Wake Tour Finland 2016

Kuvat ja teksti: Tomi Tähti

Wake Tour Finland kaapelivesilautailu kiertue käytiin tänä vuonna toista kertaa. Kiertueeseen kuului neljä osakilpailua Ylöjärvi, Vuokatti, Oulu ja Jyväskylä. Cablewakeboarding on laji, jossa hiihtohissiä muistuttuva, sähkömoottorista voimansa saava noin 7m korkeudessa liikkuva, vaijeri vetää harrastajaa vettä pitkin. Hiljaisena ja ympäristöystävällisenä lajina harrastuspaikkoja onkin saatu myös aivan kaupunkien ytimiin, niin kuin Oulussa, Jyväskylässä ja Helsingissä.

Kaapeliratoja Suomessa on 8kpl, Ukkohallan ollessa Suomen ainoa nelitolppainen ns. iso kaapeli, johon samaan aikaan mahtuu harrastamaan 9 henkilöä. Muut seitsemän kaapelia ovat kaksitolppaisia, joissa harrastamaan pääse yksi henkilö kerrallaan. Kaapeliwake lajina on kohtuu helppo omaksua ja useimmilla perusajo sujuu jo ensimmäisellä harrastus kerralla. Varsinkin lautailutaustan omaavilta homma luonnistuu helposti.

Wake Tour Finland on kiertue, johon kaikki voivat ottaa osaa ikään, sukupuoleen tai taitotasoon katsomatta. Vaikka kisojen kärjeltä nähdäänkin raudanlujaa suorittamista, mahtuu joukkoon mukaan rennolla asenteella itsensä kanssa kilpaileviakin niin naisia kuin miehiä.

Kaapeliwakessa arvostellaan kilpailijoiden suoritukset vedessä kelluvissa obstaakkeleissa eli hyppyreissä ja reileissä. Toinen arvostelta alue on ns. airtrickit, jotka tehdään tasaisesta vedestä ponnistamalla. Yleisesti voisi sanoa, että harrastajat, joilla on vahva tausta lumilautailusta, ovat vahvoilla obstaakkeleissa ja taas kaapeliwaken ponnistustekniikkaa lähellä olevan leijalautailun harrastajat taas oppivat airtrickit nopeammin.

Tänä vuonna kiertue aloitettiin Ylöjärven Wake Valleyssä Peltomäki campingin tarjoamissa huippu olosuhteissa. Kaksi rinnakkaista kaapelirataa mahdollisti sen, että jokainen varmasti sai lämmittelyajot ajettua. Kisan kärki oli miehissä Pekka Rintala, naisissa Aliina Pesula ja nuorten sarjassa Juho Laine.

Seuraavana oli juhannuskisa Vuokatin Vesiurheilukeskuksella, joka varmasti tarjoaa maailman eksoottisimman ympäristön, kun kisassa käytettävät ns. reilit ja polet on rakennettu kelluville turvelautoille. Vuokattin kaapeli on myös kiertueen selvästi korkein, mikä omalta osaltaan vaikuttaa myös kisan kulkuun. Airtrickit ovat korkeammassa kaapelissa helpompia, kun veto hyppyihin jo luonnostaan tulee ylempää. Ykkösijat menivät miesten sarjassa Harri Huikurille, naisissa Aliina Pesulalle ja nuorten kärki oli Niko Pelkonen.

Kiertueen kolmas osakilpailu oli Oulun Wakeparkissa aivan keskellä kaupungin ydintä, Linnansaaressa. Oulun kisa on varmasti se, joka yleisölle on helpoimmin tavoittettavissa ja hyvä näkyvyys kisa-alueelle kolmelta suunnalta mahdollistaa kisan seuraamisen vaikkapa vain ohikulkumatkallakin. Miesten ykkönen oli Petteri Väisänen ja naisten kirkkaimman pokaalin pokkasi Maria Similä.

Finaalit käytiin Jyväskylän Gr8wake parkissa. Finaalipäiväksi saatui kiertueen helteisin keli. Hetkittäin oli hiukan liiankin kostean kuuma, kun tuulen nopeus putosi lähelle nollaa ja aurinko paistoi poutapilvien lomasta. Kesäinen keli ja Jyväskylän kaapelin sijainti aivan kävelytien varressa toikin paikalle mukavan määrän yleisöä. Miesten sarjassa voiton vei hyvän kirin loppukaudesta ottanut Petteri Väisänen, naisten sarjassa ykkössija jaettiin Charlotta Heiskasen ja Aliina Pesulan kesken, kun selvää pesäeroa ei saatu aikaiseksi toisen loistaessa airtrickeissä ja toisen taas olessa vahvempi hyppyri- ja reilipuolella. Nuorten sarjan vei tuttuun tapaan Niko Pelkonen, joka on varmasti yksi vahvimpia ennakkosuosikkeja kiertueen kokonaiskisan voittoon kaudella 2017.

