Kohti Interskitä!

Mikä Interski?

Interski on alan laajin kansainvälinen foorumi, jossa esitellään hiihdonopetuksen viimeisimmät trendit ja metodit. Seuraava Interski järjestetään maailman eteläisimmässä hiihtokeskuksessa, Argentiinan Ushuaiassa, syyskuussa 2015.

Kyseessä on neljän vuoden välein järjestettävä kongressi kaikille maailman hiihdonopettajille, jokaisesta alan kattojärjestö ISIAn (International Ski Instructors Association) jäsenmaasta.  Interski on kestoltaan viikon mittainen ja sitä on järjestetty jo vuodesta 1951 alkaen, jolloin ensimmäinen Interski järjestettiin Itävallan Zursissa. Viimeisin Interski järjestettiin Itävallan St. Antonissa vuonna 2011, jolloin mukana oli noin 2000 hiihdonopettajaa useista eri maista. Tällöin Suomella oli mukana olevien maiden suurin joukkue yli 130 henkilön osallistujamäärällään.  Myös vuonna 2015 näyttää siltä, että Suomen joukkue on suurin. Vaikka matka Argentiinaan on pitkä, mukaan Suomesta on ilmoittautunut jo yli 80 osallistujaa!  

Interskissä ovat esillä kaikki laskulajit eli alppihiihto, lumilautailu, telemark, maastohiihto sekä soveltava alppihiihto. Interski koostuu muutamasta pääteemasta joista ensimmäisenä luennot, joissa maat esittelevät omaa hiihdonopettaja-koulustaan ja omia toimintatapojaan luentosalissa pääosin ennen rinnepäivän alkua. Toinen pääteemoista on rinteillä tapahtuvat workshopit, jotka starttaavat luentojen jälkeen rinteiden avauduttua. Workshopeissa maat esittelevät pienryhmissä tapojaan opettaa sekä omaa osaamistaan. Workshopit voivat koostua laajoista teemoista aina aloittelijan tekniikasta freestyleen tai puuterilaskuun. Kolmantena teemana ovat show- eli demolaskut, joihin Telemark DemoTeamimmekin tänä talvena harjoittelee ja valmistautuu. Demolaskut järjestetään rinteillä kohokohdaksi nousevana showna. Kullakin joukkueella on oma kuviolaskunsa, jota joukkue on parhaimmillaan harjoitellut vuosikausia! Joukkueemme tekee asiassa poikkeuksen, tavoitteenamme on rikkoa vanhaa kuviolasku-normia, ja tuoda mukaan enemmän vapautta ja näyttäviä yllättäviä tilanteita! Toivon mukaan Ushuaia tarjoaa tähän parhaat mahdolliset puitteet, joiden osalta Itävallan järjestelyt jäivät hieman vaillinaisiksi. Aiheesta lisää blogissa myöhemmin. :)

 

Telemark Interskissä

Telemark on lajina maailmalla suhteellisen marginaali. Suomessa telemark on jatkuvasti kasvattanut suosiotaan, ja viime kausina onkin ollut mukava nähdä reippaasti kanssakyykkijöitä rinteillä! Telemark on suosittu laji mm. Norjassa, Ruotsissa, Saksassa sekä USAssa, ja näiden maiden osalta telemark saa myös näkyvyyttä Interskissä. Telemarkin näyttävyys ja vapaus saavat niin kokeneet kuin kokemattomammatkin laskijat innostumaan kyykkimisen hurmasta. Telemarkin näkyvyys rinteissä on mitä parhainta mainostusta lajin kehitykselle ja kasvulle tulevaisuudessa. Telemark Demoteamin kanssa onkin hienoa olla mukana viemässä suomalaista telemark-osaamista kaikkien hiihtomaiden nähtäville! Hiihtokoulut ja hiihdonopettajat ovat suuressa roolissa telemarkin tulevaisuuden osalta, vaikuttaen lajin näkyvyyteen ja ihmisten lajin pariin astumiseen.

 

Joukkueemme

Telemark-joukkueemme koostuu seitsemästä laskijasta, jotka kaikki ovat Suomen Hiihdonopettajat ry:n kouluttamia hiihdonopettajia. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa Telemark DemoTeamia ei ole kasattu Suomen Hiihdonopettajat ry:n kouluttajista, vaan tuttujen laskijoiden parista treenihaluisista ja sitoutumiskykyisistä sekä kokeneista kyykkylaskijoista. Joukkueemme aloitti harjoittelun edellistalvena järjestämällä yhden leirin Vuokatissa, katsastaen perustaitoja ja käymällä läpi suunnitelmia ja mahdollisuuksia. Tällä kaudella leirejä järjestetään Levillä, Pyhällä sekä Ylläksellä.

