Keko: Puskabaristan kahvinkeittimet testissä

Syksyn aikana Relaan Retki-keskusteluissa on vaihdettu mielipiteitä retkikahveista ja niiden oikeista valmistusmenetelmistä. Osa keskustelijoista on vahvasti perinteisen pannukahvin kannalla, osa puoltaa erilaisia espressovempaimia. Toisille valmistusmenetelmällä ei ole lainkaan väliä – pääasia on, että kahvista saa kofeiinia koneeseen.

Keskustelu on sivunnut myös vesien kovuuksia. Niiden kuitenkin todettiin varsin yleisesti olevan hifistelyä. 

"Veden kovuudella tarkoitetaan sen sisältämien kalsium- ja magnesiumsuolojen määrää. Mitä enemmän kyseisiä suoloja, sen kovempaa vesi on. Suomessa kallioperä on yleensä hapanta ja maasto karua ja soista, ja vesi siksi pehmeää. Kovaa vettä tavataan satunnaisesti, esimerkiksi Lohjalla, missä on kalkkikiviesiintymiä", tietää Wikipedia kertoa.

Kahvinkeittimiäkin keskustelu sivusi. Niissä ja niiden käytettävyydessä maastossa ainakin on eroja välitti kahvin mausta tai ei. Niinpä pakkasimme viisi erilaista kahvinkeitintä viikonloppuretkellemme ja järjestimme pienimuotoisen kenttätestin.

Keittelimme kahvit kaikilla laitteilla ja totesimme, että eroja lopputuloksissa on valmistustavasta riippuen reilusti. Kahvin keitto on myös tarkkaa puuhaa: laatu vaihteli ainakin itselle vieraalla keittimellä keitellessä helposti – yhtä laitetta lukuun ottamatta. 

 

Pannukahvi

Pannukahvit tehdään kahvinkeittoa varten tehdyllä eräpannulla. (Kuva: Arttu Muuk

Paino:  alk. 0 g
Hinta: alk. 0 €
Lisätietoja: laavuilta ja tulilta

Nokipannukahvittelu ei ole välineurheilua, sillä pannukahvitteluun ei välttämättä tarvita erillistä astiaa. Kahvit voi keittää vaikka kattilassa tai pakissa. Mutta jos haluaa kahvipannun, voi kahvit kiehauttaa keittimellä vaikkapa alumiinipannussa tai aidommin tulilla teräksisessä nuotiopannussa. Nuotiopannuja valmistaa esimerkiksi Opa. Sen 1,5 litran malli maksaa alle 50 euroa ja painaa – reilusti.

Pannukahvin voi keittää monella eri tavalla. Enemmistö suosii yksinkertaista tapaa: Kuumaan veteen lisätään nuoren tytön rinnan kokoinen keko kahvia ja sitten vain odotellaan, kunnes kahvi on laskeutunut.

Semiyksinkertaisessa metodissa kaadetaan taas sama rinnanmitta kahvia, annetaan sen vajota ja kopautetaan leukulla pannun kylkeen.

Kolmannessa menetelmässä kahvi vielä kiehautetaan ja odotellaan uudelleen kahvin laskeutumista.

Pannukahvin valmistuksessa on vain yksi mahdollinen virhe: liian laiha kahvi. Sitä pyritään välttämään kaikin keinoin.

Pannukahvittelu ei ole myöskään hätähousujen puuhaa. "Kahville tulee osoittaa respektiä. Sitä ei saa tökkiä ja kurkkia", Relaan testiryhmän pannukahvikonkari Artturi ohjeisti pannukahvittelijoita. 

Plussat ja miinukset

+ Pannukahvin voi valmistaa myös kattilassa
+ Perinteinen menetelmä
+- Toiset tykkäävät rasvaisen pehmeästä pannukahvista, toiset eivät
- Harva kahvifriikki lämpenee pannukahvin mausta

 

Bialetti Moka Express

Bialetti on klassikko. (Kuva: Arttu Muukkonen)

Paino: 374 g
Hinta: 26,90 € (2 kupin pannu, crema.fi)
Lisätietoja: esim. www.crema.fi

Monelle kahvittelijalle tuttu Moka Express -mutteripannu syntyi vuonna 1933. Tätä Alfonso Bialettin luomaa klassikkoa on valmistettu jo yli 75 vuotta vain pienin muutoksin. Moka Express -mutteripannuja on saatavilla lukuisia eri kokoja.

