Uusi Relaa on ulkona

Relaan siirtyessä uusien tekijöiden hoiviin keväällä 2015 oli selvää, että sivustolla tultaisiin näkemään uudistuksia. Viimeksi vuonna 2011 uudistettu Relaa.com oli aikansa elänyt ja olikin korkea aika tuoda se nykyaikaan. Joulun alla Relaan tiimi oli yksissä tuumin sitä mieltä, että uudistunut sivusto oli valmis näkemään päivänvalon.

 

”Relaassa vierailee viikoittain 35 000 kävijää ja rekisteröityneiden käyttäjien määrä on ylittänyt jo 22 000 jäsenen rajapyykin. Olimme alusta saakka sitä mieltä, että Suomen suurin outdoor-yhteisö ansaitsee sivuston, joka toimii kaikilla päätelaitteilla ja vastaa kaikin puolin tämän päivän vaatimuksia", fiilistelee päätoimittaja Samuli Pehkonen julkaisua edeltävänä päivänä.

 

Lopulliseksi julkaisupäiväksi uudistuneelle Relaalle valikoitui jouluaatto. 

 

”Uudistunut sivusto on meidän joululahja yhteisölle. Kulunut vuosi meni sivuston haltuunotossa ja sen pyörittämisen rutiinien omaksumisessa. Nyt kun saittiuudistus saatiin maaliin ja taustaprosessit ovat kunnossa on aika lunastaa lupaukset muilta osin”, Pehkonen jatkaa.

 

Ennen julkaisua uutta sivustoa on testattua toimituksen lisäksi aktiivisten käyttäjien toimesta ja sen kehitystä tullaan jatkamaan yhteisön toiveiden mukaisesti. 

 

”Työlistalla on jo muutama testikäyttäjien esiintuoma kehityskohde odottamassa. Kun palataan pyhien jälkeen takaisin sorvin ääreen taklataan ne ensi alkuun pois alta. Kuuntelemme mielellämme käyttäjien ideoita ja toiveita myös jatkossa”, kertoo sivuston uudistusprojektia vetänyt Petteri Lajunen.

 

Uusi vuosi, uudet kujeet


Vuoden vaihteen lähestyessä on luonnollista paitsi puntaroida mennyttä, mutta myös suunnata katseet tulevaan. Kuluneen vuoden mentyä enemmän ja vähemmän taustatiimin vaihdoksen merkeissä, mitä Relaan vuosi 2016 tulee pitämään sisällään?

 

”Relaa on ennen kaikkea yhteisö. Meidän duuni on palvella tätä yhteisöä parhaalla mahdollisella tavalla. Meillä on jo paras outdoor-kaman kauppapaikka ja foorumi, joka on verrattain aktiivinen ottaen huomioon sen, että tänäpäivänä verkkokeskustelut ovat siirtyneet yhä enemmissä määrin sosiaalisen median kanaviin. Meidän iso teema ensi vuodelle on tarjota enemmän ja laadukkaampaa sisältöä”, päätoimittaja Pehkonen valottaa visiotaan seuraavalle kahdelletoista kuukaudelle.

 

”Tasokkaiden artikkelien lisäksi ensi vuonna Relaassa tullaan uutisoimaan yhteisöä kiinnostavista aiheista, kuten kamauutuuksista ja tapahtumista. Myös blogipuolen kehittäminen on meille keskeinen tavoite. Pystymme jo nykyisellään tarjoamaan bloggaajillemme valmiin yleisön; Relaassa bloggaamalla on mahdollisuus tavoittaa kymmeniätuhansia outdoor-hommista kiinnostuneita suomalaisia joka viikko. Vastaavan yleisön saavuttaminen kirjoittamalla itsenäisesti Bloggerissa tai muissa blogipalveluissa vaatisi vuosikausien työn – eikä onnistuisi välttämättä siltikään”, Pehkonen jatkaa.

 

Relaassa tullaan siis näkemään lisää laadukkaita blogisisältöjä vuonna 2016. Miten Relaan sisällöistä vastaava Pehkonen aikoo mahdollistaa suunnitelmansa?

 

"Edellytyksenä blogipuolen kehitykselle on, että pystymme tarjoamaan bloggaajille kodin, jossa heidän tekemistään arvostetaan. Haluamme ehdottomasti antaa myös takaisin: ylivertaisen tavoittavuuden lisäksi tulemme sparraamaan bloggaajiamme blogin kirjoittamisessa heidän omien ambitioidensa mukaisesti sekä välittämään bloggaajille erilaisia yhteistyötarjouksia ja mahdollisuuksia osallistua tapahtumiin.”

