetkellä enemmän käytetty ja yleisemmin tunnettu kuin uudistermi polkujuoksu.

Tämä on ollut hyvä keskustelu. Jos nyt kirjoittaisin artikkelin niin saattaisin rohkeammin käyttää suomenkielistä termiä polkujuoksu. Nyt sille löytyisi varmaan jo enemmän Googleosumakin. Viime viikolla polkujuoksulle löytyi vielä paljon trailrunningia vähemmän suomenkielisiä Googleosumia.

Ja muistuttaisin siitä että Relaankin artikkelien kirjoittajat pyrkivät olemaan objektiivisia. Tässä tapauksessa se tarkoittaa sitä että juttua varten haastatellut ja muuten käytetyt lähteet puhuivat nimenomaan trailrunningista. Eivät polkujuoksusta. Tuo johti väkisin siihen että juttuunkin päätyi termi trailrunning. Jos lähteistä olisi noussut millään tasolla esiin termi polkujuoksu, niin se olisi takuuvarmasti päätynyt myös artikkeliin.

Toivotaan että suomenkielinen termi polkujuoksu tämänkin keskustelun myötä saisi vakiintuneemman aseman. Hieno ja selkeä termi nimittäin.

VilleF

Menkää laskemaan lumikourua

PeeTee

Voiks halkilaudalla laskee lumikourua? Vai pitääks hankkii erityisesti keskusten katurinteisiin ja lumipuistoihin tarkoitettu vapaalaskulauta?

Raid

Joo-o... Käyttääköhän trail running-termiä kukaan muu kuin ns. kaupalliset tahot, joilla tietenkin on intressinsä luoda uusi, jännittävä mielikuva maastojuoksusta. Kuulostaa teennäiseltä.

Hox: jos Relaa ja Markku haluaa pysyä outdoor-trendien terävässä kärjessä, seuraavaksi vois kirjoittaa vaikka "gravel grindingista" eli hiekkatiellä fillaroinnista :D

stefanus
Käyttäjän stefanus kuva

Hei!
Pitääpä antaa tunnustusta sisällöltään hyvälle ellei erinomaiselle kirjoitukselle minulle erittäin läheisestä ja rakkaasta aiheesta! Terminologian suhteen kärsin myös lievästä englismiallergiasta, mutta tässä tapauksessa annan funktion ajavan muodon ohi, joten kutsuttakoon lajia sitten vaikka trailrunningiksi jos se nuoremman sukupolven mielikuvissa tekee lajista hohdokkaamman! Itse olen aktiivisuunnistajana polkuja juoksennellut 80 -luvun alkupuolelta, ja ainakin takavuosien suunnistajien kielenkäytössä eri alustoilla tehtäviä juoksuharjoituksia kutsuttiin suoraviivaisesti joko metsä-, polku- tai tielenkeiksi. Kuten todettiin, maastojuoksu -nimityksellä Suomessa on kisailtu mm. hiekkapohjaisilla ulkoiluteillä mikä on varsin kaukana meidän maastoillemme tyypillisillä kivikkojuurakkopoluilla juoksemisesta. Olen mukana järjestämässä Jämi21-XC Run -nimistä tapahtumaa, ja mielestäni XC -kuvaa tapahtuman reittiä premmin kuin Trail vaikka pääosin poluilla tapahtuman reitti kulkeekin. Polut vain ovat noissa kangasmetsä- ja harjumaastoissa niin hyväpohjaisia, siis vailla juuria ja kiviä että "klassinen" cross country -nimitys antaa minusta alustan osalta osuvamman mielikuva.
Happy Trails vain kaikille polkujuoksijoille!

VilleF

Murtomaajuoksu

Kaitsu

Korjataa sitte asiasisältöäkin. Noi kalvolliset lenkkarit pitää loskakelillä sukat kuivina arviolta 15 sekunttia kauemmin kuin kalvottomat, jos meinaan on oikeasti kyse juoksemisesta. Jos haluaa loskassa läiskytellä, ni neopreenisukat jalkaan, tai ihan kunnon lantsarit. Ainakin itte pystyn hölkyttelemään vajaan kymmenen kilsan lenkkejä kumisaappaissakin.