Mutteripannun toimintaperiaate on yksinkertainen: pannun alaosaan lisätään vesi ja sen yläpuolella olevaan suodattimeen kahvi. Tämä komeus asetetaan keittimen päälle ja – voilá – kohta kiehuva vesi jo nousee kahvin läpi keittimen yläkertaan.

Moka Expressillä keitetty kahvi ei ole varsinaista espressoa, vaan pikemminkin tuhtia mokkaa. Testiryhmän mielestä mutteripannukahvi on varsin tuhtia mustana juotavaksi. "Nyt kaipais kyllä suklaata suuhun!", kommentoi Antti mustana maistettua mutteripannukahvia. Maidon kanssa mutteripannukahvi toimii mainiosti. 

Plussat ja miinukset

+ Yksinkertainen
+ Keittimestä on saatavilla useita eri kokovaihtoehtoja, joten jokainen voi hankkia omaa tarvettaan vastaavan keittimen.
+ Hyvä maitokahvittelijalle
- Ei paras laite espresson keittoon
- Paljon tiskattavaa

 

Aerobie AeroPress

AeroPress on kevyt ja yksinkertainen. (Kuva: Arttu Muukkonen)

Paino: 228 g
Hinta: 39,90 € (crema.fi)
Lisätietoja: www.aeropress.com

Aerobien AeroPress on erilainen kahvinkeitin: se muistuttaa toiminnaltaan pressopannua, vaikka se käytännössä ei sellainen olekaan. Muovisen AeroPressin käyttö on helppoa: Aseta paperinen suodatin paikoilleen ja kierrä se kiinni suuremman muovisylinterin pohjaan. Lisää kahvi sylinteriin, kaada päälle kuumaa vettä ja sekoittele kymmenisen sekuntia. Aseta siten AeroPress tukevan kupin päälle ja paina kahvi toisen, pienemmän sylinterin avulla rauhallisesti suodattimen läpi kuppiin.  

AeroPressin kanssa ei vettä suositella keitettäväksi, vaan parhaan tuloksen saa noin 80-asteisella vedellä. Kiehuvalla vedellä kahvista tulee kuulemma kitkerää. Lämpömittaria meillä ei kenttätestissä ollut, mutta hyvältä ja täyteläiseltä kahvi silti maistui. 

AeroPressillä syntyy laadukasta tummaa kahvia. Itse asiassa se oli niin hyvää, että sitä juo mielellään muuallakin kuin puskassa. 

Plussat ja miinukset

+ Erinomainen kahvi
+ Laadukas ja yksinkertainen
+ Kevyt
+ Helppo puhdistaa (puristat vain kahvipötkylän ulos ja huuhtelet pois loput purut)
- Kahvin lisäksi tarvitaan kertakäyttösuodattimia (joita tosin tulee 350 kpl keittimen mukana)
- AeroPressiin parhaiten sopivaa kahvijauhatusta ei saa valmiina marketin hyllyltä: kahvin tulisi olla karkeampaa kuin espresso, mutta hienompaa kuin suodatinjauhatus.
- AeroPressin käyttö vaatii kovan alustan ja kovan, AeroPressin alle sopivan mukin.

 

Primus LiTech Coffee Press Kit

Primuksen versiossa tavallisessa kattilassa käytetään erillistä mäntää.

Paino: 320 g (sis. 1l kattilan)
Hinta: 39 e (esim. www.partioaitta.fi)
Lisätietoja: www.primus.eu

Primus LiTech Coffee Press Kit on pressopannutyylinen ulkoilmakahvinkeitin. Tai itse asiassa se ei ole erillinen kahvinkeitin, vaan Primuksen 1 litran kattilaan sopiva näppärä lisävaruste. 

