Vapaalaskufestari vei pehmeän lumen ilosanomaa Leville ja Ylläkselle


Ulkoilmavalkokangas näköalaravintola Tuikun terassilla.

 

Vapaalaskufestivaali valloitti Lappia Leviä ja Yllästä myöten viime viikonvaihteessa. Kyse oli ensimmäistä kertaa järjestetystä tapahtumakokonaisuudesta, joka koostui Arto "Ape" Majavan lumiturva/vapaalaskuklinikasta, Skipe Oivon tarinatuokiosta vapaalaskun neljältä vuosikymmeneltä sekä Arttu Muukkosen isännöimästä Vapaalasku-elokuvakiertueesta.

Pohjoinen yllätti positiivisesti, sillä sekä Levillä että Ylläksellä aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta. Hiihtolomat olivat vetäneet keskukset täyteen väkeä ja Lapin lumitilannehan on tällä hetkellä loistava: pehmeää pakkaslunta riitti laskettavaksi asti niin Levin metsissä kuin Ylläksen takamaastoissa.

Päivät alkoivat Ape Majavan lumiturvaluennoilla ja käytännön harjoituksilla. Samaan aikaan Skipe Oivo järjesti Black Crowsin demopäivän mäkeen: BC:n suksia pääsi testaamaan lähes 20 parin joukosta. Levillä tukikohtana toimi näköalaravintola Tuikku, Ylläksellä Jemes Sportin, Ylläs Kodan ja Bar Kaappi Ylläksen piha-alue.


Levillä Tuikku tuikkii tunturin laella.

 

 
Lumitilanne Levillä: pehmeä
 


Sport Resort Ylläksen puolella gondoli pyöri täysillä komeassa kelissä.
 

 
Lunta oli kertynyt tunturin laelle Ylläkselläkin varsin runsaasti.

 

 
Levillä. Ape Majava ja aiheena vapaalaskijan lumiturvallisuus: teoria.

 

 
Apen lumiturvaklinikkaa: käytäntö. (Kuva: Anne Siltavirta)

 

 
Ylläksen koulutuksessa oli käytössä Taigan kabinetin upea kosketusvalkokangas-hässäkkä!

 

 

Skipe Oivo ja Black Crowsin suksivalikoimaa Levillä.
 

 
Samainen suksitesti Ylläksen puolella.

 

Iltaohjelmassa uniikkeja esityksiä Skipeltä ja Vapaalasku-leffakiertueelta

Vapaalaskufestivaalin pääohjelmistoon kuului suomalaisen vapaalaskun pioneerin ja laskemisesta elämäntavan tehneen Skipe Oivon tarinatuokio. Oivon huumorintäyteiset muistot ja kuvat saivat yleisön kuuntelemaan tarinoita aivan hipihiljaa.

Puolitoista tuntia elämyksiä 1970-luvulta alkaen Rukan, Syötekeskuksen, Paljakan, Pyhän, Chamonix´n ja lukemattomien muiden hiihtokeskusten suodattamina osoittivat, kuinka monenlaisia aikakausia trikoiden, takalaturimonojen ja sukkapuikkosuksista alkaen Oivo on ehtinyt kokea jo tähän mennessä.

 
Levillä näköalaravintola Tuikusta aukesi näköala neljälle vapaalaskun vuosikymmenelle. (Kuva: Miikka Laakso)
 


Tarinatuokiossa Skipe Oivo kertoi vapaalaskun vuosikymmenistään. Paikallisena artonyberginä toimi festivaalin tuottaja Arttu Muukkonen. (Kuva: Miikka Laakso)


Ylläksellä leffoistakin tuttu TIS-51 odotti vapaalaskijoita Bar Kaappiin.

 

Myös Ylläksellä vastaväittäjänä toimi A. Muukkonen. (Kuva: Arto Majava)

 

Skipe Oivon tarinat ovat varsinkin lasillisen jälkeen suoranaista stand upia. Esityksessä käytiin läpi niin nykylaskijoiden kunto, kauraleseiden vaikutus haikkivauhtiin sekä lukemattomia muita aiheita. (Kuva: Arto Majava)

 

Leffanäytös ulkoilmateatterin hengessä

Tarinatuokion jälkeen ohjelmassa oli Vapaalasku-elokuvakiertueen erikoisnäytös. Levillä Tuikun terassille rakennettiin valkokangas. Yleisö sai nauttia elokuvista mukavasti sisätiloissa.

Tuikun terassi.

Tuikku sisältä.
 

Ylläksellä noudatettiin jo aiemmilta vuosilta tuttua kaavaa ja katseltiin elokuvia sisätiloissa sijaitsevalta valkokankaalta. Ulkona sen sijaan avautui myös luonnon oma leffateatteri, kun revontulet valtasivat lumikissojen täplittämän Ylläksen profiilin.

 

 

Kaappi sisältä.

 

Ylläs ulkoa.

 

Festivaali saanee jatkoa myös ensi vuonna. Skipe Oivon tarinatuokiolle saattaa tulla osallistumismahdollisuuksia vielä kuluvan vuoden aikana.

(Kuvat: Arttu Muukkonen, jos ei toisin mainittu.)

 

Käyttäjän Relaa kuva

Relaa

Elämä ulkona - Relaa netissä