Markku Jussila

Kaitsu oikeassa kuivien jalkojen suhteen. Kun on oikeasti märkää ja ollaan maastossa niin lenkkari on aika mahdoton pitää kuivana. Vesi pääsee nilkkojen tyköä tai jostain aina sisään lenkkariin.

La Sportivalla on osittain Suomessa kehitelty varrellinen lenkkari. Ja Salomonilla on sellaista lisänilkkasuojaa. Auttaako tuo varren lisääminen lenkkariin pitämään Gore-lenkkarin kuivana loskamaastossakin?

Matalalle Gore-lenkkarille on yksi oiva käyttökohde. Katujuoksulenkit talvikaudella. Kadut eivät ole koskaan tosi märkiä (poislukien ne muutamat pahat loskapäivät) vaan aika kuivia. Talvella on kuitenkin kaduilla aina jonkilaisia muutamien senttien syvyisiä lammikoita. Niistä Gore-lenkkari kyllä selviää. Mutta sitten ei puhutakaan taas maastojuoksusta.

Vai voiko talvista katujuoksulenkkiä ajatella maastojuoksuna kun sitä tienpintaa joutuu kyllä tuijoittamaan aika intensiivisesti kesäkauteen verrattuna. Sen verran löytyy aina jäisiä kohtia ja muuta yliloikittavaa ja varottavaa.

VilleF

Noniin, termineppauksesta itse asiaan. Hyvä artikkeli joka kertoi ihan asiallisesti sen mistä lajissa on kyse. Mä oon juossu jonkun verran viime vuosina ja viime syksynä siiryin juoksemaan metsään ja sen jälkeen ei oo tasasella juokseminen maistunut. Niinku artikkelissa kerrottiin, metsässä homma on paljon mielenkiintoisempaa eikä satu läheskään yhtä paljon jalkoihin kuin kovalla alustalla. Toki homma on raskasta, mutta samalla mielekästä ja hauskaa. Nykyään kadulla tulee juostua lähinnä matkalla metsään.

Kengät on henkilökohtainen juttu ja niiden valitsemiseen kannattaa käyttää aikaa. Se mikä sopii toiselle ei välttämättä sovi toiselle. Mä en henk.koht. käytä edes talvella gore-tex lenkkareita, toiset taas vetää kengän päälle vielä nilkkasuojat ja vaikka mitä. Kannattaa myös valita kenkä sopivaksi omaan juoksutyyliin eli sen mukaan onko oma askel päkiä vai kantapainotteinen. Yleensä kovaa/hyvin juoksevat askeltavat päkiällä, kun taas me perus turakaiset joko jalkapohjalla tai kantapäällä. Mä oon kokeillu useita eri kenkiä ja sopivimmaksi on osoittautunut lenkkari joka on tarpeeksi kevyt mutta kuitenkin kannasta huippumalleja vaimennetumpi.

Pääkaupunkiseudulla löytyy joka paikasta metsää ja polkuja joissa käydä juoksemassa ja mitä etäämmälle kaupungeista mennään niin sitä metsäisemmäksi meno muuttuu. Temmellyskenttää siis riittää. Stadissa asuville suosittelen esim. Keskuspuistoa, Vanhankaupungin lahtea (hyviä pitkospuupätkiä niihin saariin) sekä tietenkin Nuuksiota. Nuuksio on huikea mesta juosta, polkuja löytyy joka lähtöön rullatuolin vetävistä kunnon kyrvikköihin. Nuuksioon voi eksyä eli varusteet sen mukaan.

Stadissa taitaa pyöriä joku trail running poppoo joka löytyy facebookista ja jeesaa varmasti aloittelijoita, mutta oikeasti tämäkään laji ei vaadi mitään muuta kuin sen että lähtee metsään juoksemaan. Kyseessä on eri juoksulajeista se mukavin jota jokainen voi käydä kokeilemassa. Suosittelen.

Plo

"Hyvä artikkeli joka kertoi ihan asiallisesti sen mistä lajissa on kyse."

Ei kai tätä sentään uudeksi lajiksi pidä nimittämän? Juoksimme polkuja pitkin jo ala- ja yläasteella ja siitä on minun tapauksessani hyvä tovi. Kukaan ei puhunut muusta kuin juoksemisesta tai polulla juoksemisesta, eikä kukaan edes kiinnittänyt huomiota kenkiin. Jalkoihin laitettiin ne lenkkarit, jotka äiti oli ostanut. Silloin oli yleisesti käytössä tarramallejakin.