 

Relaa tulee tarjoamaan jatkossa uusia mahdollisuuksia myös yhteistyökumppaneille sekä mainostajille sisältöyhteistyön ja -markkinoinnin muodossa. Myös display-mainonnan puolella tullaa näkemään uudistuksia.

 

”Lisäksi meillä on työn alla yksi isompi projekti, joka tulee palvelemaan sekä meidän yhteisöä että yhteistyökumppaneita. Kyseessä on todella siisti juttu, enkä millään malttaisi olla paljastamatta enempää”, Pehkonen päättää ja lupaa tiedottaa asiasta tammikuun puolella. 

Käyttäjän Relaa kuva

Relaa

Elämä ulkona - Relaa netissä
Lefa
Käyttäjän Lefa kuva

Ai tämä olikin tämmönen "uudistus".

Miksi ihmeessä tässä foorumissa tehdään vähän väliä muutoksia, joitten lopputulos on huonompi kuin lähtötilanne? Muutosta muutosten vuoksi?

Miksi keskusteluun vastaaminen on muutettu hankalammaksi? Oman puheenvuoron esikatselu ja muokkausmahdollisuus jälkikäteen on poistettu. Lisäksi avatar-kuvat on rajattu omituisesti niin, että osa kuvasta on leikattu pois. Miksi?

plajunen
Käyttäjän plajunen kuva

Tarkoitus ei todellakaan ole tehdä uudistuksia vain sen takia, että jokin näyttäisi erilaiselle vaan oikeasti parantaa Relaan käytettävyyttä ja tietoturvaa. Päivitykset ovat tuoneet esimerkiksi foorumiin ominaisuuksia, jotka eivät ole olleet toivottuja tai odotettujakaan. Mutta koska tietoturva on pääasia, softa on pitänyt päivittää. Tulemme korjailemaan järjestelmää jatkuvasti. Kommentoinnin toiminta on tiedostettu ongelma ja siihen haetaan ratkaisua. Ominaisuuksia ei siis ole poistettu vaan ne ovat päivitysten yhteydessä menneet rikki. Teemme parhaamme, että saamme Relaan toimimaan mahdollisimman jouhevasti. Korjasin muuten tuon käyttäjäkuvan koon, kiitos vinkistä!

Instagram @fabulouspetteri

Lefa
Käyttäjän Lefa kuva

Jaa, onko tuotu keskeneräistä tavaraa jakeluun? Selvä, hyväksytään selitys tällä kertaa.

Mutta vain sillä ehdolla, että jos saat muokkausmahdollisuuden taas toimimaan, poistat myös sen typerän ilmoituksen, joka tulee alalaitaan puheenvuoron pienestäkin muutoksesta tai typon korjauksesta. Mihin sitä kommenttia kukaan tarvitsee?

Purre
Käyttäjän Purre kuva

WP:llä toimii ihan mukavasti relaan selailu nytten. Mobiiliselailuun selvästi panostettu mikä hyvä.
Tuo Puodin puoli on imo melko huono. Ilmoitukset liian isoja ja menee hirveeksi scrollailuksi ilmoitusten selaaminen. Lisäksi ilmoituskuvat rajautuu tyhmästi. Myynti-ilmoista hävinneet kuvat jonnekkin bittiavaruuteen. Hintakin voisi näkyä ilman, että tarvitsee klikata ilmoitusta kokonaan auki.
Tälläistä palautetta tällä kertaa.
Mukavaa uuttavuotta!

JanIdar

Androidilla tuntuu ainakin aluksi hankalalle, yläosan palkki elää ihan omaa elämäänsä välillä. Etusivulle kaipailisin uusia keskustelualueen viestejä paremmin esille, ovat jossain kaukana alhaalla.

Kalenteri tuntuu myös olevan hukassa, tänään on kait 25.12. Liekkö käyttäjäkohtainen asetus tms.

AnaT

Anteeksi, mutta on pakko kysyä: jos kerran tietoturva on ollut pääasia, miksei edelleenkään edes kirjautuminen tapahdu HTTPS-liikenteenä?