Kiertueen kokonaisvoiton vei Petteri Väisänen, Harri Huikurin tullessa toiseksi ja Niko Pelkosen kolmanneksi. Naisten kokonaiskisan vei Aliina Pesula, Charlotta Heiskanen tuli toiseksi ja Sanna Sakko kolmanneksi. Nuorten sarjan voiton otti Niko Pelkonen, kakkosen ollessa Juho Laine ja kolmas sija kiertueella oli Akseli Ahvanaisen kauden loppusijoitus. Kunniamaininta tulee myös Pyrylle, joka jo kuusivuotiaana uskaltautui kiertueella mukaan kokeilemaan kisakuntoaan!

Allulta, Nikolta ja Petteriltä kyselin vielä fiiliksiä miten kausi oli mennyt?

Allu: Kisatulosten suhteen kausi meni putkeen ja tuli jotain uusia temppuja opittua obstaakkeleista. Mutta jatkuvien polviongelmien takia hyppyriä en pystynyt juurikaan hyppimään ja uusia airtrikkejäkään ei pystynyt treenaamaan. Mutta toisaalta oli tosi rento kausi, kun otin sen asenteen, että polven ehdoilla mennään ja nautitaan niin kauan kun pystyy vetään.

Niko: Kausi oli hyvä ja edistystä tuli ja kilpailuja käytiin.

Petteri: Omalta osalta kausi oli (ja on edelleen!) tosi onnistunut. Päässyt paljon vesille ja tullut vierailtua useammalla eri kaapelilla. Lisäksi märkkäriä ei juuri oo tarvinnut!

Kisapaikoista Vuokatti ja Jyväskylä saivat kiitosta kiertueen kärkikolmikolta.

Allu: Kaikki kisapaikat oli tosi hyviä. Mutta ehkä Vuokatti jäi parhaiten mieleen, koska siellä en ollut käynyt aiemmin ja paikka oli tosi hieno sekä persoonallinen. Vuokatin kisa oli juhannuksena, aurinko paistoi silloin ja kaapeli oli vielä tosi heittävä airtirikkeihin niin minähän nautin!

Niko: Jkl oli erityisesti hauska johhuen kisapaikasta ja tunnelmasta ja palkintosijoista.

Petteri: Wake Tour Finlandin osalta oli makee nähdä paljon uusia naamoja ja junnujakin kisoissa mukana. Näimpä kaikki kisat jäi omalta osalta hyvin mieleen ja erilaisilla formaateilla ja setupeilla oli sikamukava vetää! Ehkä ton Jyväskylän voi nostaa siinä mielessä jalustalle, että se oli finaali niin siinä oli eniten jännitettävää. Oli makee muutenkin nähdä niin monen vetävän kovia, ehjiä runeja siellä. Huomaa, että kaikilla tatsi kehittyy kauden edetessä.

Ensi kausi tuo tullessaan ainakin uuden naisten mestarin kiertueelle ja miesten sarjassa Niko ja Petteri antavat varmasti hyvän vastuksen muille kisaajille.

Allu: Ajattelin kyllä ensi kaudella luovuttaa kisahommat nuoremmille ja tulla vaikka tarvittaessa tuomaroimaan.

Niko: Hyvillä fiiliksillä malttamattomana enskauteen.

Petteri: Ensi kautta en ole vielä hirveesti kerenny miettiä, kun tätäkin on vielä jäljellä! Jäät tuskin tulee vielä hetkeen. Mutta kyllähän sitä positiivisin mielin viimeistään helmikuussa Venemessujen aikaan alkaa kuumotteleen seuraavaa kautta, kun päästään taas sisäaltaaseen wakeemaan!

Kausi 2016 on paketissa kilpailu kauden osalta, mutta harrastuskautta on vielä hyvän tovin jäljellä. Silti en suosittele kokeilemaan, sillä jos kipinä lajia kohtaan iskee on taas vähemmän aikaa olla kotona.

Tomi.T