Ja kun yliopistoaikoinani tutustuin kaupunkiin hölkkäilemällä siellä ja täällä ja poluilla, niin ei tullut silloinkaan sellaista fiilistä, että olen ruvennut harrastamaan uutta lajia. Kunhan poikkesin.

Vaikka en vielä vanha olekaan, niin sen verran vanha kai kuitenkin, että tällainen artikkelin edustama keinotekoinen tuotteistaminen sattuu sekä silmään että sieluun. Tämä on sitä ideologiaa, jolla ihmiset houkutellaan uskomaan, että tavanomaiset asiat ovat paljon monimutkaisempia kuin ne oikeasti ovat. Sen jälkeen voidaan myydä kurssia, välinettä ja lehteä.

Minä harrastin viime talvena juoksemista kumisaappailla järven jäällä. Oli pirun raskasta. Ajattelin että se kehittäisi jotenkin. Mitenköhän tuota toimintaa pitäisi tuotteistamisen näkökulmasta nimittää? GX-JJJ. GumiXaapasJärvenJääJuoksu?

VilleF

Ei tässä tainnut kukaan puhua uudesta lajista mitään? Miten on viikko noin muuten lähteny käyntiin?

Zache

Ei polkujuoksu uusi asia ole mutta sen kilpailumuoto on kai aika uusi Suomessa, ja ainakin ruotsissa jossa myös käytetään trailrunning-sanaa. Käyttäessäni sanaa maastojuoksu useimmat tuttavat ajattelevat just pururadalla tms alustalla juoksemista. Siksi polkujuoksu tai trailrunning kuvaa mielestäni tätä lajia paremmin.

Arttu Muukkonen

" Jalkoihin laitettiin ne lenkkarit, jotka äiti oli ostanut. Silloin oli yleisesti käytössä tarramallejakin."

Aloin viime syksynä juosta metsässä polkuja pitkin, aiemmin olen jyystänyt teillä ihan parin maratonin ja sadan kilometrin kävelynkin verran. Lähdin juoksemaan kevyillä Asicsin juoksukengillä, ja tunnistin tuon artikkelin haastateltavan kommentin, että tavan juoksukenkä ei tue yhtä hyvin kuin jämäkämpi popo.

Toisekseen ei kyse ole sentään ihan uudesta välinearsenaalista ja sen tuputtamisesta, sillä onhan noita tukevampia kenkiä ollut jo varmaan ainakin kymmenen vuotta markkinoilla.

Poluille menen minäkin juoksemaan, mutta trailrunning menee ihan helposti - onhan se aika cool nimityskin. Anteeksi, siisti nimitys.

Ei miuta ainakaan haittaa, että laji esitellään uutena keksintönä. Totta kai meistä varmaan kaikki ovat juosseet metsässä viisivuotiaasta asti, mutta niistä poluistakin saa enemmän irti, kun vaikkapa alkaa asioikseen hakea tiettyjä reittejä ja miettiä sitä tekemistä enemmän.

Eikä uuden nimen käyttö tai uuden lajin välineistön tekeminen ole mielestäni keneltäkään pois. Valikoima kasvaa ja elämä paranee. Hyvät kamat lisäävät harrastamisen mukavuutta ja pitää nilkat kunnossa, nimim. nilkka murtunut ja nivelsiteet katkenneina pitää miettiä muitakin kuin tarralenkkarivaihtoehtoja.

Plo

"Lähdin juoksemaan kevyillä Asicsin juoksukengillä, ja tunnistin tuon artikkelin haastateltavan kommentin, että tavan juoksukenkä ei tue yhtä hyvin kuin jämäkämpi popo."

En tiedä, onko viisasta hankkia kenkiä, jotka tukevat jalkaa. Vaelluksilla se on turvallisuuskysymys, mutta eikö muuten kannattaisi antaa jalan tehdä työnsä mahdollisimman luonnollisesti luonnon asettamissa rajoissa?

Esimerkiksi paljain jaloin juokseminen on erittäin jalkaystävällistä totuttelun jälkeen. Se ei ole samanlaista rääkkäystä kropalle kuin kenkiin turvautuminen.

