Uutinen: Suomessa voi nyt tavata iloisen polkupyöräilijän

Jossakin päin Suomea polkupyöräilee nyt iloinen mies. Hän ei kiroa talvipyöräilyyn kuuluvaa kylmyyttä, märkyyttä tai epätasaista ajouraa. Sen sijaan naurua hänen suustaan kuullaan usein. Mutta hän onkin ulkomaalainen.

Turkkilainen Gurkan Genc saapui Suomeen osansa maailmanympäripyöräilyään. Suomessa Gurkan polkee Helsingistä Muonioon. Muoniosta hän kääntyy Ruotsiin ja takaisin etelään. Gurkan on saapunut Suomeen ylittääkseen pyöräkiertueellaan napapiirin.
 

Uusi työura vanhalta pohjalta

Gurkan Gencille polkupyörämatkailu on pitkäaikainen unelma. “Joskus kierrän pyörälläni maailman”, hän sanoi lapsena äidilleen. Äidiltä kuultu tarina on jäänyt Gurkanin mieleen ja hän päätti aloittaa pyörämatkailun lopetettuaan työskentelyn matkailualalla.

Gurkan alkoi pyöräilemään työmatkoja jo matkailualalla työskennellessään. Sekin oli Turkissa jo saavutus. “Turkissa ei ole ollut lainkaan polkupyöräkulttuuria”, Gurkan kertoo. Suomi ja Turkki ovat siis sielunveljiä sekä sauna- että pyöräkulttuurissa.

Vuonna 2010 Gurkan myi osakkuutena matkailualan yrityksissään ja aloitti varsinaisen pyörämatkailun. Gurkanin ensimmäinen pitkä pyörämatka suuntautui Turkista koko Pohjois-Aasian läpi aina Japaniin asti.
 

Itsenäinen ammattilainen

Gurkan on poikkeuksellinen ulkoiluammattilainen. Hänen matkansa eivät perustu etukäteen sponsoreilta hankittuun jättibudjettiin. Gurkan liikkuu itsenäisesti ja vapaasti ilman suurta näkyvyyttä ja sponsorilogoja. Toimeentuloa pyöräretket tuottavat Gurkanille enemmän vasta jälkikäteen.

Palattuaan takaisin melkein vuoden kestäneeltä Pohjois-Aasian pyörämatkaltaan Gurkan kiersi Turkkia ja ulkomaitakin luennoimassa pyöräilystä, pyörämatkailusta ja kohtaamistaan kulttuureista. Matkalta oli kertynyt noin 15.000 valokuvaa ja yli 2200 minuuttia videota. Niistä riitti näytettävää ja kerrottavaa työksi asti.

Suosikkimaani ensimmäisellä pyörämatkallani oli Etelä-Korea. Ihmiset olivat mukavia ja vaikka Etelä-Korea on tiiviisti asutettu ja kaupungit ovat valtavia, niin luonto oli kaikkialla läsnä. Etelä-Korean megapoleihinkin on saatu sovitettua luontoa ihmisten nautittavaksi”, Gurkan kertoo.
 

Maltillinen ennätystehtailija

Ensimmäisellä pyörämatkallaan Gurkan tutustui maailmanennätysten kiehtovaan maailmaan. Gurkan ei tehnyt retkellään yhtäkään yksittäistä maailmanennätystä, eivätkä sellaiset olleet hänen tavoitteenaankaan. Hän pyöräili toki yksinään esimerkiksi Kara-Gumin ja Gobin aavikoiden läpi sekä ylitti Pamir-vuoriston ja Valkhanin solan lähes 5000 metrissä.

Joku muu oli kuitenkin joskus mennyt yksinään samoista paikoista polkupyörällä jo ennen Gurkania. Gurkan kuitenkin huomasi ettei kukaan ennätyspyöräilijä ollut pyöräillyt yhtä monipuolisesti kuin hän. Vaikka moni on polkenut samoja yksittäisiä extreme-etappeja niin hän on ensimmäinen, joka on tehnyt niistä monia samalla reissulla.