Maija

Samaa mieltä Puodista. Todella työlästä selata tätä uutta. Lisäksi käyttö muutenkin hankalaa, onko esim. haku-toiminto poistunut kokonaan?

Pelkomi

Heimoi! Olisi kiva, jos myydään-palstalla voisi nähdä tavaroiden hinnan heti, yleisnäkymässä, niinkuin vanhalla foorumilla. Se on ehkä kuitenkin se ratkaisevin tieto, kun käydään käytettyjen tavaroiden kauppaa...

Laiskiainen

Artikkelit, blogit ja blingit ovat ihan ok mutta mitäs kummaa on tapahtunut myydään palstalle?
Ei löydy osa-alueita (lumi, kiipeily jne.) eikä mitään hakumahdollisuutta. Megakokoiset kuvat myös haittaavat. Ainakin ipadillä suht käyttökelvoton.
Laittakaa vaan niitä vakuutusmainoksia tms. sinne sivuun pyörimään että saadaan maksettua toimiva ulkoiluvälineiden osto/myyntipalsta. Kiitos!

plajunen
Käyttäjän plajunen kuva

Kiitos palautteesta! Otan myyntipalstan käsittelyyn kunhan palaan takasin parempien yhteyksien äärelle.

Instagram @fabulouspetteri

beisik

Moi,
pari vikarapsaa ja kommenttia:

Windows+firefoxilla:
- Toi ylänavibanneri, se lentelee miten tahansa tässä ruudulla. Kannattaisi ehkä fiksata se sen sijaan että yrittää kikkailla sen autopiilotuksen kanssa.
- Linkkien perässä oleva erikoiskirjain ei näy oikein.

galaxy s6+standardiselain:
- Koko banneri lentää vielä kettumaisemmin, mitään tekstiä/linkkejä ei näy. Ei voi ollenkaan käyttää.
- Myös toi oikealla alhaalla oleva vammainen sininen lisäboksi pompsahtelee näkyviin, lopputuloksena on että näytöllä ei näy juuri muuta kuin navibanneri+popuppi. Ottakaa nyt ainakin toi oikean alakulman boksi pois pienemmillä medioilla.

Ymmärrän kyllä että uudistusta on tehtävä, ja ideana on ilmeisesti ollut responsiivisempi ui, mutta ainakin itsellä käyttökokemus on aika paljon huonompi kuin edellisessä versiossa. Kirjautumislinkkiäkin sain metsästää tässä tovin kun sitä ei ylälaidassa ollut, vaan jossain keskellä sivua.

Tetraektra
Käyttäjän Tetraektra kuva

Puodin käyttökokemus on ihan jäätävä uudistuksen jälkeen. Se, että tavaroita pitää selata yksitellen ja kaikki tiedot "auki" on erittäin epämiellyttävää verrattuna mihin muuhun tahansa myyntiforumin, jossa ytimenä on se, että ruudulle mahtuu listaus myynnissä olevista tavaroista jotka voit yhdellä silmäyksellä nähdä listana.

Ts. aivan kuten ennenkin oli.

"The earth doesn't belong to man - man belongs to earth"

Reissussa
Käyttäjän Reissussa kuva

Puoti on täysin käyttökelvoton. Totaalisen käsittämätön UX.

--

Eräilyä ilman kyräilyä! Reissussa on YouTube-kanava retkeilystä, vaeltamisesta ja varusteista. Buscraftista tacticooliin, kaikki menee.

jariarkko

Muutama bugiraportti ja huomio:

Ensinnäkin, oikein hienoa että saittia uudistetaan. Sitä on kaivattu, ja nyt ulkoinen olemus tuntuu olevan moderni :-) tietysti bugit pitää korjata, mutta olen myös muutamalla maksullisellakin foorumilla jossa softia ei ole päivitetty Y2K:n jälkeen... ei hyvä. Relaasta on tulossa hyvä.

Sitten niihin korjattaviin asioihin.

Toi bannerin hyppiminen ja puoti lienevät ne ensimmäiset korjattavat jutut. Banneri hyppii mulla Safari MacOS ympäristössä. Hyppii juuri nyt tämänkin kirjoitettavan tekstin päällä :-)

Uusi relaa hidastalee usein, monasti usean sekunnin viive. Kun latasin etusivua kokeillakseni, se kesti 21 sekuntia. Ehkä poikkeukellisen kauan, mutta ei ainoa kerta.

