Vastakulttuuria Brasiliasta Helsinkiin

Brasilialla on värikäs lippu ja vielä värikkäämpi historia. Jatkuva siirtolaisvirta loi trooppiseen paratiisiin elävän ja kehittyvän pohjan. Sen päällä koko yhteiskunta oli pitkään herkkä nopeillekin muutoksille.

Yksi erityisistä ja historiallisesti merkittävistä jaksoista Brasiliassa oli pitkä demokraattisen kehityksen katkaissut sotilasvallan kausi. Koko 1900-luvun alkupuolen Brasilian armeijaan linkittynyt eliitti vastusti ponnekkaasti maalaisia ja varattomampaa kansaa palvellutta vasemmistoa. 1940-60-luvuilla kansalaiset valitsivat toistuvasti vasemmistohenkisiä presidenttejä, mutta armeijan ja eliitin vastustuksen vuoksi presidenttien virkakaudet jäivät lyhyiksi.

Lopulta tilanne johti siihen että armeija kaappasi vallan kokonaan itselleen vuonna 1964. Alkoi pitkä ja kova sotilasdiktatuurin aika joka päättyi vasta vuonna 1985.

Kaukaisen Brasilian vuosien 1964-1985 sotilasvalta on suomalaiselle melko tuntematonta. Toki Suomikin oli tuolloin nykymittapuulla taantumuksellinen Kekkoslovakia. Kekkosenkin Suomi oli kuitenkin pehmeiden arvojen liberaali turvasatama Brasiliaan verrattuna.

Brasilian sotilasvalta oli väkivaltainen. Kenraali Medicin johdolla ihmisiä katosi ja vastustajia kidutettiin. Hyvin sujunut öljynvienti suosi sotilasvallanpitäjiä. Kauhun tasapaino säilyi kun jakoi öljytuloista hieman vaurautta diktatuurin hiljaisille hyväksyjille ja vankilaa kaikille vastustajille.
 

Surffia sotilasvaltiossa

1970-luvun Brasilia sotilasvallanpitäjineen ja vapaa-ajattelijoille tarkoitettuine vankiloineen ei kuulosta surffiparatiisilta. Valtameren mainingit rullasivat kuitenkin hiekkarannoille maalla tapahtuvista räikeistä ihmisoikeusrikkomuksista huolimatta.

Yhdysvalloissa oli jo vietetty ensimmäistä surffibuumia ja tietoisuus surffaamisesta oli levinnyt Brasiliaankin. Radikaaleimmat edelläkävijät näkivätkin valtameressä ja surffauksessa pakokeinon maalla valitsevasta karusta todellisuudesta.

Brasiliaan muodostui ensimmäisten aktiivisurffaajien yhteisö. Heille surffikulttuurista ja rantaelämästä muodostui kokonaisvaltainen vaihtoehto sotilasvallan rajoittamalle ja alistamalle normikultturille.
 

70 e Tal dokumentoi ainutlaatuisen ajan

Brasilian 1970-luvun ainutlaatuista surffiyhteisöä on dokumentoitu melko vähän. Nyt Rafael Mellinin dokumenttielokuva 70 e Tal avaa ensikertaa tätä ainutlaatuista aikaa.


70-luvulle kuuluivat olennaisesti klassiset singlefin-surffilaudat. Kuva: 70 e Tal
 

Ohjaaja Mellin on palkittu tv-ohjelmien, mainosten ja dokumenttien ohjaaja. Hän on ohjannut sarjoja esimerkiksi OFF ja Multishow GNT tv-kanaville sekä mainoksia Toyotan ja Googlen kaltaisille megabrändeille. Filmiohjaamisen lisäksi hän on ollut mukana tuottamassa konsertteja tunnetuille brasilialaisartisteille.

Mellin aloitti ohjaajan uransa surffileffoja tekemällä ja Mellinin surffileffat keräsivät alusta asti paljon palkintoja. 70 e Tal on Mellinin näyttävä paluu surffauksen dokumentoinnin pariin.

Uusi sukupolvi vanhaa kunnioittamassa

70 e Tal kertoo surffi- ja beachkulttuurin heräämisestä sotilasvallan alaisessa Brasiliassa nykyisen surffaajasukupolven kuvaamana. Se yhdistelee 70-luvun kuva- ja videomateriaalia uusiin videopätkiin.

Autenttisena materiaalina elokuvassa on paljon ennen näkemätöntä kuvaa 70-luvulta. Lisäksi Mellin on saanut useita ainutlaatuisia haastatteluja brassisurffin 70-luvun legendoilta.

Näiden avulla saadaan tarkka kuva sukupolvesta ja yhteisöstä, joka hyppäsi ”systeemin” ulkopuolelle ja aloitti surffielämäntavan Brasiliassa.

Uusi materiaali ja nykysurffaajien puheenvuorot taas kertovat 70-luvun pioneerien merkityksestä. Kokonaisuudesta muodostuu hieno ylistys 70-luvun romanttisen ajanjakson surffaukselle, musiikille, muodille ja vastakulttuurille.

Nyt Brasilia on yksi maailman kovimmista surffimaista. Gabriel Medina hallitsee surffikilpailujen palkintopalleja ja samalla surffista on muodostunut jalkapallon ja samban rinnalle yksi brasilialaisten ylpeydenaiheita.

Ehkä Suomessakin on taantuman ja taantumuksellisuuden puristuksissa tarvetta vapaaurheilulajien vastakulttuuriyhteisöille. Muutaman kymmenen vuoden kuluttua suomalaiset voivat olla maailmalla tunnettuja jostain uudesta urheilulajista, jonka juuria kylvetään tänne parasta aikaa.
 

70 e Tal esitetään Kontrasti 2015 Surffileffaillassa perjanaina 22.5. Lisätiedot ja liput relaa.com/kontrasti2015.

Markku Jussila

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

70 e Tal -dokumentin traileri

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------