Nyt Gurkan on toisella pitkällä pyöräretkellään ja tällä kertaa ennätykset ovat jo tavoitteenakin ja Guinnessin ennätystenkirja vilahtaa puheessa. Gurkan ei vieläkään ole kiinnostunut yksittäisistä uroteoista, mutta matkakokonaisuus on nyt suunniteltu niin, että useista harvinaisista etapeista yhdisteltyjä yhteisennätyksiä todennäköisesti rikkoutuisi. Gurkan arvioi olevansa tämän toisen matkansa jälkeen esimerkiksi ensimmäinen yksinpyöräilijä, joka on pyöräillyt yhdellä reissulla yksin seitsemällä mantereella, ylittänyt molemmat napapiirit ja usean eri mantereen korkeimmat vuoristotiet tai pisimmät aavikkotiet.
 

Yksinäinen maailmankansalainen

Gurkan pyörää koristavat pyörämatkojen tyttöystäviltä saadut itämaiset amuletit.
Gurkanin pyörässä roikkuu itämaisia onnen amuletteja. “Tämä on pyörämatkalla tapaamaltani kiinalaiselta tyttöystävältä. Ja tämä toinen taas japanilaiselta tyttöystävältä”, Gurkan kertoo.

Pyöräretkensä aikana Gurkan ei käy kotonaan Turkissa. Jopa veljen häät jäävät kokonaan väliin. Gurkan tiedostaa, että hänen pitää elää nyt vain pyöränsä kanssa. Amuletit kuitenkin paljastavat, että perheen perustamisen ensimmäisestä vaiheesta haaveillaan jo pyöräretkelläkin. “Voinhan tavata jossakin tytön, joka haluaa pyöräillä kanssani tai tulla Turkkiin”, Gurkan pohtii.

Gurkan tapaa retkillään paljon pyörämatkailevia pariskuntia. Myöhemmin hän kuulee aina tarinoita tapaamiensa pyöräpariskuntien myöhemmin saamista lapsista.

Gurkan haluaa retkiensä päättyvän joskus.  Silloin on palattava Turkkiin ja löydettävä vielä uusi työura ja hankittava perhekin. “Nyt pyöräillään, mutta sitten kun matka loppuu niin se loppuu. Sitten aloitan jotain uutta”, kertoo Gurkan tulevaisuudensuunnitelmistaan.
 

Jäinen tiekin tuntuu yksinäisyyttä turvallisemmalta

Suomalaiset pelkäävät talvipyöräilyä, mutta turkkilainen Gurkan ei. Kylmää hän on jo kokenut, “Pietarin lähistöllä olen pyöräillyt yli 30 asteen pakkasissa. Sellaista säätä en tosin enään kaipaa”, hän toteaa. Lumi tiellä taas on Gurkanille tuttua jo Turkistakin.

Jäiset tiet, lumiset urat ja pakkanen ovat Gurkanin mielestä sivuseikkoja esimerkiksi pyöräilijän turvallisuuden tai viihtyvyyden kannalta. Pelottavammat asiat tulevat aivan muualta kuin huonosta tiestä tai säätilasta. “Pyöräilin kerran autiomaassa yli viikon tapaamatta yhtäkään ihmistä. Se alkoi tuntua jossain vaiheessa jo epämiellyttävältä ja pelottavaltakin.” Painostavaan yksinäisyyteen verrattuna ohi ajava autokin on aina merkki inhimillisestä elämästä, vaikka se heittäisikin loskat päälle pientareelle.

Heikkokuntoisten teiden lisäksi suomalaiset ihmisetkään eivät Gurkania arveluta. “Suomalaiset sanovat itseään hiljaisiksi, mutta minusta kaikki ovat täällä samanlaisia kuin muuallakin”, Gurkan arvioi Suomessa tapaamiaan ihmisiä.

Gurkan on huomannut matkoillaan erojen maaseutukylien asukkaiden ja isojen kaupunkien asukkaiden välillä olevan globaaleja. Vierailijan on ollut kaikissa maissa vaikea saada paikallisiin kontaktia kiireisissä suurkaupungeissa. Maaseudulla taas vieraan kulkijan kanssa aloitetaan keskustelu kaikkialla yllättävänkin nopeasti. Gurkania viehättävät pyörämatkalla juuri kylät.

Gurkan Gencin tavassa toimia on paljon opittavaa. Ehkä tämä turkkilainen onnistuu nyt esimerkillään istuttamaan pyöräilykulttuuria Suomeenkin.

Geolocation
Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=44405.0

Markku Jussila