Jokiv

Otsikon väite pitää ainakin omalla kohdalla paikkansa täysin. Tekemisessähän ei ole tosiaan mitään uutta, suurin osahan meistä on varmasti joskus polulla juossut milloin milläkin kengillä. Suht uuttahan täällä suomessa ovat tämän lajin kisatapahtumat joita nyt ovat esim. Nuuksio Classic ja Vaarojen Maraton. Itsellä on suunnistus tausta joten metsässä on tullut juostua, mutta onhan tämä eri laji. Ja mitä välineisiin tulee niin ihan sama se tässä on kuin muissakin lajeissa, eli harrastajasta se on itsestään kiinni minkä kokee tärkeäksi ja mielekkääksi harrastuksesta nauttimisen kannalta. Itse en lähde samalla kengällä Jukolaan ja Nuuksioon tai Vaaroille vaikka monet tutuista näin tekevätkin. Mutta ole taas juossut samalla kengällä radalla, maantiellä ja Nuuksio Classicissa.

Markku Jussila

"En tiedä, onko viisasta hankkia kenkiä, jotka tukevat jalkaa. Vaelluksilla se on turvallisuuskysymys, mutta eikö muuten kannattaisi antaa jalan tehdä työnsä mahdollisimman luonnollisesti luonnon asettamissa rajoissa?"

Nyt puhutaan erilaisesta tukemisesta. Puhutaan siis siitä että jalka pysyy pohjan päällä epätasaisella pinnalla lipsumatta reunoista pohjan ohi. Tukevuudella ei siis maastojuoksulenkkarien kohdalla tarkoiteta pronaatiotukia ja muita katujuoksulenkkarien tukijuttuja. Se tuskin ketään haittaa että jalka pysyy tiukasti pohjan päällä eikä lipsu sivuille. Eli tämä maastojuoksulenkkarien tukevuus on ihan järkevää tukevuutta.

Olet oikeassa että tuo keinotekoinen katujuoksilenkkareista tuttu tukeminen on aika monimutkainen ja usein kyseenalainen juttu. Mutta juuri maastopuolella onkin eniten barefoot- eli paljasjalkajuoksijoita tai kevyjuoksukenkäilijöitä, eli kenkiä joissa ei todellakaan ole tuollaisia pronaatiotukijuttuja tai muita monien turhakkeina pitämiä.
 

Kommenteissa tullut hyvin vertailua suunnistukseen. Eikös tämä nykyaikainen polkujuoksu olekin tavallaan "kartatonta suunnistusta"?

Siinä mielessä tuli kommenttien kautta mieleen, että polkujuoksukin on sittenkin väärä termi. Ei tavoite ole juosta polulla. Myös poluton umpimaasto käy hyvin kunhan siellä pystyy juoksemaan haluamaansa reittiä.  Maastojuoksu on siis tavallaan se oikein termi. Eikä tarvitsisi kuin karistaa mielestä ne maastojuoksun vahnentuneet mielikuvat pururadoista. 5-ottelujen tyyliin nykyaikainen maastojuoksu ja vanhanaikainen maastojuoksu.

Kaitsu

Tos on ihan oikeet lenkkikäyttöön tarkoitetut Nokiat, jotka sopii syksyisessä mettässä juoksenteluun paljo paremmin ku mitkää kalvotossut. http://www.otsalamppu.fi/product_details.php?p=712 Tavallisten Kontioiden pohja on aika liukas, mutta kyl sellaiset jalassa on ainakin kilpahiihtäjät vetäneet märillä keleillä sauvalenkkejään mettäpoluilla jo vuosikymmeniä. Noi saappaat on hiekkarinnereeneissä siitäkin mukavat, ettei oo kenkä täynnä hiekkaa ja paskaa hiertämässä jalkaa vereslihalle. Ja niitä ohkasia neopreenisukkia saa myös suunnistuskaupoista. (Honkkarin ja Motonetin sukat ei kyl juoksukenkiin käy.)

AnneD
Käyttäjän AnneD kuva

Trail running on mielestäni suomeksi polkujuoksu. Mutta se, että jutussa käytettiin sanaa "trailrunning" ei mieltäni kovasti pahenna, sillä ymmärrän hyvin mistä on kyse. Suomessa polkujuoksu nostelee nyt kovasti siipiään. On alettu järjestämään paljon kaupallisia polkujuoksutapahtumia niin ihan hyvä, että sillä on oma nimitys pelkän juoksemisen sijaan, jotta kaikki tietävät mistä kyse. Jos joku nimeää tämän tavan juosta "trailrunningiksi" artikkelissa niin ei kai asia ole vielä virallistettu ja suomenkielen sanakirjaan menossa.

