Lapin taika eli arki

Huristelin maaliskuun lopulla elämäni ensimmäistä kertaa Savukoskelle (65 km Pyhältä) pitämään eläinetiikan kouluvierailuja 13–17-vuotiaille Korvatunturin koulun nuorille. Vaikka on jo kevät, aamusta pakkasta oli lähes -20*C ja aurinko kristalloi erämaamaisemat – osin autioituneita rintamamiestalojen pihapiirejä, jokia, tuntureita, talvisodan ratkaisutaistelun kannaksen, poroerotteluaitauksia ja joulupukin pajan. Lapin radiossa juteltiin shamaaneista kertovasta väitöskirjasta.

 

Kiitollisena asun nyt täällä yhdessä maailman  kauneimmista erämaista! Ehkä eniten liikuttavat laajat luonnontilaiset, käsittämättömän kauniit huurteiset suot. Ne voivat näyttää lahoilta risukoilta, mutta kätkevät sisäänsä monimuotoisen, ekosysteemeille arvokaan eliökirjon. Arvon rahassa mittaamattoman.

Monenkirjava on yhteisö Pyhätunturissakin. Lettovilla-puodin käsityöt saattavat näyttää yksinkertaisilta, mutta muotoutuminen on varmasti vaatinut hiljaisuutta ja aikaa.

  

Pyhällä iloitsen esimerkiksi viikottaisesta joogasta ja avantosaunasta, lähikaupan luomutahinista ja -aprikooseista, sekä Kide-kaupan upeasta vanhasta ryijykokoelmasta. Mitäpä ihminen muuta tarvitsee? Paitsi ehkä jonain päivänä jalkoihin lapikkaat. Kansalaisopistossa paukkuvat matonkutimet ja tekevät itse poronnahkakenkiä – rohkaistuisikohan sinne ensi syksynä mukaan.

Noh, entäs oppilaiden reaktiot  ”etelän vetelään, junan tuomaan” vierailijaan? Ihania, ujoja, hyväkäytöksisiä, ihmetteleviä, uinuvia ja muutaman suunnalta valveutuneitakin. Yksi 13-vuotias tunsi jopa monta vegaania – ja todella tiesi mitä sana tarkoitti! ”Että tunnet ihan jo monta! Missäs he asuvat?” kysyin. Kuulemma ympäri Suomen. Alkutuotantokin on lähellä. Käytännön asiantuntijoita löytyy enemmän kuin kaupungista. Kodeissa on poroja, lampaita, lattiakanala tai lypsylehmiä, sekä maanviljelystä ja metsätaloutta. Yleisin harrastus on kai moottorikelkkailu. En ole vielä kokeillut, mutta suksia sitäkin ahkerammin.

  

Nuo kuvat ovat Noitatunturilta. Pääsiäiseksi siirrettiinkin sukset, tenttikirja ja tietokonetyöt Ylläs-Pallakselle. Näin se menee. Kun ei ole työaikoja, ei silloin juuri myöskään päiviä ilman töitä. Suits us.

http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=45431.0
Käyttäjän MaJu kuva

MaJu