Uudet lajit Sotshissa: slopestyle ja suksipaippia

Penkkiurheilijoiden juhlaviikot ovat käsillä. Jo eilen, ennen virallisia avajaisia, lumilautailijat aloittivat urakkansa laskemalla slopestylen karsinnat. Slopestyle on yksi kisojen kahdestatoista uudesta lajista. Muita relaalaisittain kiinnostavia lajeja lienevät muun muassa slopestylen suksiversio ja suksipaippi.

 

Lumilautailun slopestyle 

Lumilautailun slopestylen formaatti on kolmivaiheinen: ensin lasketaan karsinnat, sitten välierät ja lopuksi 12 laskijan finaalit. Karsinnan parhaat lentävät suoraan finaalivaiheeseen välierien ohi.

Naisissa Enni Rukajärvi selvitti tiensä suoraan finaaliin, Merika Enne hakee vauhtia sunnuntain välieristä. Naisten välierät ja finaali lasketaan sunnuntaina.

Miehissä finaalipaikan jo varmistivat Roope Tonteri ja Peetu Piiroinen. Välierien kautta neljää viimeistä finaalipaikkaa hakevat Ville Paumola ja Janne Korpi. Miesten välierät ja finaali lasketaan lauantaina.

 

Freestylen slopestyle 

Slopestyle on uusi olympialaji myös suksilla. Siinä kisaformaatti kuitenkin eroaa hieman lautailijoiden slopesta: suksilaskijoilla ei ole erillisiä välieriä, vaan suoraan karsinnan perusteella valitaan finaalin 12 laskijaa. Laskijoilla on kaksi laskua, joista paremman pisteet jäävät voimaan.

Suomea freestylen slopestylessä edustavat Antti Ollila, Otso Räisänen, Aleksi Patja ja Lauri Kivari. Slopestylekisat lasketaan 11. ja 13. helmikuuta.

 

Freestylen halfpipe 

Freestyleen tulee näihin kisoihin kaksi uutta lajia, kun myös suksipaippi on mukana. Paippikisa lasketaan 18. ja 20. helmikuuta. Suomea freestylen halfpipessä edustaa AJ Kemppainen.

Paipin formaatti on sama kuin slopestylenkin: Jokaisella on kaksi laskua, joista paremman pisteet jäävät voimaan. Ensin lasketaan karsinnat ja sitten 12 laskijan finaali.

 

Lumilautailun halfpipe

Lumilautailun halfpipe tuli mukaan olympiaohjelmaan Naganossa 1998. Laji ei siis ole enää uusi, eikä esittelyjä kaipaa – sen verran hyvää menestystä suomalaiset ovat puolipiipusta saavuttaneet. Mutta aivan paikallaan on palauttaa mieliin, miltä laji 16 vuotta sitten näytti. 

 

Ja jos nykymeno ei ole tuoreena mielessä, voi kehityksen suuntaa hakea vaikkapa Shaun Whiten laskuista neljän vuoden takaa Vancouverin kisoista.

Lumilautailun halfpipe lasketaan 11. ja 12. helmikuuta. Suomen edustajat paipissa ovat Ella Suitiala, Janne Korpi, Ilkka-Emeli Laari, Markus Malin ja Peetu Piiroinen.

Muut Relaan Sotshi 2014 -jutut:
7.2.2014: AJ Kemppaisen visio kilpalaskemisesta
7.2.2014: Roope Tonteri poikkeaa Sotshissa rennolla asenteella

 

Käyttäjän Relaa kuva

Relaa

Elämä ulkona - Relaa netissä
kilpuri

Onko välierät pysyvä juttu lumilautailun slopestylessä?

Jostakin ymmärsin että olisi vain Sotshissa aikatauluista johtuen. Olympialaisista ei ketään voida passittaa kotiin ennen avajaisia. Siksi ennen avajaisia olevista karsinnoista tippuvillekin jouduttiin miettimään pikainen lisämahdollisuus avajaisten jälkeen pidettäväksi.

Miten jatkossa?