Ulkoilijan toivelahjat

 

Totuuden nimissä Samuli ja Markku eivät olleet liikkeellä ainoastaan yhteisen hyvän nimissä suunnatessaan kohti Kluuvia sateisena joulukuun iltana selvittääkseen, mitä ulkoilmaihmisten kuusten alta löytyy tänä vuonna. Tavoitelleen uskollisesti, kumpikaan ei ollut vielä kuun puolivälin lähestyessä uhrannut ajatustakaan joululahjoille. Tänä vuonna asiaan olisi kuitenkin määrä tulla muutos Camun Nooran ystävällisellä avustuksella – ei enää viime hetken hankintoja aatonaattona.

 

”Pehmeät paketit eivät mene koskaan pois muodista. Vaikuttaa siltä, että tänä vuonna erityisesti merinot löytävät tiensä pukinkonttiin”,  Noora vinkkaa herrojen saapuessa liikkeeseen.

 

Merinovillan suosio ei tule yllätyksenä. Viime vuosien aikana materiaali on mullistanut teknisten alusvaatteiden ja välikerrastojen tarjonnan erinomaisten ominaisuuksien ansiosta. Sataprosenttinen luonnontuote on pehmeä, lämmin, hengittävä ja hajuton. Siksi merino on erinomainen materiaali reissuille joihin voi ottaa vain rajallisen määrän varusteita.

 

Ortovox Supersoft asujen kankaassa merinoon on yhdistetty pyökin selluloosakuitua, modaalia, mikä tekee niistä todella mukavia iholla. Supersofteja voi käyttää myös erittäin herkkäihoiset”, Noora selittää.


“Muistelen lukeneeni joskus tutkimuksesta, jossa selvisi että tuntoaisti on tärkeä ostopäätösten syntymisessä erityisesti miehillä”, Samuli selittelee hypistellessään Ortovoxin kangasta, joka on nimensä mukaisesti superpehmeä.

 

Asu olisi siis varma valinta joululahjaksi paremmalle puoliskolle, mutta tällä kertaa paketti jää kuitenkin hyllyyn.

  

“Olin niin vakuuttunut kankaasta jo viime visiitillä Expo-viikonloppuna, että poistin asun rouvalle saman tien. Olisi pitänyt taktikoida ja laittaa se pakettiin, niin olisi päässyt joululahjan hankinnasta helpolla”, Markku virnistää.

 

Kovat ja pehmeät paketit

Kauden värit näkyvät kaikissa tuoteryhmissä, niin kovien kuin pehmeidenkin pakettien kohdalla.  Relaan toimituksen mielestä parhaat asiat tulevat usein pienissä paketeissa: Mons Royale Boyleg, Mons Royale Mountain Slippers , Mons Royale Lift Access Sock,  Patagonia Ski Socks Midweight, Black Diamond Fore Arm Trainer, Evolv Chalk Bag Andes, Norrona 29 Microfiber Neck, Black Diamond Ion, Norrona 29 Viking Belt, Rab Gradient Beanie, Klean Kanteen Classic 800ml w/loop cap.

 

Jouluaattoilta on totuuden hetki, jolloin punnitaan kuluneen vuoden edesottamuksia. Pukilla on tunnetusti silmät ja korvat kaikkialla, joten lahjoja avatessa jokainen meistä saa ansionsa mukaan.

 

“Kirjoitin pukille haluavani Norrønan Røldal-sarjan kamppeita lattiasta kattoon, mutta tuskin olen ollut niin kiltisti tänä vuonna.”, Samuli pohtii ja toteaa, että saahan sitä kuitenkin aina toivoa.

 

Mons Royalen Henley paita yhdistää aluskerraston ominaisuudet ja katumuodin. Myös muiden kuvasta löytyvien Relaan suosikkilahjojen hinta jää maltillisesti kaksinumeroiseksi: Patagonia Arbor Pack, Ortovox Pro Alu, Black Diamond Expedition 3, Simond Fox Carvin.

 

Parivaljakkomme pyöriessä hyllyjen välissä käy kuitenkin pian selväksi, että hyviä joululahja ideoita ulkoilmaihmisille löytyy joka lähtöön. Myös niille, jotka eivät ole olleet kaikista kiltimpinä.

