Vapaalaskuiltamien juhlasalin ohjelma virtaa huippuesityksestä toiseen

Tänä vuonna Vapaalaskuiltamien juhlasalin isolla valkokankaalla esitetään hieno kattaus kotimaista laskukuvaustuotantoa länsinaapurin elokuvalla vahvistettuna.

Ohjelmassa koostuu Ajelutiimin Monday Morningin ensi-illasta, ETT TO TRE -dokumentin ensi-illasta, Nietos Photo Challengen avoimen ja kutsusarjan ohjelmistosta sekä ruotsalaisen PURE-vapaalaskuelokuvan ensi-illasta.


Monday Morning

Ajelutiimin Monday Morning on lyhytelokuva poiccasina tunnetun vapaalaskutiimin viime talvesta. Ajelutiimi voitti viime vuonna Nietos Photo Challengen avoimen sarjan, ja tänä vuonna kävi kutsu osaksi pääohjelmistoa.
"Eihän me siitä paineita otettu. Monday Morning kertoo aika pitkälti ajelupoicasten ja Posti-Paten seikkailuista ympäri Tirolin alueen siikritspotteja. Huono lumitalvi ajoi etsimään hyvää lunta tavallista laajemmalta säteeltä, mutta kyllähän sitä lunta aina löytyi," kertoo tiimin Oravana tunnettu Taneli Kivelä.

Niin, Volkswagen Transporterin lyhyt malli on vanha postiauto, jota tiimin Kuutti "Kude" Haapanen on ajastanut jo kolmen vuoden ajan. Se on kuljettanut tiimiä niin Savon, Alppien kuin arktisen alueen salapaikoille uskollisesti ja kiltisti.
"Kyllähän Posti-Pate on yksi meidän tiimin jäsenistä. Se kuljettaa meitä, antaa suojaa myrskyltä ja tuottaa lämpöä kylminä öinä."

Auton takaosaan pojat ovat rakentaneet laverin, johon mahtuu kuuleman mukana helposti kolme vapaalaskijaa rinnakkain nukkumaan.
"Oravan paikka on keskellä, koska sillä on huonoin makuupussi," kertoo Kivelä asumisjärjestelyistä itseensä viitaten.

Elokuvan ovat kuvanneet Ajelutiimin jäsenet eli Taneli Kivelä, Kuutti Haapanen ja Iiro Piipponen.

ETT TO TRE

ETT TO TRE on Arttu Muukkosen ohjaama ja kuvaama dokumenttielokuva Lyngenin niemimaalta. Aiemmin Muukkonen on ollut tekemässä kahta vapaalaskuelokuvaa, Virnettä ja Pilkettä. ETT TO TRE:ssä vapaalaskijat Arto Majava, Antti Leuku, Pekka Pakkanen ja Muukkonen lähtevät tavoittelemaan ensilaskuja seinämällä, joka sijaitsee 10 tunnin matkan päässä syrjäisellä jäätiköllä.
"Meillä oli aika tarkka käsikirjoitus olemassa etukäteen, mutta kuten usein sanotaan, se on hyvä pohja, jonka voi heittää sitten pois, kun asioita alkaa todella tapahtua", Muukkonen kertoo.

Haastavinta dokumentissa oli Muukkosen mukaan keskittyä kuvaamiseen hankalissa olosuhteissa. Norjalaiseen tapaan sää vaihteli pitkin reissua myrskystä kauniiseen auringonpaisteeseen.
"En ollut aiemmin harrastanut telttailua talvisaikaan, enkä varsinkaan vetänyt ahkiota, joten vähän epäilyttivät tarinat jäätyneistä monoista ja lumisista makuupusseista. Samalla kun piti yrittää pitää itsensä lämpimänä ja tehdä pysäyttävää kuvausjälkeä."

Dokumentin tekeminen eroaa vapaalaskuelokuvasta monella tapaa.
"Tähän ei mennyt koko talvea, vaan nyt oli yksi matka, jonka tallentamiseen pystyi keskittymään. Dokumentti muotona sallii myös vaihtelevat olosuhteet ehkä musiikkivideomaista laskuleffaa paremmin."

 

Nietos Photo Challenge presented by Pyhä

Pyhän tarjoilema Nietos Photo Challenge tuo jälleen pöytään avoimen sarjan lyhytelokuvat ja kutsusarjan ammattikuvaajien teokset.