Joukkueessa mukana: (Suluissa hiihtokoulu jossa työskentelee)

Pepe Vanninen (Levi, Sveitsin hiihtokoulu)

Jasu Lukkarila (Iso-Syöte)

Niki Juurinen (Pyhä)

Tuukka Sutinen (Levi)

Jukka Liukkonen (Levi, Pyhä)

Esa Valonen (Levi, Iso-Ylläs)

Kimmo Huhtamella (Iso-Ylläs)

 

Ensimmäinen leirimme Levillä

Talvikauden 2014–2015 ensimmäinen leiri järjestettiin marraskuun lopulla Levillä. Kolmipäiväisen leirin pääteemana oli tutustuminen toisiimme laskijoina sekä laskutyyleihimme ja ajatuksena oli saada ensimmäisen demolaskun kuviota kasaan. Ensimmäinen päivä käytettiinkin pariharjoitteluihin, joilla saimme juonesta kiinni. Lauantaina aloimme laittaa ryhmää kasaan ja suunnittelimme ensimmäisen kuvion. Treenit sujuivat huikeilla fiiliksillä ja yritystä löytyi itse kultakin! Kannat kolisivat toisiinsa ja kaatumisiltakaan ei vältytty, mukavuusalueelta on siis poistuttu ja täysillä paahdetaan eteenpäin!  Sunnuntaiksi saimme kuvion valmiiksi; ensimmäisessä laskussa laskemme aluksi lyhytsäteisiä käännöksiä eri rytmeissä ja huipennamme kuvion vauhdikkaaseen pitkäsäteiseen käännökseen.  Seuraava leirimme on tammikuussa, jolloin jatkamme tämän kuvion treenaamista ja aloitamme toisen hieman vapaamman kuvion kehittämisen.. :)

 

Näkyvyys ja yhteistyökumppanit

Joukkueemme on mukana ainakin yhdessä suomessa järjestettävässä telemark tapahtumassa; tammi-helmikuun vaihteessa järjestettävässä FreeYourHeels Telemark Weekend – tapahtumassa, Hyvinkään Sveitsissä (31.1.–1.2.2015). Osa tiimistämme toimii tapahtuman kouluttajina ja osa on mukana järjestämässä tapahtumaa! Joten kaikki telemarkista kiinnostuneet ovat tervetulleita Hyvinkään Sveitsiin kyykkäämään parhaassa seurassa ja oppimaan uutta osaavien kouluttajien johdolla! Lisätietoja tapahtumasta: 

https://www.facebook.com/events/310319009174423/?ref=ts&fref=ts

Joukkueemme saa Headilta sukset käyttöönsä. Suksiksi valitsimme Headin Caddyt, jotka ovat twintipit. Suksivalintamme paljastaa jo paljon suunnitelmistamme ja tulevasta jutustamme Argentiinassa! Suksien pituus on koko joukkueella 176cm, vaikka pituusero lyhimmän ja pisimmän laskijan välillä on 30 sentin luokkaa. Valintamme pohjautuu kuitenkin kuviolaskun tuomaan tarpeeseen samansäteisistä käännöksistä. Kaikilla laskijoilla on siteenä NTN-siteet, viimeistään siirtymän kautta tällä kaudella..

Headin lisäksi Suksistudio on luvannut lähteä mukaan tukemaan projektiamme erilaisin välinein ja alennuksin!

Koska reissusta maailman eteläisimpään laskettelukeskukseen tulee erittäin kallis, tarvitsemme lisää yhteistyökumppaneita. Jos kiinnostuksesi heräsi, voit lähteä tukemaan lajia, sen näkyvyyttä ja Suomen Telemark DemoTeamia! Ota yhteyttä sähköpostitse Pepeen (pepe.vanninen@POISTATÄMÄgmail.com)

Blogia tullaan päivittämään leirien jälkeen sekä kesällä tapahtuman vähitellen lähestyessä. Tapahtuman aikana pyrimme päivittämään kuulumisiamme ajankohtaisena, jotta tämä mahtava kokemus ei jää keneltäkään väliin!

 Mahtavaa talvea itse kullekin ja telluillaan!

Telemark DemoTeam Finland 2015

 

Interski viralliset sivut http://www.interski.org/index.php/en/home-en

Argentiinan tapahtuman sivut http://www.interski-2015.org/en/

Suomen Hiihdonopettajat ry http://www.hiihdonopettajat.com/fi/Etusivu.html

 

Käyttäjän TelemarkDemoTeam kuva

TelemarkDemoTeam