Kuviot kuntoon!

 

Tammikuun puolessa välissä kokoonnuimme taas Suomen Hiihdonopettajat ry:n Telemark-joukkueen kanssa Leville treenaamaan ja hiomaan kuvioitamme kuntoon! Tällä kertaa mukana oli myös tuore vahvistuksemme Teemu Moisio, Levin miehiä hänkin. Nyt meitä on siis kahdeksan vapain kantapäin taituroivaa hiihdonopettajaa mutkaisella matkalla kohti Argentiinan Ushuaiaa syyskuussa 2015!

Kauden toisen leirin aiheenamme oli jatkaa ensimmäisellä leirillä kehitetyn kuvion treenaamista ja alkaa paneutua myös toisen kuvion suunnitteluun ja toteutukseen. Argentiinan settimme sisältää yhteensä kolmesta neljään laskua, joita varten suunnittelemme kolme erilaista kuviota. Leirin ensimmäinen päivämme starttasi pienellä vajaamiehityksellä promokuvauksen parissa. Ystävämme Mira, Leviltä hänkin, sai joukkueestamme erittäin hyviä otoksia, joita voitte blogin lisäksi jatkossakin ihastella myös Facebook-fanisivullamme sekä Instagram-tilillämme. Päivittelemme sivuille otoksia arjestamme ja treeneistämme telemarkin kiemuroissa, joten tervetuloa tykkäilemään! Myös Telemark Skier Magazine oli huomioinut treenileirimme Instagramissa ja Facebookissa, joten suomalaista telemarkin ilosanomaa on taas viety piirun verran pidemmälle!

https://www.facebook.com/pages/Telemark-Demo-Team-Finland/34622057892050...

http://instagram.com/telemarkdemoteamfinland/

 

Ensimmäinen leiripäivämme jatkui iltapäivällä tunturissa tuttua kuviota hioen. Ensimmäisen kuviolaskumme tarkoituksena on laskea lyhytsäteisiä käännöksiä eri rytmeissä päättäen kokonaisuus vauhdikkaaseen leikkaavaan laskuun rytmejä vaihdellen. Rytmin vaihdokset jonosta sivuille ja takaisin alkoivat nopeasti palata mieliimme joten loppupäivän keskityimme leikkaavan käännöksen kuvioon. Niin suksien kannat kuin kärjetkin toisiinsa kolisten saimme päivän päätöksen hyvillä fiiliksillä ja oli aika siirtyä afterski-meininkeihin.

Toinen leiripäivämme alkoi lauantaina heti hissien auettua. Jatkoimme edellisen päivän kuvioharjoituksilla ja hankaluuksiakin hieman näkyi kokonaissuorituksissa. Kuvasimme laskuamme ja huomasimme kuvion alkavan ”aaltoilemaan” peräpäässä. Tämä on tyypillinen kuviolaskun haaste ja tärkeää onkin saada rytmi kärjessä laskevien mukaiseksi jotta viivettä ei ilmaannu. Yritimme keskittyä tähän koko loppupäivän ja treenien päätyttyä jäikin mielen päälle paljon pohdittavaa. Tähtäimessä on tietenkin puhdas ja näyttävä suoritus, ja vaikka aaltoilu ei suurta ollutkaan, on näytöslajissa tärkeää päästä eroon pienistäkin virheistä!

Sunnuntain starttasimme promokuvauksilla sponsorimme Head Ski Rentin edessä. Head Ski Rent on siis toimittanut joukkueemme käyttöön sukset, Caddy – twintipit, joihin olemme olleet erittäin tyytyväisiä. Rinteeseen päästyämme aloimme harjoitella uutta kuviota. Toinen kuviolaskuistamme on hivenen ensimmäistä yksinkertaisempi, mutta rytmin on oltava kohdallaan. Muutamien harjoituslaskujen jälkeen kuvasimme taas suorituksen. Aaltoilu jatkui ja reisien jo hapottaessa lisätreenien johdosta saimme lopulta tunnelin päähän valoa näkyviin! Kuviolaskuissamme järjestyksemme määrää käytännössä pituusjärjestys; mitä pienimmät edellä, sitä isommat perässä. Mikäli isokokoisemmat laskijat olisivat keulilla, karkaisivat he helpommin painonsa kanssa karkuun pienemmiltä laskijoilta. Ushuaian rinne, jossa kuviolaskut järjestetään, on ilmeisesti todella loiva joten välimatkojen kurominen olisi todella vaikeaa.

