Vapaalasku-kirja on ehdolla Tieto-Finlandia-palkinnon saajaksi

Alkuvuodesta julkaistu omakustanneteos Vapaalasku - Tieto, taito, turvallisuus on nimetty Tieto-Finlandia-ehdokkaaksi. Kirja on Matti Verkasalon, Jarkko Henttosen ja Kai Arposen tekemä laaja tietopaketti vapaalaskemisesta. Kirjan ovat kirjoittaneet Verkasalo ja Henttonen. Arponen vastasi graafisesta suunnittelusta.

Suomen Kirjasäätiö jakaa vuosittain tunnustuksen ansiokkaalle yleistajuiselle tietokirjalle, "jonka voidaan katsoa merkittävästi edistävän lukijoiden kiinnostusta kerronnaltaan taidokkaaseen tietokirjallisuuteen."

Voittaja kuittaa tunnustuksen lisäksi 30 000 euron palkinnon. Kilpailun voitti viime vuonna taloustoimittaja Elina Lappalaisen menestysteos Syötäväksi kasvatetut.

 


Vapaalasku-kirjan tekijät Jarkko Henttonen, Matti Verkasalo ja Kai Arponen signeeraamassa kirjaa julkistustilaisuudessa helmikuussa 2013. Kuva: Markku Jussila

Tekijät kokevat jo ehdokkuuden olevan kuin voitto

Uutisen kuulleet tekijät olivat luonnollisesti onnellisen yllättyneitä ja täpinöissään ehdokkuudesta.
"Kyllä me tiedettiin, että kirja on hyvä, mutta eräät arvostamamme tahot olivat kriittisiä ulkoasun suhteen, ja olin huolissani, että älyävätkö nämä valitsijat kirjan monikerroksellisuutta. En olisi uskaltanut lyödä vetoa ehdokkuuden puolesta", Matti Verkasalo sanoo.

Myös Jarkko Henttonen oli yllättynyt ilouutisen kuullessaan.
"Vaikka kyse on pelkästä ehdokkuudesta, tuntuu tämä jo voitolta. Kirja on kyllä todella hyvä, vaikka itse sanonkin. Kuulostaa varmaan leveilyltä, mutta kun meitä oli kolme päätekijää ja tosi iso liuta avustajia, siis kaikki valokuvaajat, tarinoiden kirjoittajat ja muut, jotka jeesasivat, on kirjassa edelleen tullut eteen kaikenlaista, mikä tosiaan tuntuu itsellekin uudelta."

Kirjan ilmeestä vastaava graafinen suunnittelija Kai Arponen oli myös erittäin tyytyväinen kuullessaan ehdokkuudesta.
"Elämä on yllätyksiä täynnä, tämä oli yksi isoimmista. Tuntuu mahtavalta, että opuksen on löytänyt myös kulttuuriväki. Alun perinkin oli tarkoitus suunnitella kirja, joka kestää ajan patinaa myös visuaalisesti."

Vapaalasku-kirja on Verkasalon mukaan Tieto-Finlandian historian aikana toinen urheilua käsittelevä kirja ja toinen omakustanne, joka on päässyt finaaliin asti. Verkasalo uskoo, että jo ehdokkuus tuo vapaalaskulle urheilumuotona julkisuutta ja sen myötä lisää harrastajia. Eikä se olisi hänen mielestään mitenkään huono asia.
"Oma ikäluokkani ja ukkoutuvan tunturivaeltajien joukon puolesta toivon ja odotan, että vapaalasku tulee vetämään suuren joukon liikuntaa tarvitsevia, kaikenikäisiä ihmisiä haikkaamaan tunturien ja vuorten rinteille ja kesäisin lenkille kuntoaan ylläpitämään."

 

Voittaja julkistetaan torstaina 21.11.2013. Voittajan päättää Ateneumin taidemuseon johtaja Maija Tanninen-Mattila.

 

Lue Relaassa julkaistu arvio kirjasta:
26.2.2013: Kirja-arvio: Uraauurtava vapaalaskukirja on valmistunut

 

Arttu Muukkonen

Matti Verkasalo
Käyttäjän Matti Verkasalo kuva

Hopeamitali - jaettu sellainen - tuli Tieto-Finlandiakisassa :-).

Siitä innostuneena repäisemme: KIRJA ON MYYNNISSÄ TARJOUSHINNALLA JOULUAATTOILTAAN ASTI. Nyt vinkki joulupukille!