Uutta laskuleffaa tehdään pilke silmäkulmassa

Uusi, suomalainen vapaalaskuelokuva Pilke potkaistiin toden teolla käyntiin viime viikonloppuna Skiexpossa. Silloin järjestettiin tuotantotiimin ja laskijoiden ensimmäinen laajempi kokoontuminen ja edistettiin yhteistyösopimuksia.

Pilkkeen taustalla ovat Matti Möttönen ja Arttu Muukkonen. Kaksikko on sama, joka teki kolme vuotta sitten julkaistun Virneen

"Matti ohjaa, leikkaa sekä kuvaa ja minä avustan kaikessa. Lisäksi laskijoilla on kameroita, joilla kuvataan materiaalia, kun me ei olla paikalla", Muukkonen kertoo. Todellisuudessa Muukkonenkin kuvaa elokuvaa ja toimii sen tuottajana.

"Väänsimme Virnettä intohimolla ja se sai paljon kehuja. Haluamme säilyttää uudessa elokuvassa saman rentouden ja aidon, hyvän fiiliksen – sekä myös tiiviyden. Minua ärsyttää katsoa leffoja, jotka jatkuvat ja jatkuvat."

Uuden elokuvan on tarkoitus olla edeltäjäänsä laadukkaampi myös teknisesti. Suuri osa materiaalista kuvataan järjestelmäkameroilla. Toki kypäräkameratkin ovat käytössä, mutta Muukkonen painottaa, että niillä kuvattua materiaalia käytetään vain, kun se todella on perusteltua.

Enemmän sisältöä

Möttösen ja Muukkosen alkuperäinen tavoite oli tehdä uusi vapaalaskuelokuva jo aiemmin, mutta arkielämän kiireet ajoivat edelle: Möttöset saivat perheenlisäystä ja Muukkonen päätyi koulunpenkille.

Vähitellen aika uudelle laskuelokuvalle alkoi kuitenkin olla kypsä. (Toki Möttönen hyödyntää kuvauksiin isäkuukauttaan. Toim. huom.) Uusi elokuva tulee edelleen olemaan laskuleffa, mutta tällä kertaa siihen halutaan enemmän muutakin sisältöä.

"Elämme kuplassa ja tunnemme vapaalaskijat. Kun juttelen ei-laskevien ihmisten kanssa, kiinnostaa heitä laskijoiden arki. Sitä ei näe laskujutuissa tai muissa leffoissa."

Niinpä uuteen elokuvaan tehdään lyhyitä segmenttejä, joissa esitellään henkilöitä. Mukana ovat esimerkiksi Skipe Oivo, jonka elämää on muuttanut tyttären syntymä, Antti Leuku, joka Alpeilla syttyneen ruoanlaittoinnostuksen seurauksena on valmistumassa kokiksi sekä laskeva pariskunta Jenni Kaipainen ja Jussi Hynninen, joka viettää koko talven yhdessä Alpeilla.

"Ei meillä ole vielä mahdollisuutta tehdä oikeaa dokumenttia. Eikä me haluta kuulostaa korneilta, ja siltä suomalainen laskudokumentti helposti kuulostaisi. Olemme reteesti omalla mukavuusalueellamme."

"Ja toisaalta Suomessa on tehty niin vähän puhtaita laskuleffoja, että vielä kannattaa tuoda suomalaista laskemismeininkiä esiin."


Laskijat ja tuotantotiimi palaveerasivat Relaan osastolla Skiexpossa.

Järkevästi ympäri maailmaa

Uutta elokuvaa kuvataan Kanadassa, Japanissa, Alpeilla, Lapissa ja Pohjois-Norjassa. Tavoitteena on välittää hyviä laskufiiliksiä ja näyttää sellaista laskemista, johon katsoja voi samaistua. Yliyrittämistä Muukkonen ei laskijoilta halua kameran edessä nähdä.

"Minua pelottaa, että ihmiset ottavat turhia riskejä. Kauheinta, mitä voisi tapahtua, olisi että joku tekisi jotain sekopäistä leffan takia. Haluamme näyttää hyvää laskemista laskijoiden taitotason rajoissa."

Pilkkeen tekemistä voi seurata osoitteessa www.relaa.com/pilke ja Facebookissa osoitteessa www.facebook.com/Pilke2013. Talven aikana tuotantotiimi julkaisee myös webisodeja kuvausreissujen tapahtumista.

Ensi-iltansa Pilke saa Vapaalaskuiltamissa Vanhalla ylioppilastalolla 1.11.2013.

Pilkkeen tuottaja Arttu Muukkonen työskentelee myös Relaa.comin kuvapäällikkönä.

------------------------------------------------------------------------

Yli 20 vuotta suomalaisia vapaalaskuleffoja

Lisäksi Läskikymppi Freeride Team on tehnyt useita vapaalaskuelokuvia 2000-luvulla (mm. Lé Palju, 2007; Cabin Fever, 2008). Real Skifi ja Nipwitz ovat kunnostautuneet viime vuosina tekemällä verkkoon new school -videopätkiä.


Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=42517.0

Antti Laiho