Myönnän, että polkujuoksu-sana kuulosti vähän tökkivältä oman juttuni otsikossa niin se on nimetty maastojuoksuksi: http://www.relaa.com/sisalto/artikkelit/maastojuoksemassa-alpeilla-rankk... Pahoitteluni jos se jotain on johtanut harhaan mutta siis kyse ihan poluilla sekä hiekkateillä juoksemisesta.

Nyt juoksulenkille metsäpoluille kauniiseen maastoon->

“Happy are those who see beautiful things in ordinary places, while others see nothing.”

http://www.relaa.com/blogi/neito-pihalla-anne-dahlgren

stefanus
Käyttäjän stefanus kuva

Markku Jussila kirjoitti: "Eikös tämä nykyaikainen polkujuoksu olekin tavallaan "kartatonta suunnistusta"?"

Suunnistajan näkökulmasta ei, sillä kilpasuunnistuksessa (poislukien sprintti) liikutaan pääosin metsäpohjalla, eli kanervikossa, sammalikossa, kalliolla, suolla, hakkujätteen seassa (ikävä kyllä..) jne, toki maastosta ja radasta riippuen myös poluilla. Juoksuteknisiltä vaatimuksiltaan polkujuoksu eroaa jonkin verran ja voimantuotoltaan varsin paljon metsäpohjalla juoksemisesta. Poluilla pystyy tekemään kevyen rasitustason lenkin jo maltillisemmallakin kunnolla jos vain tekniikka on riittävän harjaantunut, ehdalla metsäpohjalla moinen vaatii jo varsin kohtalaisen kunnon.

Juha Viitala

Polkujuoksu-termiä kuulee käytettävän, mutta se ei oikein "istu korvaan".  Mielestäni maastojuoksu kuvaisi lajia parhaiten, vaikka sillä onkin oma historiansa. Uskoisin kuitenkin, että pururadan tuoksu tulee maastojuoksusta nenään vain n. ennen 80-lukua syntyneille. Ehkä uuden renesanssin myötä voitaisiin myös maastojuoksu laittaa uuteen viitekehykseen. Vaikka se ei nyt kuulostakaan yhtä myyväältä ja siistiltä kuin trailrunning.  

VilleF

Samaa mieltä Juhan kanssa tästä, eli Trail Running käänty luontevimmin maastojuoksuksi. Polkujuoksu kuulostaa yhtä hyvältä ku lumikouru. Mutta ehkä näitä termejä tärkeämpää on kuitenkin se että käy edes kokeilemassa metsässä juoksemista. Jos on vaikka sattunut ajamaan lähimetsissä maastopyörällä, niin samat reitit menee täydellisesti myös juosten. Lenkin jälkeen ei myöskään tarvii pestä pyörää tai ilmata jarruja :)

stefanus
Käyttäjän stefanus kuva

[quote=Juha Viitala]

..Mielestäni maastojuoksu kuvaisi lajia parhaiten, vaikka sillä onkin oma historiansa.

[/quote]

Maastojuoksu -termi olisi minunkin suosikkini, jollei sillä nimikkeellä kilpailtaisi yleisurheiluliiton alaisissa mestaruus- ja alemman tason kisoissa juoksualustan ollessa aivan jotain muuta kuin mitä itse koen "maastoksi". IAAF World Cross Country Championshipseissä, mitä suomen kielessä Maastojuoksun MM -kisoiksi kutsutaan, ei myöskään poluilla kirmata, saati metsäalustalla..

Plo

[quote=Juha Viitala]

Polkujuoksu-termiä kuulee käytettävän, mutta se ei oikein "istu korvaan".

[/quote]

Miksi käsite täytyy yrittää puristaa yhteen sanaan? Miksi poluilla juokseminen ei kelpaa? Mustikoiden poimiminen.

Markku Jussila

[quote=VilleF]Samaa mieltä Juhan kanssa tästä, eli Trail Running käänty luontevimmin maastojuoksuksi. Polkujuoksu kuulostaa yhtä hyvältä ku lumikouru.[/quote]

Luontojuoksu?

