Uusi TV-ohjelma alkaa tänään: Kylmää & märkää!

Uusi kotimainen outdoor-ohjelmasarja Kylmää & märkää (Kallt & vått) alkaa tänään sunnuntaina 14. syyskuuta 2014 Yle Fem -kanavalla kello 19. Ohjelman simppelistä ideasta on helppo tykätä: mennään reipashenkisesti ulkoilemaan kelistä piittaamatta, pidetään hauskaa vaikka hieman kärvistellenkin ja tavataan kiinnostavia ulkoiluihmisiä.

"Halusin esitellä kiinnostavia retkipaikkoja Pohjolassa. Aina ei tarvitse lähteä kauas, jotta seikkailu voi alkaa. Vaikka ohjelmasarjassa käydään Grönlannissa ja Islannissa, useimmat kohteet ovat lähellä, kuten Lapissa. Haluamme myös näyttää talviretkeilyä madaltaaksemme kynnystä lähteä lumiselle seikkailuille", kertoo ruotsinkielisen ohjelman juontaja Tom Nylund.

Kylmää & märkää sisältää paitsi reipasta ulkoilua hyvää meininkiä, myös alastomuutta. Katso ohjelmasarja traileri tästä.

Merkittävä osa ohjelmaa ovat sen puitteissa tavattavat pohjoisen ihmiset. Kuva Grönlannista. (Kuva: Kylmää & märkää)

 

Persoonaa peliin ja monipuolista ulkoilua

Ruutukasvo Nylund tunnetaan maanisena outdoor-miehenä. Hän tuo ohjelmaan paitsi persoonaa ja pöhinää myös ulkoiluosaamista. Ohjelmasarjan lajikirjo onkin vaikuttava. Luvassa on jääkiipeilyä, melontaa, fatbike-pyöräilyä, arktista hiihtovaellusta, porohiihtoa, harppuunakalastusta ja ties mitä.

Kylmää ja märkää näyttää hyvältä. Siitä on kiittäminen Nylundin aisaparia Johannes Östergårdia, joka on tehnyt erinomaista jälkeä vaikeissa olosuhteissa. Kuvauksessa kohtaavat perinteinen kameratyöskentely, action-kamerat ja multikopterit, kauko-ohjattavat pienoishelikopterit, joiden avulla saadaan kirjaimellisesti erilaista kuvakulmaa.

Työryhmän kolmas tärkeä lenkki oli tuottaja Teresa Ekman, joka on pitänyt palettia kasassa, kun Nylund ja Östergård ovat kahlannet räkä poskella ja hangessa milloin missäkin.

Kylmän ja märän jaksoja on kuvattu hyvin vaihtelevissa kohteissa, tuntureilta jääputouksille, mereltä vuorille.

"Kaikki jakson ovat erilaisia keskenään. Yhteistä niille on se, että liian totista ei saa olla, on tärkeää osata nauraa myös itselleen", rempseänä veikkona tunnettu Nylund muistuttaa.

Kuvausryhmä paneutumassa jääkiipeilyn saloihin Pyhällä, Lapissa. (Kuva: Aleksi Mehtonen)

 

Pienen lappilaiskylän porohiihtokisa kosketti

Kylmintä kuvausryhmällä oli Grönlannissa. "Paikan päältä lainatut makuupussit olivat liian pieniä, joten yö 40 asteen pakkasessa jäi vähäuniseksi", Nylund muistelee hyytävää yötä mannerjäätiköllä.

Märintä puolestaan oli harppuunakalastusreissulla kotimaan vesissä. "Kyseessä oli kilpailu, jonka puitteissa uimme viitisen tuntia meressä. Pinnan ja pohjan välillä sukeltelemisesta sai myös korvat kipeäksi", Nylund muistelee – kiitollisuudella.

"Parhaiten mieleen jäi Suomen Lappi, Lankojärvi ja porohiihtokilpailut. En tiennyt tästä lajista mitään etukäteen, joten yllätys oli melkoinen. Lankojärvi on pienen pieni paikka, jossa asuu vain kourallinen väkeä, mutta porohiihtokilpailujen aikaan koko yhteisö saapui paikalle. Siellä olivat kaikki niin omasta kylästä kuin naapuripitäjistäkin. Hieno fiilis yhdisti ihmiset!"

"Jaa että suksille, ja köyden päässä täyttä vauhtia ravaavan poron perään?" Juontaja Tom Nylund on tunnettu learning by doing -metodin harjoittajana.

Kylmää & märkää -juontaja Nylund on vapaa-ajallaan myös innokas hiihtäjä. Hänen Relaan Sauvasekoitin-bloginsa lukijoille Nylund haluaa lähettää lohdullisia terveisiä.

"Ohjelmanteko reissuineen vei kaiken ajan viime talvena, eikä vähäluminen etelän talvi oikein inspiroinut sen enempää murtsikoimaan kuin bloggaamaankaan. Mutta blogi heräämään taas henkiin hiihtokauden lähestyessä!"

Kylmästä & märästä voi nauttia kotisohvan syleilyssä 14 jakson verran.

Ohjelman Facebook-sivuilta löytyy muun muassa valokuvia tuotannon eri vaiheista ja reissuilta.

 

Kylmää & märkää jaksot, Yle Fem, sunnuntaisin kello 19:

1. Porohiihtokilpailu, Lankojärvi, Suomi 14.9.2014
2. Hiihtovaellus, Kebnekaise, Ruotsi 21.9.2014
3. Iglun tekeminen, Kiiruna, Ruotsi 28.9.2014
4. Off-pistelaskettelua, Pyhä, Suomi 5.10.2014

5. Jäätikköseikkailu, Kangerlussuaq, Grönlanti 12.10.2014
6. Koiravaljakkoretki, Kangerlussuaq, Grönlanti 19.10.2014
7. Jääkiipeily, Pyhä, Suomi 26.10.2014
8. Kalastusreissu, Lofoten, Norja 2.11.2014
9. Vapaasukellus, Thingsvellir, Akureyri, Islanti 9.11.2014
10. Luolaseikkailu, Reykjavik, Islanti 16.11.2014
11. Varjoliito, Voss, Norja 23.11.2014

12. Harppuunakalastus, Islanti ja Suomi (Parainen) 30.11.2014
13. Melontaseikkailu, Suomi  (Hanko-Bengtskär) 7.12.2014
14. Parhaat palat 14.12.2014

EDIT 16.9.2014: ohjelmien järjestystä korjattu. Jaksojen 4, 5, 11 ja 12 ajankohta on muuttunut alkuperäisestä.

 

 

 

Käyttäjän Relaa kuva

Relaa

Elämä ulkona - Relaa netissä