Blogeissa ainakaan minä en ymmärrä, mitä kuvaboxia pitäisi käyttää, että kuvat saisi sopivan kokoiseksi. "Colorbox large" tuo pienen/keskikokoisen kuvan artikkeliin, ja jos sitä klikkaa niin kuva *pienentyy*. Olisi kiva saada keskikokoiset kuvat artikkeliin, ja klikattaessa ruudunkokoiset tms.

Nykyinen etusivu alkaa Relaan toimituksen kuvapalkeilla ja kirjoittamilla artikkeleilla kuvapalkkeja. Nämä ovat kaikki mielenkiintoisia, mutta myös vanhentuneita. Neljä seitsemästä kuvapalkista ja kaikki artikkelit ovat 2-3kk vanhoja tai erääntyneitä. Kisoja jotka on ohi, joululahjaohjeita, jne. Sen sijaan keskustelut ovat pienellä oikealla, uusimmat blogit myöskin melko pienellä keskellä, ja sitten vanhat suositut artikkelit taas isommalla alhaalla. Ehkä jokin sekoitus näitä kaikkia olisi visuaalisesti yksinkertaisempi, ja painottaisi uusinta keskustelua tms enemmän kuin nyt. Minusta tällaisten saittien pitäisi pyrkiä lukijoiden päivittäiseen vierailuun. Mutta jotta lukijoilla olisi tuohon motiivia, uutta sisältöä pitäisi olla ja se pitäisi pitää esillä.

PeeTee

Yritin etsiä vuokratuotteita. Vanhassa oli hyvä Vuorataan osio. Uudesta en löydä edes haulla vaikka Puodin etusivulla vuokratuotteistakin puhutaan. Mistä näen vuokratuotteet?

Muutenkin myytävissäkin puutteita vanhaan verrattuna (ei näe erikseen laskukamoja jne...).

beomaster

Ketjujen aloittajien nimimerkkejä ei löydy viesteistä. Ja puodissa kuvasta klikkaamalla ehdottomasti ilmotukseen, eikä isoon kuvaan.

plajunen
Käyttäjän plajunen kuva

Korjailin puotia parempaan suuntaan. Kiitoksia kaikille palautteesta, tehdään yhdessä Relaasta parempi!

Instagram @fabulouspetteri

JanIdar

Puoti näyttää hyvälle! Tuotteiden koot jos vielä näkyisi klikkaamatta auki, niin olisi kaikki tarpeellinen tieto heti käsillä. Keskusteluissa on hankala mennä viimeisimpiiin viesteihin, kun pitää ensin selata ensimmäisen sivun alareunaan, jotta pääsee viimeiselle sivulle. Vastaava valinta thredin yläreunaan, niin elämä helpottuu.

kilpuri

Vuoraamon paluu olisi kyllä kiva juttu. Aika montaa kertaa löytyi retkikamat ja vyörykamat Relaan vuokraamosta ja omistajat oli aina ihan huipputyyppejä. Kamojen vuokrailu käyttäjien kesken oli ihan parasta "yhteisöllisyyttä". Harmi jos moinen menetettiin uudistuksen takia.

Samb0o

on hyvä että uudistetaan mutta uudistukset pitäisi tapahtua niin että ne toimii. Nyt selkeesti on tuotu tuomalla uudet sivut jotka ei ole kuitenkaan loppuunasti mietitty ja vähän kaikki on kesken. Ois ehkä ollut parempi että kaikki laitetaan ekana kuntoon ja sitten vasta julkaistaan, kun vaikuttaa että ylläpitäjillä ei ole kuitenkaan aikaa säätöä tehdä.
Sivut on muuten mun mielestä ok, nyt kun niitä on vähän jo selaillu, mutta ongelmia on. Puoti näyttää paremmalta nyt mutta jaottelut lajipuolelle puuttuu mikä on miinus. Viimeisimpään keskusteluviestiin hiton hankala mennä ku joutuu rullailee hiirellä. Jokapäiväinen mielipidekysely on kyllä jostain syvältä..
Sivut latautuu välillä ihan törkeen kauan..