Luontojuoksu kuulostaa jotenkin kivemmalta kuin polkujuoksu. En tiedä mikä mullakin siinä polkujuoksussa särähtää.

Mutta jos olisi valta määrätä Yleisurheiluliitto nimeämään Maastojuoksun SM-kisat ja vastaavat pururatakisat uusiksi ja siten vapauttamaan maastojuoksu "trailrunnereille", niin mikä annettaisiin SM-kisoille ja vastaaville uudeksi nimeksi? Pehmeän alustan SM-kisat ei oikein toimi. Maastoratajuoksu?

[quote=VilleF]Jos on vaikka sattunut ajamaan lähimetsissä maastopyörällä, niin samat reitit menee täydellisesti myös juosten. Lenkin jälkeen ei myöskään tarvii pestä pyörää tai ilmata jarruja :)[/quote]

Toi on ehkä parasta. Samoja reittejä voi pienillä variaatoilla vetää juosten, maastofillarilla ja cyclocrossarilla. Ei käy ainakaan tylsäksi tuo lähimetsäsportti. Siis kesäaikaan. Kun vaan olisi lumihankeen yhtä helpot ja hyvät vaihtoehdot käytössä.

Raid

No kyllä siellä lähimetsässä ne polut on talvellakin, kiitos koiranulkoiluttajien.

Kevättalvella maastofillarointi kovapohjaisella lumipolulla on itse asiassa aivan mielettömän hauskaa. Pääsee lujempaa kuin kesällä, ja OTB:t (anteeksi anglismi) vaanii koko senttien päässä. Varmasti hauskaa myös juosten.

Artturi Kröger

[quote=Juha Viitala]

Polkujuoksu-termiä kuulee käytettävän, mutta se ei oikein "istu korvaan".  Mielestäni maastojuoksu kuvaisi lajia parhaiten, vaikka sillä onkin oma historiansa. Uskoisin kuitenkin, että pururadan tuoksu tulee maastojuoksusta nenään vain n. ennen 80-lukua syntyneille. Ehkä uuden renesanssin myötä voitaisiin myös maastojuoksu laittaa uuteen viitekehykseen. Vaikka se ei nyt kuulostakaan yhtä myyväältä ja siistiltä kuin trailrunning.  

[/quote]

+ 1. Polkujuoksu on ihan ok sana, mutta siinä on jotain polkuautomeininkiä. Olkoon homma siis maastojuoksua, jonka sisältö ja merkitys ovat päivittyneen aikain myötä.

Kiitos Markulle kulkevasta ja informatiivisesta jutusta!

 

vesa

Luin tuossa kirjaa pohjoisen euroopan asuttamisesta ja siellä oli kappale kielten muuttumisesta ja vaihtumisesta.
Seuraavat jutut ovat siis kielitieteilijöiden tutkimusten tulosta ja ilmeisen päteviä:

1) Eri kieltä puhuvien väestöjen kohdatessa toinen ryhmä alkaa kopioida ylemmän sosiaaliluokan kieltä.

2) Lopulta suuremman ryhmän kieli jää pysyväksi jonka pienempi ryhmä omaksuu.

Ollaanko taas alempi sosiaaliryhmä.... ja sitten "kyllä kansa tietää" ja aletaan käyttää tätä hienoa kieltämme?

Internet vain nopeuttaa kohtaamista, yksi keksintö muiden joukossa.

Kaitsu

Olemme.

Muutama tuhat vuotta sitten kohtasimme kovin eteviä ja ihailtavia balttilaisia kansoja. He olivat kehityksessä paljon pitemmällä, osasivat peltoviljelyn, heillä oli monenmoisia kimaltelevia helyjä kaukaa Välimereltä asti, olivat seksuaalisestikin vetävää sakkia. Tämä on todettu geenitutkimuksissakin, heiltä on suurin osa geeniperimästämme! Heiltä opimme paljon uusia asioita ja näin myös sanoja, luultavasti suurin osa maanviljelykseen liittyvästä sanastostamme on heiltä opittua. Otimme heiltä käyttöömme myös sanoja aivan käyttökelpoisten omaperäisempien sanojemme tilalle, tästä syystä käytämme nyt sanoja hammas ja kaula, aiemmin käytimme näistä sanoja pii ja sepä.