Coffee Press Kit on käytännöllinen, sillä sen kanssa matkassa ei tarvitse kantaa juuri mitään ylimäräistä. Kattila retkellä on (yleensä) muutenkin mukana. Itse suodatinmäntä tuo ekstrapainoa vain noin 50 grammaa. Koko komeus vieläpä pakkautuu pienen keittimen ja pienen kaasupullon kanssa kattilan sisään.

Coffee Press Kitin kattilaa voi siis käyttää normaaliin tapaan kattilanakin. Kova-anodisoidun alumiinikattilan pohjassa on lämpöä keräävä Heat Exchange -ritilä, jolla luvataan saavutettavan kolmasosan parempi hyötysuhde kuin normaalilla kattilalla. Ainakin syyssäässä vesi lämpeni nopeasti.

Lisäsimme kuumaan veteen kahvin purut, sekoitimme, odotimme hetken ja painoimme suodatinmännän pohjaan. Kokeilimme suodatinkahvia ja espressoa, mutta jostain syystä kahvi jäi laihaksi. Vasta myöhemmin meille selvisi, että parhaimman tuloksen pressopannukahvittelussa saa hieman suodatinkahvia karkeammalla jauhatuksella. Pitää siis testata sitäkin.

Plussat ja miinukset

+ Kattila hyvä ja nopea.
+ Ei juurikaan ylimääräistä tavaraa (vain "suodatinmäntä").
+ Irtoteen valmistus onnistuu hyvin
- Meillä kahvista tuli liian laihaa ja saimme puruja kahviin. Kokeilimme suodatinkahvia ja espressoa. Missä meni pieleen?

 

Handpresso

Handpressolla saa aikaan kateutta.

Paino: 497 g 
Hinta: 118 € (esim. www.trekki.fi)
Lisätietoja: www.handpresso.fi

Handpresso on vertailun laitteista teknisin, erilaisin ja varmasti herättää eniten keskustelua. Handpresso on yhden laadukkaan espresson valmistamiseen tehty erikoislaite. 

Laitteeseen pumpataan sen varressa olevalla pumpulla 16 barin paine. Sen jälkeen laitteeseen kaadetaan kuuma vesi ja asetetaan kahvinappi paikoilleen. Sitten vain painetaan nappia ja suhautetaan kuppiin hieno espresso cremoineen kaikkineen.

Handpresson käyttö ja puhdistus on teknisyydestä huolimatta helppoa. Sillä valmistaa kahvit nopeasti yhdelle tai kahdelle, mutta kymmenen hengen seurueen kahvittelu vie jo aikaa.

Pakastimessa jäädytetty Handpresso ei vaikeuttanut kahvin valmistusta, eikä kahvikaan jäähtynyt, vaikka veden kaatoi jäiseen koneeseen. Talvikeleillä pieni espresso ei tosin liikoja lämmitä. Silloin kaipaa isoa höyryävää kupillista mustaa kultaa. Mutta hyvää Handpressolla tehty kahvi on.

Plussat ja miinukset

+ Laadukas. "Ei tunnu siltä, että hajoaa kolmen päivän aikana."
+ Herättää taatusti kiinnostusta ja keskustelua
+ Hieno crema, hyvä, täyteläinen maku
+ Yksittäispakatuilla kahveilla todella helppo puhdistus: vain yksi osa huuhdottavana
+ Tasainen laatu
- Cremat meinasi lentää faceshotina Artun naamalle. Sekään ei tosin olisi vanhaa faceshotien ystävää haitannut!
- Yksittäispakatuista kahveista syntyy turhaa roskaa.
- Hinta

 

Keot ovat toimitettuja koosteita Relaan hyödyllisimmistä keskusteluista. Niiden avulla tieto löytyy helpommin ja vuoropuhelu jatkuu sujuvammin, kun uuden lukijan ei tarvitse kahlata läpi kaikkia vanhoja viestejä päästäkseen aiheesta kärryille.

Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=38377.0

Antti Laiho