Ueli Steck saapuu Helsinki Adventure Nightiin


Ueli Steck saapuu Helsinki Adventure Nightiin

Rannetieturin ajanotto pysähtyy lukemiin kaksi tuntia ja neljäkymmentäseitsemän minuuttia. Hengästynyt Ueli Steck seisoo yksin legendaarisen Eigerin huipulla 3 970 metrin korkeudessa. Hän on juuri kiivennyt häijymaineisen pohjoisseinämän noin kaksi päivää tavanomaista nopeammin.

Ennätysveto tehtiin tuttuun Steck-tyyliin: sooloten, siis ilman varmistuksia kiiveten, yksin. Vain mies ja vuori – ellei lasketa kuvausryhmää helikoptereineen.

Transworld Sportin hyvä juttu Uelista tältä kesältä.

Vuosikaudet kiipeilyn rajoja uudelle tasolle puskenut sveitsiläinen saapuu ensivisiitilleen Suomeen marraskuun 29. päivä 2014. Hakut hän jättänee kotiin, sillä Helsinki Adventure Night -tapahtumassa alppikiipeilyn supertähdeltä odotetaan lähinnä mukaansatempaavaa esitelmää.


Ei tullut jääkiekkoilijaa

Nuoruudessaan Steck, 38, urheili monipuolisesti. Erityisesti hän satsasi jääkiekkoon, mutta sitten kiipeily vei voiton. Puusepän ammattiaan hän ei ole ehtinyt harjoittaa ympäri maailmaa vuorten perässä reissatessaan. Uransa aikana Steck on kiivennyt paitsi tolkuttoman määrän kiperiä alppi- ja kalliokiipeilyreittejä, myös järeitä ensinousuja isoilla vuorilla.

Maailman korkeimman vuoren Everestin (8848 m) huipun Steck saavutti tyylikkäästi ilman lisähappea. Shishapangman (8027 m) hän kiipesi 10,5 tunnissa. Annapurna I:n (8091 m) eteläseinämällä hän viihtyi 28 tunnissa. Piolets d'Or'n, kultaisen hakun, "alppikiipeilymaailman oscarin", Steck on voittanut kahdesti.

Steckin lukuisista nousuista huomattava on myös Matterhornin pohjoisseinämän soolo ja nopeusennätys tunnissa ja 56 minuutissa. Annapurnalle valmistautuessaan hän akklimatisoitui kiipeämällä Nepalissa sijaitsevan Pumorin (7161 m) länsiseinän soolona 24 tunnissa. Yhdysvallloissa, Yosemiten laaksossa sijaitsevan El Capitan -seinämän Nose-reitin hän puolestaan kipaisi 3 tunnissa 45 minuuttia. Alpeilla hän niputti Eigerin, Mönchin  ja Jungfraun pohjoisseinät alle 25 tunnissa.

 

Jäätävä harjoitusmäärä tuo tuloksia

Steck on lähes täydellinen yhdistelmä eri kiipeilyn osa-alueita. Nopeus ja kylmäpäiset soolot ovat hänen erikoisalaansa. Steck nakuttaa vuodesta toiseen tarkasti ja täsmällisesti kuin hyvin viritetty sveitsiläinen kello. (Vaikkakin miehen ranteessa aikaa näyttää kotimainen Suunto.)

Steck tunnetaan tunnollisena ja omistautuvana harjoittelijana. Jokaisen uuden haasteen edessä hän keskittyy täydellisesti treenaamaan vain yksi tavoite mielessään. Steckin harjoitellessa Eigerin nopeusennätystä varten kertyi harjoittelutunteja yli 1200 tuntia vuodessa. Se tarkoittaa keskimäärin kolmen ja puolen tunnin treeniä jokaisena päivänä.  

Mikä motivoi Steckiä,  millaisia suunnitelmia hänen päässään tällä hetkellä pyörii? Miten kauan hän aikoo jatkaa äärimmäisellä riskitasolla? Motkottaako hänen vaimonsa henkensä kaupalla vuorilla riekkumisesta? Mitä mieltä Steck on mämmistä, saunasta ja keihäänheitosta?

Entä jos kysyisit mieheltä itseltään?

Helsinki Adventure Night 29. marraskuuta Bio Rex.

Hieman jo vanhentuneen vuori-cv:n löytää Uelin sivuilta.

 

Aleksi Mehtonen