Vapaalaskuiltamien ohjelmassa tarjolla kansainvälisiä ja kotimaisia ensi-iltoja

Ensi perjantaina Vanhan ylioppilastalon ovet aukeavat kello 19. Tänä vuonna Vapaalaskuiltamien ohjelmallinen kokonaisuus on runsas.

Ohjelma on jaettu kahteen osaan: ensin keskitymme lyhyempiin elokuviin, tauon jälkeen vuorossa on Nietos Photo Challenge -kuvakisa sekä TGR:n pitkä elokuva The Dream Factory. Koko lavan leveydelle vedettävältä valkokankaalta ja huippu-hd-videotykiltä katsottuna, tietysti.

 


Niklas Hollsten laskee Hisslös Moviessa.

Ensimmäinen puoliaika alkaa klo 20.45

Aluksi pääsemme katsomaan ensimmäisen suomenruotsalais-itävaltalaisvapaalaskuelokuvan nimeltä Hisslös Movie. Kyseessä on Niklas ja Mikaela Hollstenin sekä heidän laskukavereiden lyhytelokuva, jossa nähdään komeiden linjojen lisäksi muun muassa oikea lumivyöryyn jääminen ja sieltä pois kaivaminen. Hollstenin sisarusten lisäksi leffassa on mukana kaksi itävaltalaista laskijaa, Manuela Mandi ja Markus Höllwarth. Iltamiin on saapumassa Itävallan suunnalta ainakin Mandi. Tämä on elokuvan ensiesitys.

Hisslösin traileri.

Toinen elokuva on kertomus lumilautailija Xavier de le Ruen viime talvesta elokuvassa White Noise. Leffassa hurjien linjojen kylmäpäisenä laskijana tunnettu de le Rue kertoo itse, mitä hän ajattelee joidenkin mielestä hullunrohkeista laskusuorituksistaan. Elokuvan kuvauksissa on ollut mukana valokuvaaja Tero Repo, joka kertoo hieman elokuvan taustoista myös Vapaalaskuiltamissa.

Kolmas lyhäri on valitettavasti vielä salaisuus, sillä olemme saaneet elokuvan esitysoikeudet sillä ehdolla, ettei sen nimi näy missään, koska sen virallinen Euroopan ensi-ilta on vasta myöhemmin. Kova pätkä on luvassa.

Kukin näistä teoksista kestää noin 20 minuuttia.

 

Tauko

Vajaan tunnin tauon aikana on tarjolla virvoitusjuomia ja pientä suolaista kanttiinin puolella. Älkää nauttiko liikaa virvokkeita, sillä erittäin kovaa kamaa on vielä edessä!

 

 

Toisella puoliajalla suomalaista kuvakisaa ja jenkkiläistä Alaska-leffaa

Toisen puoliajan aloitamme rautaisella suomalaisella osaamisella. Kyseessä on siis Pyhän tarjoama Nietos Photo Challenge -kuvakilpailu, jossa on kaksi sarjaa. Avoimessa sarjassa voitosta kilpailee kahdesta kolmeen videota, jotka yleisö on äänestänyt parhaiksi kuluvan viikon keskiviikon ja torstain aikana Relaassa. Avoimeen sarjaan on tullut jo mukavasti hienoja videoita, joten luvassa on kova kisa. Voittajan ratkaisee paikalla oleva yleisö.

Palkintopöytään olemme kasanneet Peak Performancen laskuasun sekä Pyhän viikonloppupaketin hotelleineen ja hissilippuineen, muun muassa. Palkinnot ovat siis kohdillaan.

Nietos Photo Challengen kutsukisassa on odotettavissa huikeita esityksiä Valokuvaajat Rami Hanafi, Junnu Laine, Ville-Petteri Määttä, Teemu Lahtinen ja Janne Koskenniemi. Kuvaajat ovat tehneet jälleen upeita multimediaesityksiä, joissa on yhdistetty ääntä, valokuvia ja osa videokuvaakin. Voittaja valitaan myös kutsukisassa yleisön käsiäänestyksellä.

Voittajalle on luvassa 1000 euron palkintoshekki, mutta myös muut kisailijat palkitaan taloudellisesti. Viime vuonna Hanafi voitti Tero Revon vain yhden äänen erolla. Saa nähdä, kuinka tänä vuonna käy. Ainakin ennakkotietojen ja -kuvien perusteella haastajat ovat hioneet teoksensa aivan viimeisen päälle!

 


Teton Gravityn uutukaisessa muun muassa Todd Ligere tykittää Alaskassa. Kuva: Mark Fisher.

Illan pääelokuvana esitämme tänä vuonna Teton Gravity Research -tuotantoyhtiön The Dream Factoryn. Elokuva kertoo Alaskan laskemisesta dokumentaristisesti - toki laskemista unohtamatta. TGR:n kuvausryhmät ovat käyneet Alaskassa jo vuodesta 1998 asti. Nyt on aika tehdä pieni välitilinpäätös paikasta, jonne moni laskija toivoo pääsevänsä edes kerran elämässään.

Leffassa esiintyy muun muassa Seth Morrison, Sage Cattabriga-Alosa, Chris Benchetler, Dave Treadway ja moni muu huippulaskija.

The Dream Factoryn kesto on reilut 70 minuuttia.

The Dream Factoryn traileri.

 

Eikä tässä vielä kaikki

Yläkerrassa dj Dalion viihdyttää loistavalla musiikillaan jälleen Suksisalien vieraita läpi illan. Kello 19.30 avaamme myös television, kun Ylen Erätulilla-ohjelmassa on luvassa tarina Ape Majavan, Mikko Lampisen ja muiden suomalaisten laskijoiden retkikunnasta Huippuvuorille toukokuussa 2012.

 

Huomio huomio!

Muistattehan, että Vapaalaskuiltamissa juhlasali on metelistä vapaata aluetta. Salin ulkopuolella on molemmilla puolilla baarit, joissa saa vaihtaa kuulumisia kavereiden kanssa täysin vapaasti, mutta salissa vaadimme hiljaisuutta. Sadat ihmiset haluavat keskittyä laatuelokuviin ja -esityksiin, joten suomme sen rauhan kaikille.

 

Lippuja Vapaalaskuiltamiin voi ostaa Relaan verkkokaupasta. Katso lisätiedot Vapaalaskuiltamien tapahtumasivulta. Tervetuloa, perjantaina nähdään!

 

Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=42323.0

Arttu Muukkonen