Kahden viikon päästä Helsingissä ja Espoossa päästään jäälle leijahiihtämään


Timo ilmoitti eilen illalla sohvalta käsin, että kohta alkaa talvi Helsingissä. Siinä se miehen mittainen leijalautailija makasi sohvalla ja katsoi kohti talvea.

Riskaapeliä. Lähteä nyt ilmoittamaan, milloin Helsingin tienoille tulee talvi. Timon mukaan tähän ilmoitusluontoiseen asiaan liittyy puhtaan arvailun ja veikkailun lisäksi myös hitusen toivoa pitkän ajan ennusteiden toteutumisesta.

Vuoden alun lauha sää ja sateet saivat jo monet uskomaan, että joulun tienoilla Etelä-Suomessa alkanut talvi tuli ja meni. Mutta ehei, ne oli vasta talven järkkäämät etkot. Itse bileet alkavat Timon mukaan tasan kahden viikon päästä, lauantaina 24.1.2015. Silloin Helsingissä ja Espoossa päästään tarpeeksi turvallisen paksuisille jäille leijahiihtämään ja leijalautailemaan.*

Mihin Timo perustaa päivämääränsä jäiden vahvistumisesta, kun seuraavan viikon lämpötilat tasapainoilevat nollan tuntumassa?


Tältä snowkiteilijöiden suosiman harrastuspaikan Laajalahden pinta näytti Espoon Otaniemen rannasta kuvattuna lauantaiaamuna 10.1.2015.  

 


Helsingissä ja Espoossa on tällä hetkellä pupun kestävät jäät!

Timo uskoo, että tammikuun puolen välin jälkeen alkaa tapahtua. Sää kylmenee ja talvi iskee päälle. Timon uskoa vahvistaa Ilmatieteen laitoksen meteorologin 9. tammikuuta julkaisema arvio, minkä mukaan Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen ja USA:n vuodenaikaisennusteiden pohjalta luvassa on kelpo talvi helmikuusta huhtikuuhun. 

Ok. Sounds good. 

Jos siis Timoon, Ilmatieteen laitoksen, Euroopan ja USA:n meteorogeihin on uskominen, meitä helsinkiläisiä ja espoolaisia hemmotellaan pian talvella.

Pitkän ajan ennusteet ovat aina pitkän ajan ennusteita. Mites sit suu pannaan Timo, jos talvi ei tulekaan kuten ilmoitat?

Timon mukaan jokaisen Etelä-Suomessa kärvistelevän ja talvea odottavan kannattaa varata joka tapauksessa lumiloma Lappiin. Vaikka talvi Helsinkiin tulisikin, Lapin talvea ja Lapin tuntureiden tarjoamia mahdollisuuksia tuntureilla leijahiihtämiseen ei voita mikään. Timo suuntaa itse yhdessä Lapissa toimivien VIIMA Kitekoulun kausiopettajien Thomaksen ja Reetan kanssa Ylläkselle starttaamaan VIIMA Kitekoulun viikko-ohjelman helmikuun puolessa välissä. 

Mutta olishan se aika namia päästä laskemaan ja lautailemaan leijan vetämänä järven ja meren jäille täällä Helsingissäkin kuten viime talvena. Tai kuten oululaiset harrastajat sanovat, päästä töiden jälkeen iltamäkeen.

Nähdäänpä siis parin viikon päästä Etelä-Suomalaisten iltamäessä Laajalahdella! Ja terveisiä talven keskelle Ouluun ja Lappiin! 

VIIMA Kitekoulun uuden vuoden tervehdys 2015! from Waiting for viima on Vimeo.

* Viima ei vastaa jään kestävyydestä 24.1.2015. Kannattaa varmistaa jään kestävyys silloin ihan itse. 

 

Käyttäjän MarttaK kuva

MarttaK

niilo
Re: Kahden viikon päästä Helsingissä ja Espoossa päästään...

Johan tässä on ollut pari viikkoa kestävät jäät Espoonlahdella, Laajalahdella, muillakin lähistön sisälahdilla ja monilla järvillä. Luistelukausi ollut täydessä vauhdissa, itsekin ihmetellyt kun leijailijoita ei ole näkynyt, pilkki- ja verkkomiehet ainoaa seuraa.

MarttaK
Käyttäjän MarttaK kuva
Re: Kahden viikon päästä Helsingissä ja Espoossa päästään...

Joo, on ollut kestävät jäät hitaasti liikkuville (pystyy havaitsemaan mahdolliset heikommat kohdat). Leijalla liikkuessa on parempi olla aina paljon ekstraa alla (ja pieni lumi on myös iso plussa).

Sea Lover's Place
Bed&Breakfast - majoitusta surffikohteessa Tanskan Hvide Sandessa!
www.sealovers.dk