Vapaalasku-elokuvakiertue valaisee Suomen jälleen marraskuussa

Vapaalaskuelokuvaiertue saapuu jälleen tuomaan valoa ja iloa Suomen pimenevään loppuvuoteen. Kiertue järjestetään nyt toista kertaa. Kiertueen ajatuksena on viedä laadukasta laskuelokuvaa nähtäville myös maakuntiin perinteisten Helsingin-näytösten lisäksi. Niinpä tänä vuonna kiertue saapuu Rovaniemelle, Ouluun, Tampereelle, Jyväskylään, Lappeenrantaan, Ylläkselle, Pyhälle ja toki myös Helsinkiin.
"Viime vuoden kiertue meni niin rohkaisevasti, että kiertueelle on varmasti tilausta myös nyt. Samoin on tärkeää pitää yllä foorumia suomalaiselle laskuleffatuotannolle", kiertueen tuottaja Arttu Muukkonen sanoo.

 

Ohjelmistossa lyhytelokuvia ja yksi pitkä tuotanto länsinaapurista

Vapaalaskuelokuvakiertueella on mukana itse kiertueen tuottajan ohjaama ETT, TO, TRE -dokumentti seikkailusta norjalaisella jäätiköllä viime keväänä, AJelutiimin talvesta kertova Monday Morning, Jenni Kaipaisen ja Jussi Hynnisen talven kokoava Playground, Niklas ja Nives Hollstenin Leaving Tracks sekä ruotsalainen vain naishuippulaskijoista kertova PURE. Lisäksi kiertuepaikkakunnilla saattaa olla vaihtelevaa ohjelmistoa erilaisten yllätysten muodossa.
"Neuvottelut ovat vielä kesken parista yllättävästä lyhytelokuvasta, joten lista saattaa vielä täydentyä."

 


Ape Majava, Antti Leuku ja Pekka Pakkanen valmistautumassa yöllisiin sankaritekoihin kello 2.15. Kuva: Arttu Muukkonen

ETT TO TRE on norjaa ja tarkoittaa loogisesti yhtä, kahta ja kolmea. Dokumentissa esiintyvät Ape Majava, Antti Leuku ja Pekka Pakkanen, joiden tähtäimessä on päästä laskemaan ensilaskuja erään pienen jäätikön perällä. Dokumentista erityisen tekee ehkäpä se, että laskemista on lopulta vain murto-osa koko dokumentin kestosta, joka on noin 14 minuuttia.

Muukkonen tunnetaan myös viime syksynä ilmestyneen Pilke-vapaalaskuelokuvan toisena tekijänä. Miten tällainen dokumentti eroaa pidemmän elokuvan tekemisestä?
"Tällainen konsepti on tavallaan yksinkertaisempi, mutta toisaalta meillä oli valmis käsikirjoitus, joka jouduttiin heittämään heti alun jälkeen roskikseen. Eli samanlaista tilanteessa elämistä ja kelin kyttäilyä on dokumentaristisen elokuvankin teko. Toisaalta tällaisessa otetaan mitä annetaan -mentaliteetissa on enemmän liikkumavaraa lopputuloksen kannalta", Muukkonen kertoo.

 


Poicasten after ski. Kuva: Ajelutiimi

Monday Morning kuvaa vapaalaskujengi AJelutiimin talvea. Nuorempaa vapaalaskijapolvea edustava vapaalaskutrio - Kuutti Haapanen, Taneli Kivelä ja Iiro Piipponen - on tunnettu vanhasta postiautostaan, jolla he kurvailevat talvet pitkät ympäri Alppeja ja Norjan mäkiä. Viime talvena reissaamista oli vieläpä tavallista enemmän, sillä Itävallassa lumitilanne oli hyvin vaihteleva. Elokuvan kesto noin 8 minuuttia.

 


Jenni laskee edellä, kuvaaja eli Jussi perässä. Kuva: Jussi Hynninen

Playground on vapaalaskupariskunta Jenni Kaipaisen ja Jussi Hynnisen talven kokoava lyhytelokuva. Pariskunta on tottunut rytmittämään elämänsä niin, että talven alkaessa he voivat karata Alpeille kurvailemaan ja lopputalvesta koti löytyy yleensä Skandinavian kohteista - Jenni kilpailee myös vapaalaskukisoissa. Elokuvan kesto noin 5 minuuttia.

 


Nikke Hollsten rippaa Norjassa. Kuva: Nives Hollsten

Leaving Tracks on kooste toisen vapaalaskupariskunnan, Niklas Hollstenin ja Nives Hollstenin edellisestä talvesta asuntoauton kyydissä pitkin poikin Eurooppaa. Elokuvassa esiintyy myös pariskunnan vetokoira, alaskanhusky Shila. Kesto noin 5 minuuttia.


Janina Kuzma Alaskassa. Kuva: Beech Studios

PURE on Sandra Lahnsteinerin kaksivuotinen elokuvaprojekti, jossa laskijat ovat vain naisia. Materiaalia on kertynyt valtavasti, ja elokuvan kuvallista antia on kiitelty jo ensi-illoissa ympäri Euroopan.
"Halusin taas ottaa askelia eteenpäin kaikessa leffantekemisen kannalta: halusin esitellä maailman parhaita naisvapaalaskijoita ja heidän taitojaan. Lisäksi elokuvaajamme ovat fantastisia, joten heidän visiot ovat tärkeässä osassa kokonaiskuvaa", kertoo elokuvan tuottaja ja leffassa itsekin laskeva Lahnsteiner. Elokuvan kesto on noin 52 minuuttia.

 

Elokuvakiertue aloittaa pohjoisesta ja päättyy pohjoiseen

Vapaalaskuelokuvakiertueen pysäkit:

Pe 7.11. Oulu, 45 Special, ohjelma alkaa kello 19.30
La 8.11. Rovaniemi, Kahvila Kauppayhtiö, ohjelma alkaa kello 20
To 13.11. Jyväskylä, Kulttuuriravintola Musta Kynnys, ohjelma alkaa kello 20
Su 16.11. Helsinki, Elokuvateatteri Andorra, ohjelma alkaa kello 20
To 20.11. Lappeenranta, Elokuvateatteri Kinoaula, ohjelma alkaa kello 20
Pe 21.11. Tampere, Elokuvateatteri Niagara, ohjelma alkaa kello 20.30
Pe 28.11. Ylläs, Bar Kaappi Ylläs, ohjelma alkaa kello 20
Ti 30.12. Pyhä, Luontokeskus Naava, ohjelma alkaa kello 19.30/20

Pääsyliput 10e/henkilö ellei toisin mainita. Lipunmyynti ennakkoon elokuvateattereista Lappeenrannassa ja Tampereella. Muualla lipunmyynti alkaa noin tuntia ennen tapahtumaa.

 

Lisätietoja elokuvakiertueen tapahtumasivulta.

 

Käyttäjän Relaa kuva

Relaa

Elämä ulkona - Relaa netissä