-30 astetta pakkasta Lapissa, ei oo reiluu, sanoo helsinkiläinen.

Joka syksy sama juttu. Koko Suomi on vesisateinen ja pimeä. Sit yks kaks siinä marraskuun tienoilla Lapista alkaa kantautua riemunhuutoja. Ensilumi. 

Tarina jatkuu joka vuosi samaa rataa. Helsinkiläiset jatkavat sateen pakoilua sisätiloissa ja samaan aikaa Lapissa ihmisten ilmeet sen kun kirkastuvat. Pakkaspäivät ovat tulleet jäädäkseen.

Viimeistään marraskuun puolen välin tienoilla, kun Helsingissä edelleen sataa vettä ja talven tulosta ei ole tietoa, kannattaa olla seuraamatta sosiaalista mediaa. Silloin nimittäin kanavat ylikuumentuvat Lapissa asuvien talvihehkutuksista. Todella piinaavaa. Jengi twiittaa kuvia pakkasmittarin yli -20 asteen lukemista, facebookkiin ilmestyy talvifiilistelyitä ja hiihtokeskusten kesän ajan talviunilla olleet fanisivut heräävät henkiin tuutaten kuvia lumipeitteen saaneista rinteistä. Lapissa valmistaudutaan talvikauden avajaisiin.

Epäreiluinta helsinkiläisenä on kuitenkin joka syksyinen epävarmuus talven tulosta. Se tulee tai sit se ei tule. Siitä on nyt kuitenkin jo onneksi viisi vuotta, kun Helsinkiin ei saatu kunnon talvea keskilämpötilan jäädessä talvella 2007-2008 vain 1,4 asteeseen.

Mikä siinä kylmässä talvessa kiehtoo?

Leijahiihdonopettajana mun on ammattini puolesta puhuttava kylmän talven puolesta. Olisi härskiä innostaa muita lajin pariin ja kertoa, että on muuten kiva laji, mutta kylmä talvi on hanurista. Mutta enhän mä tietenkään olisi päätynyt talvilajin harrastajaksi, jos en aidosti rakastaisi talvea, yhtä lailla niitä kevään lämpimiä päiviä että alkutalven kylmiä pakkaskelejä. Mut miksi? 

Kylmä talvisää antaa mahdollisuuden nauttia luonnosta raikkaimmillaan

 
Martta leijahiihdon leikkikentällä Helsingin Laajalahdella viime talvena. Kuva: Timo Nyman.  

Leijahiihtopuolen porukoista oululainen Jaakko Saarenpää tunnustaa tuoreessa talvikautta hehkuttavassa blogissaan nauttivan leijahiihdosta kesälajia leijasurffausta enemmän.

Jaskan rakkaus talveen ja leijahiihtoon paistaa hyvin läpi viime talvena kuvatussa leijahiihtovideossa.  

Videota katsellessa toivoo todellakin, että päästään taas tulevana talvena (?) Helsingissäkin pöllyyttämään puuteria meren jäillä ainakin kerran kauden aikana! 
 

Milloin leijahiihtäjien talvi alkaa ja loppuu Helsingissä?

Leijahiihtokoulumme kysytyimpiä kysymyksiä on kauden pituus Helsingissä. Tarkkaa päivämäärää ei ole tässä vaiheessa vuotta koskaan heittää eikä edes varmaa tietoa, tuleeko talvi. Mutta leijahiihtokoulumme kolmen kokemusrikkaan kauden jälkeen vastaukseemme sisältyy sekä päivämääriä että yksi ehtolause. Leijahiihtokausi alkaa Helsingissä viimeistään tammikuussa, sillä ehdolla, että jäät ovat tarpeeksi turvallisen paksun jään peitossa. Kausi taas päättyy yleensä vielä kun jäät kestäisivät, mutta jäältä on sulanut lumipeite pois ja jäljellä on hanurin kastavia vesilätäköitä.

Viime talvena vedimme ekat kurssin heti joulun jälkeen, talvella 2012 tammikuun puolessa välissä ja talvella 2011 jo marraskuun lopussa. Kausi on loppunut parhaimmillaan huhtikuun puolessa välissä ja lyhyimmillään maaliskuun lopulla. 

Juha Föhr ei lupaa marraskuun lopun Sään takaa-blogissaan vielä talvea helsinkiläisille vaikka seuraavat päivät ovatkin pakkasen täytteisiä. En anna sen lannistaa vaan talvifanina uskon, että saamme nauttia kunnon talvesta myös Helsingissä viime talvien mallliin.

Käsi ylös, kenen mielestä on siistiä, että pitkä, kylmä talvi tulee myös Helsinkiin taas pian!

Käteni osoittaa pystysuoraan ylöspäin. 


Käyttäjän MarttaK kuva

MarttaK