NPC:n avoimessa sarjassa kolme finalistia taistelee sarjan voitosta. Jussi Tanskasen Kurkkiolta kuruun, Juho Mattilan Luumu Freeride Teamin Cabin Fever sekä Jussi Ruotsalaisen Vaihto-opiskelijaelämää Tromssassa. Finalistit valittiin yhdeksän kisaan määräaikaan videonsa osallistuneen kilpailijan joukosta. Tanskasen Kurkkiolta kuruun kahmi noin 500 annetusta äänestä valtaosan. Lyhärissä esiintyy vahvasti lapin murretta puhuva Karri Kivinen.
"Noo, Karri asuu Muoniossa, varmaan aika monet muoniolaiset olivat äänestäneet. Ja Leviltäkin taisi laskuporukka innostua. Vähän tietysti Facebookissa jaettiin. Ja ehkä ihmiset ovat pitäneet siitä", Tanskanen arvelee.

Kaikki ehdokkaat - joiden joukossa myös finalistit - on nähtävissä täällä. Avoimen sarjan palkintopöydässä on tarjolla Peak Performancen kaksi Frost-untuvatakkia, viikonloppuloma Pyhälle sekä Sauna Clothingin erikoistavarapalkinto.

Kutsusarjassa neljä huipputeosta

Nietos Photo Challengen kutsusarjassa kilpailee tänä vuonna neljä kuvaajaa. Omat noin neliminuuttiset teoksensa ovat kisaan lähettäneet Pasi Salminen, Jani Kärppä, Ville-Petteri Määttä ja Kim Öhman.

Kutsusarjassa kuvaajat saavat tehdä valitsemastaan laskemiseen liittyvästä aiheesta teoksen, joka voi yhdistellä videota ja still-kuvaa. Vuosien saatossa sarjan ovat voittaneet Tero Repo, Junnu Laine ja Rami Hanafi.  Pääpalkintona sarjassa on 1000 euron shekki, joka on Suomen suurin laskupiireissä jaettava kuva-alan palkinto.

 

 

PURE tuo huippunaislaskijat iltamiin

PURE on Sandra Lahnsteinerin ohjaama elokuva, jonka kaikki laskijat ovat naisvapaalaskijoita. Sukupuolten esiintuominen on sinänsä epäolennaista, mutta vapaalaskumaailmassa näin isoja projekteja, joissa laskijat ovat vain naisia, tulee eteen vain harvoin. Elokuvassa esiintyvät Matilda Rapaport ja Evelina Nilsson saapuvat myös Vanhalle, jossa heidät voi tavata muun muassa Peak Performancen osastolla Suksisalissa.

Purea on kuvattu kahden talven ajan ympäri maailman. Kuvausryhmät ovat käyneet Euroopan kohteiden lisäksi muun muassa Alaskassa.
"Halusin taas ottaa askelia eteenpäin kaikessa leffantekemisen kannalta: halusin esitellä maailman parhaita naisvapaalaskijoita ja heidän taitojaan. Lisäksi elokuvaajamme ovat fantastisia, joten heidän visiot ovat tärkeässä osassa kokonaiskuvaa", kertoo elokuvassa itsekin laskeva Lahnsteiner.


Matilda Rapaport

Disco, hodarit ja kreisibailausta aamuun asti - ja sitten brunssille!

Vapaalaskuiltamissa ilta jatkuu ohjelman jälkeen tuttuun tapaan aamuyöhön asti. Alakerran toisen baarin puolella on myynnissä hot dogeja, joten nälän saa taltutettua paikan päällä. Roudaamme jälleen discon somisteet myös Juhlasaliin, jossa DJ Klaus Wing villitsee bailaajia niin pitkään kuin tanssijalkaa vipattaa.

Lauantaina järjestämme myös Vapaalaskubrunssin, ja suosittelemme vahvasti lippujen hankkimista heti, jos mukava aloitus lauantaille hyvässä seurassa kiinnostaa. Ahtojäälonkero ja kuohuviini tarjoillaan edulliseen hintaan, samoin dj+saksofonistiduo viihdyttää brunssailijoita.

 

Nähdään perjantaina!

 

Lisätietoja ja lipunmyynti
Relaan, Pyhän ja Peak Performancen Vapaalaskuiltamat

Vapaalaskubrunssi

Käyttäjän Relaa kuva

Relaa

Elämä ulkona - Relaa netissä