Ja taas mennään!!!

Ei leijahiihtoblogia ilman tunturikuulumisia! Tässä blogissa päästetään ääneen Oulussa asuva VIIMA Rider Jaska

Vuoden päivät reissua on odotettu, viimeisin viikko siitä on nähty unia, nyt unelma on käymässä toteen. Tämä on minulle vuoden kohokohta.

Leijalautailu Pallastunturin alueella on sykähdyttävä kokemus. Vaikka tämä on minulle jo kuudes reissu samalle seudulle, pelkästään tunturien näkeminen saa sykkeen nousemaan ja ihokarvat pystyyn. Tälläkin kertaa valitsimme majoituspaikaksi Hotelli Pallaksen. Ja täytyy myöntää, että tästä vaihtoehdosta en suostu tuosta vaan luopumaan. Autio- ja varaustuvissa on oma viehätyksensä, mutta hotellin ystävällinen henkilökunta ja keittiön loihtimat taivaalliset herkut aamias- ja päivällispöydissä ovat saaneet minut koukkuun. Ehkäpä se pieni laiskimus minussa myös sanoo, että pienimmällä vaivalla siitä mestoille pääsee.  

Leijahiihtoa Pallaksella
Ensipuraisu tunturien kauneudesta

Leijahiihtoa Pallaksella hotelli Pallastunturi
Basecamp @ 450m merenpinnasta

Päivä alkaa aamupalan jälkeen pienellä reippailulla ylös laaksoon. Tepasteltavaa kertyy n. 400 metriä, joten varsinaisesta urheilusta ei vielä voida puhua. 
Vaikka pakkasmittari näyttää -15c, selkä kastuu kuitenkin hiestä. Onneksi tämä on jo tuttu juttu ja reppuun on pakattu kuivat paidat mukaan vaihdettavaksi. Tällä kertaa mukaan tarttui myös juomapullot, joten nestehukan ehkäisynkin voi aloittaa samantien. 
 
Leijahiihtoa Pallaksella auringonnousu
Matkalta löytyi se harvinainen valoilmiö
 
 Leijahiihtoa Pallaksella tamppaus
Minä vien, muut vikisee
 
Heti puurajan yläpuolella leijan voi jo kaivaa laukusta ja narut suoristaa. Lunta tuntuu riittävän vyötäröön asti, mikäli latu-uralta astuu sivuun. Tunturin takaa nouseva aurinko sulattaa viiksien kärkeen jäätynyttä hengitystä, tuuli humisee korvissa.  Katson ympärilleni ja näen pelkkiä nauravia kasvoja. Kukaan ei muista menneen työviikon kiireitä, eikä stressistä ole tietoakaan. 

 

Leijahiihtoa Pallaksella leijan rikaus
Narut kiinni ja baanalle

Leijahiihtoa Pallaksella tunturissa
Taukopaikka n. 500m merenpinnasta, tästä sitä lähettiin

Taukoja ei kukaan malta pitää, jokainen tahtoo heti nauttimaan. Levittäydymme laaksoa ympäröiville tuntureille. Etsimme parhaat hyppypaikat, pehmeimmät puuterit, mahtavimmat maisemat. Kuvaamme videoita ja napsimme valokuvia niin kännyköillä, kuin oikeillakin kameroilla. Onneksi tuuli on tarpeeksi kova 6-8 m/s ja paikan vaihto tunturista toiseen onnistuu heittämällä. Ensimmäisten tuntien aikana parhaat paikat onkin jo löydetty ja jokainen nauttii tunturin tarjoamasta isojen poikien hiekkalaatikosta parhaaksi katsomallaan tavalla. 
 
Osa nauttii vaan maisemista, osa pöllyyttää puuteria. Minulle se tarkoittaa hyppäämistä tunturista alas. Tämä on se juttu, jota tasaisella merenjäällä ei pääse kokemaan. Kevyt vauhdinotto rinteestä, puomi napaan, selkä menosuuntaan, ja sitten mennään. Ilmaa kertyy jalkojen alle tarpeeksi, jotta lentämisen tunne täyttyy ja lentoaikaa kertyy 30-40 sekuntia. Kuvittelen olevani tässäkin hommassa jo kokenut ja siksi osaan hypyn aikana jo nauttia maisemista, sekä lentämisen tunteesta.

Leijahiihtoa Pallaksella loikka
Palkaskerolta pääsi lentämällä alas, taustalla Pyhäkero

Leijahiihtoa Pallaksella maisema
Pallasjärveä ihailemassa Palkaskeron päällä

Leijahiihtoa Pallaksella kurvi
Ei aina oo pakko hypätä, joskus tästä hommasta nauttii ihan jalat maassakin

Leijahiihtoa Pallaksella chillout
Ja välillä jopa ihan paikaltaankin
 
Sitten se sattuu. Ei tosin minulle, mutta yhdelle ryhmän jäsenistä. Täysin harmittomalta tuntunut idea päättyy epäonniseen kaatumiseen ja leikkien seisahtumiseen. Joudumme soittamaan hätäkeskukseen ja tilaamaan apua paikalle. Vaikka apu olikin yllättävän lähellä, sen saapuminen paikalle kesti kauan. Kaveri lähti kelkkakyydillä takaisin hotellille, siitä ambulanssilla Muonion kautta Ouluun. Me loput jäimme paikalle vielä pariksi päiväksi. Tunturit antoivat paljon, mutta ottivat myös. Ilman kyseistä onnettomuutta reissu olisi ollut täydellinen. Nyt kaikkia niitä muistoja jäi varjostamaan huoli kaverin paranemisesta.  Ehkäpä sitten, kun kaveri on taas jaloillaan, ne hyvät muistot palaavat mieleen voimakkaampina. Kupilliset kahvia sairaalan kahviossa, kertoivat paranemisen olevan jo täysin vauhdissa. Toivotaan siitä pikaista. 
 
Leijahiihtoa Pallaksella pose
Viikset on tulossa taas muotiin, onhan?
 
Kevätterveisin,
 
Jaska

 

http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=44955.0
Käyttäjän MarttaK kuva

MarttaK

MarttaK
Käyttäjän MarttaK kuva
Re: Ja taas mennään!!!

Pitkästä aikaa leijahiihtoleffa Lapista talvelta 2013! Mukana myös Tuulesta Temmattua blogiin Lapin leijahiihtokuulumisia tuonut Jaska!

Sea Lover's Place
Bed&Breakfast - majoitusta surffikohteessa Tanskan Hvide Sandessa!
www.sealovers.dk