Aiemmin tuli itsekin käytyä näillä sivuilla päivittäin, mutta ongelmien takia ei enää huvita. Jutut on vähentynyt ja kun sivut ei toimi niin vaikuttanee varmaan asiaan.

vesteti

Edelleen ei vastausta siihen, mistä löytyy vuokrattavat tavarat? Sehän on oleellinen osa tätä sivustoa! Kiitos vastauksesta jo etukäteen.

kuinoma

-------------------------------------------
Yritin etsiä vuokratuotteita. Vanhassa oli hyvä Vuorataan osio. Uudesta en löydä edes haulla vaikka Puodin etusivulla vuokratuotteistakin puhutaan. Mistä näen vuokratuotteet?

Muutenkin myytävissäkin puutteita vanhaan verrattuna (ei näe erikseen laskukamoja jne...).
-------------------------------------------
Vuoraamon paluu olisi kyllä kiva juttu. Aika montaa kertaa löytyi retkikamat ja vyörykamat Relaan vuokraamosta ja omistajat oli aina ihan huipputyyppejä. Kamojen vuokrailu käyttäjien kesken oli ihan parasta "yhteisöllisyyttä". Harmi jos moinen menetettiin uudistuksen takia.
-------------------------------------------
Edelleen ei vastausta siihen, mistä löytyy vuokrattavat tavarat? Sehän on oleellinen osa tätä sivustoa! Kiitos vastauksesta jo etukäteen.
-------------------------------------------

Moi kaikille kamojen lainailijoille!

Relaan vuokraamo oli toteutettu Kuinoma.fi:n API:n avulla. Eli kaikki vuokrakamat tuli Kuinoma.fi:n valikoimasta.

Relaan ansioista suomalainen outdoor-jengi oli Kuinoman ylivoimaisesti aktiivisinta vuokraajaporukkaa.

Meillä Kuinomalaisillakaan ei ole tietoa siitä miksi Relaa.com lopetti vuokrakamojen listaamisen. Mutta toistaiseksi Relaan porukankin vuokrakamat pitää siis katsoa suoraan Kuinomasta:
http://kuinoma.fi
http://kuinoma.fi/ulkoilu

Me Kuinomalaiset olemme valmiita auttamaan Relaa.comin uusiakin omistajia saamaan vuokratuotteet sivustolleen. Laittakaapa vaan tyypit viestiä tulemaan, niin halutessanne saatte kyllä helposti Relaaseen taas turvallisen yhteisöllisen vuokraamopuolenkin.

PS. Koko Kuinoma.fi on myös uudistumassa talven aikana. Siinä mielessä kiva seurata tätä uudistuskeskustelua. Ei nämä uudistukset koskaan ihan helppoja ole. Kuinoma.fi:n uudistus on venynyt vaivaiset 3 vuotta kun on päätetty välttää keskeneräisellä ulos tuleminen.

matlis

Haku-toimintoa kaipailen minäkin. Siis ihan keskusteluista hakua. Enkö vain löydä?

Markku Jussila

Quote-toimintoa kaipailisin keskustelu- ja kommentointiketjuihin. Sorry jos se on jo, mutta en vain jotenkin itse löytänyt pienellä etsimiselläkään aikaisempien viestien Quote-mahdollisuutta.

Oma Top 3 Wish list:
- Lajikohtaiset myynti-ilmolistat (Lumi, Retki,...)
- Vuokravälineilmoitukset
- Aikaisempien viestien Quote-mahdollisuus

plajunen
Käyttäjän plajunen kuva

Quote on otettu pois päältä siksi aikaa, että saan selvitettyä miksi se saa kommenttien editointi ja poisto napit katoamaan. Olemme parhaillaan siirtämässä Relaata tehokkaammalle palvelimelle, joten kunhan se on saatu onnellisesti ohi jatkamme saitin eteenpäin viemistä! Kiitos kaikille palautteesta!

Instagram @fabulouspetteri

jariarkko

Uudet järjestelyt ovat nyt korjanneet ainakin minulle aiemmat hitausongelmat. Eli nyt toimii jouhevasti, kiitos.

Pääsivun kuvapalkkiin tulevat nyt artikkeleiden lisäksi myös uusimmat blogit, sekin oli hyvä parannus. Kiitos!

ecky
Käyttäjän ecky kuva

Oleellisin Relaan ominaisuus eli Puoti on täysin käyttökelvoton nykyisellään. Jos ei osaa rakentaa saittia toimivaksi Drupalilla, niin ehkä se työkalu on sitten on vaan yksinkertaisesti väärä.

-- 

"The stars obtuse emit a shivered ray"  James Thomson