Lainasanoja tulee kieleemme jatkuvasti, sekä siitä syystä, että maailmaan keksitään uusia asioita, että siitä syystä, että korvaamme omaperäisiä sanoja ihailemiemme kansojen sanoilla. Nyt markkinamiehet luulevat, että lenkkeilystä tulee ihqumpi asia, kun siitä puhutaan trailrunninkina. 20 vuotta sitten Valio alkoi myydä maitoa Milkkinä, ajatteli näin nuorison innostuvan maidon latkinnasta. Oikein narkkari-Johnson oli milkkimannekiinina. Ei nuoriso innostunut, essiä alkoi latkia.

Suomessa Kotimaisten kielten tutkimuskeskus tutkii näitä asioita ja antaa pyynnöstä suosituksia. Jos kuka tahansa voi tuoda kieleensä minkä hyvänsä sanan, vaikka markkinointimielessä, pian kukaan ei ymmärrä, mitä toiset oikein tarkoittavat. Lainasanojen tuloa suomen kieleen ei ole tarkoitus estää, mutta ehkäpä kuitenkin hidastaa, jotta kielemme pysyy yhtenäisenä. Ranskassahan on paljon tiukempi linja: Jos toimittaja käyttää lainasanaa, jolle on jo olemassa kotimainen kelvollinen vastine, saattaa rätkähtää kunnon sakot. Sakkojen käyttöä en kannata, järjen käyttöä kannatan.

Lukaiskaapa Peter Bichselin novelli Pöytä on pöytä. Tai miten kävi Juvan pappilan pojalle K.A. Gottlundille, kun päätti pistää suomen kielen uuteen parempaan malliin ihan omin päin. Tekstiä tuli, kukaan ei ymmärtänyt, mutta huumoria riitti sekä rahvaalle että sivistyneistölle.

mako

Kannatan suomenkielisen termin käyttöä. Ehdotin aikoinaan longboard-rullalautailulle suomenkielistä vastinetta mäkirullalautailu. Se on edelleen suomenkielisessä wikipediassa: http://fi.wikipedia.org/wiki/Mäkirullalautailu

Yleisurheilussa eritellään alustan mukaan ratajuoksu, maantiejuoksu ja maastojuoksu. Maastojuoksua on kaikki mikä ei ole radalla tai maantiellä. Ei kuitenkaan vesijuoksu, joka on tärkein korvaava laji kun juoksijalla on tilapäinen jalkavamma. Yleisurheilijoiden maastojuoksukilpailut järjestetään useimmiten kunnostetuilla ja osittain rakennetuilla reiteillä. Alustan tulee valtaosin "pehmeä" ja reitillä tietty määrä mäkiä. Reitin ei ole tarkoitus olla erityisen tekninen, jotta loukkaantumisriski ei kasva kohtuuttomaksi. Rakennettujen reittien äärimmäisyyksiä on nähty nk. extreme-juoksuissa, mitkä muistuttavat armeijan tetsausratoja.

Polkujuoksu on juoksulenkkeilyä tai kilpailemista polulla tai muulla kunnostamattomalla uralla luonnossa, tai sitä muistuttavassa ympäristössä (puistossa). Ei kuitenkaan merkitsemättömällä reitillä umpimetsässä, koska se on varattu suunnistajille.

Polkujuoksu särähtää korvaan, koska paljon tunnetummassa lajissa polkupyöräilyssä polku-määre tarkoittaa eri asiaa. Polkupyörähän ei ole erityisesti poluille suunniteltu kulkuneuvo vaan 'polku' tulee voimanlähteestä eli polkemisesta. Poluilla ajetaan maastopyörällä ja poluttomassa maastossa paksu- tai läskipyörällä.

Juha Viitala

Maastojuoksusta käytettiin aiemmin nimeä murtomaajuoksu. Ehkä palautamme pururatahölkkääjät murtsikkajuoksemaan ja siirretään polkujuoksijat takaisin maastojuoksemaan. :D

VilleF
Arttu Muukkonen

Jenni Vartiainen sanoi just Enbuske Linnanahde -ohjelmassa käyneensä lenkillä, tarkemmin metsässä ja poluilla juoksemassa. On trendyä!