 

“Ehkäpä meikäläisen on enemmänkin ansainnut tällaiset bokserit”, Samuli toteaa löytäessään  Mons Royalen merinovillabokserit.

 

“Ruostumattomasta teräksestä tehty pullo voisi olla hyvä lahja muksuille. Ne on tulleet isäänsä – mitä värikkäämpi sen parempi", Markku suunnittelee.

 

“Tai oma otsalamppu! Patagonian 26-litrainen reppu sopii myös urbaaniin menoon. Siinä voisi olla hyvä lahjaidea esimerkiksi opiskelijalle”, Noora huikkaa.

 

Lahjat lumelle

Rabin Microlight Alpine -kevytuntsikka on kestosuosikki, joka sopii niin kerrokseksi kuoritakin alle kuin päivittäiseenkin käyttöön. Relaan ultimaattisiin toivelahjoihin lukeutuvat myös Jones Explorer Split sekä Ortovox Free Rider –reppu,joka päätyy pukinkonttiin huokeaan joulukampanjahintaan.

 

Keskeltä halkaistava splitboard omaa kaikessa erikoisuudessaan joulun hittilahjalta vaadittavaa vetovoimaisuutta. Vaikka kyseessä ei olekaan uutuus, on aihe jaksanut jälleen puhututtaa  Relaassa kauden alussa. Samulin pohtiessa lauta selkärepussa nousemisesta luopumista, Markun huomion varastaa Ortoxoxin Free Rider –reppu ja samassa keskustelu reppujen suksikiinnikkeistä  alkaa käy kiivaana.

 

Erityisesti pitkissä ja jyrkissä nousuissa tai tuulella mulle on tärkeää, ettei mikään heilu selässä, tietenkin diagonaali on hyvä silloin, jos siirtyy vain lyhyen pätkän sukset selässä. Freeriderissä sukset saa kiinni diagonaalin lisäksi jopa ristiin, mutta se ei taida olla ainakaan mun juttu”, Noora kertoo.

 

Myös Dynafitin TLT6:t kuuluvat ehdottomasti Relaalaisten toivelahjojen listalle.

 

“Petteri on varmaan meistä ainoa, joka olis ansainnut nämä pukinkonttiin. Siellä se nytkin vääntää uutta saittileiskaa”, Markku tarinoi hypistellessään monoja.

 

“Se ois ansainnut mun puolesta vaikka uudet sukset”, Samuli komppaa vieressä.


"Lahjojen tulee olla yllätyksiä"

Myös sukset herättivät kiinnostusta – paketointi voisi tosin tuottaa haasteita.


Tuoreen tutkimuksen mukaan miesten ostoksilla käyminen on huomattavasti suoraviivaisempaa kuin naisten: he tietävät ennakolta hyvin tarkkaan, mitä he haluavat ja tekevät ostopäätöksen ripeästi. Sankariemme toiminta Camun liikkeessä muistutti kuitenkin, enemmän lapsia karkkikaupassa ja Nooralla tuottikin vaikeuksia saada Relaan tontut ulos sulkemisaikaan mennessä. Mutta mitä toimituksemme lopulta kääriikään lahjapapereihin tulevina päivinä?

 

“Eihän sitä nyt voi paljastaa kun lapsetkin osaa jo lukea. Joululahjojen pitää säilyä yllätyksenä aattoon asti”, Alpeilla perheen kanssa joulua viettävä Markku linjaa.

 

Se voidaan kuitenkin paljastaa, ettei paikalta tarvinnut poistua tyhjin käsin.  Vielä parivaljakon tehdessä lähtöä Markku päätyi kertaalleen mittailemaan riittääkö hänen itselleen joululahjaksi ostaman Norronan vyön mitta varmasti vyötärön ympäri.

 

”Se on mallia one-size-fits-all”, Noora lohduttaa.

 

“Aina vaan parempi. Ei tarvitse olla niin huolissaan mitä tulee laitettua suuhun pyhinä”, Markku kuittaa.

Käyttäjän Relaa kuva

Relaa

Elämä ulkona - Relaa netissä
Matti Verkasalo
Käyttäjän Matti Verkasalo kuva

...ja Vapaa Lasku -kirjankin voi toivoa tai antaa.... Camusta tai nettikaupaasta :-)