Leiri päättyi positiivisilla fiiliksillä suoritustason noustua, mutta edelleen mielen päälle jäi paljon kehityskohtia. Sovimme yhteistuumin treenaavamme vapaa-ajalla ahkerasti, koska kevät jo pian siintää edessä ja aika on rajallista! Seuraava leiri onkin taas edessä maaliskuun alussa, missäs muualla kuin Levillä, joka tarjoaa meille hyvät puitteet harjoittelua varten.

 

 

Telemark-klinikka

Koska olemme kaikki hiihdonopettajia ja projektimme liittyy hiihdonopetukseen, ajattelimme myös auttaa kaikki telemark-laskijoita muutamilla treenivinkeillä!

Pepe, Niki ja Kimmo olivat mukana Hyvinkäällä 31.1.–1.2. järjestettävässä FreeYourHeels Telemark Weekendissä kouluttajina. Kyseisessä tapahtumassa oli mukana yli 50 telemarkista kiinnostunutta tai lajin pariin jo vannoutunutta ihmistä vasta-alkajasta kokeneisiin ekspertteihin. Tapahtuma oli edellisen vuoden tapaan menestys ja saimme taas vietyä telemarkin ilosanomaa eteenpäin. Suomessa järjestetään joka talvi useita telemark-tapahtumia eri teemoilla niin etelässä kuin pohjoisessakin. Tervetuloa rohkeasti mukaan tämän mahtavan lajin pariin sekä tapaamaan kanssakyykkääjiä!

 

Kantapään vapauttajat miettivät monesti miksi telemark on niin raskasta, että jo muutaman laskun jälkeen alkaa reisiä hapottaa ja kaakaotauko kutsua.  Suurin syy siihen on staattinen laskuasento, eli laskeudutaan nopeasti alas telemark-asentoon ja pysytään pitkään samassa asennossa reisilihasten kuntoa haastaen. Telemark-laskussa tärkeä elementti on jatkuva liike.  On tärkeää miettiä liikettä jatkuvuuden kautta; jalat liikkuvat kokoajan eteen ja taakse ja samalla ylävartalo ylös ja alas.

Ohessa kaksi hyvää treeniä, jotka tehdään ilman sauvoja!

 

1.       Läpsy

Lähdetään käännökseen kädet edessä, painautuen hitaasti telemark-asentoon, tuoden käännöksen lopussa kädet rauhallisesti yhteen jalkojen välissä. Täältä noustaan käännöksen jälkeen hitaasti takaisin ylös, jolloin kädet palaavat eteen suksien kärkien kohdatessa toisensa. Suksien kärkien ohittaessa toisensa lähdetään taas painautumaan hitaasti alas uuteen käännökseen ja käsien ”läpsyyn”. Kantavana ajatuksena on liikkeen jatkuvuus.

 

2.       Hively

Toinen harjoite on käytännössä erilainen versio edellisestä. Kädet tuodaan lantion sivuille, josta lähdetään käännökseen hitaasti alas painautuen, hivellen samalla käsiä pitkin reisiä polviin saakka saavuttaen samalla telemark-asento. Ylös lähdetään nousemaan hitaasti käsien palatessa reisiä pitkin takaisin lanteille, jossa ne ovat taas suksien kärkien ohittaessa toisensa ja uuden käännöksen taas alkaessa. Kantavana ajatuksena tässäkin harjoituksessa on jatkuva liike.

 

Sponsorikuviomme ovat hitaasti mutta varmasti etenemässä ja olemme saaneet niin kypärä- kuin sauva-sponsorinkin! Sponsoridiileistä seuraavassa blogissa lisää. Jos tiedät tahon, joka olisi kiinnostunut tukemaan projektiamme, olisimme tiedosta enemmän kuin kiitollisia! :)

Vapain kantapäin kohti kevättä :)

Telemark Demo Team Finland 2015

Käyttäjän TelemarkDemoTeam kuva

TelemarkDemoTeam