Mistä on leijahiihto-open päivät tehty?

Fiilistelin edellisessä bloggauksessa leijahiihdosta yleensä lajina ja syitä, miksi diggaan harrastaa lajia niin maan vietävästi. Nyt vedän leijahiihdonopettajan pipon syvälle päähäni ja kerron lajista opettajan näkökulmasta. Enjoy! 

Leijahiihdonopettajan työpäivä alkaa aina kelitsekillä. Jäälle astelu ja tuulen nuuhkiminen on kuin kahviautomaatille kävely toimistotöissä. Siinä missä toimistotyöläinen vaihtaa kuulumisia työkavereiden kanssa kahviautomaatilla, leijahiihdonopettaja vaihtaa kuulumisia sään kanssa jäällä. Mitäs rouva Tuulelle kuuluu tänään? Oletko lempeällä päällä ja tuulet kevyesti lounaasta? Vai oletko raivopäisellä tuulella ja tuulet puuskittaisena pohjoisesta? Tuuletko ennusteiden mukaisesta suunnasta vai oletko päättänyt vaihtaa mieltä eli suuntaa? Yskittääkö? 

Klisee ”jokainen päivä on erilainen” pätee myös leijahiihdonopettajan työhön. Samanlaista säätä ei juuri koskaan ole.

 Leijahiihdossa on tärkeää tutkailla keliä pitkin päivää
Ennen kurssin alkua ope voi käydä testaamassa kelin vaikkapa vetämällä omat leijahiihtosetit alkuun. Tässä kirjoittaja Martta fiilistelee keliä lumisateessa Laajalahdella Otarannan edustalla helmikuussa 2013. 
 

Havaintojen tiirailusta ja liikkumattomasta ilmasta. NIistä on toisinaan leijahiihdonopen päivät tehty. 

Seison jäällä ja katson, kuinka pitkällä siintävän voimalan savupiipusta nouseva savu kohoaa pystyviivana taivaalle. On tammikuun loppu. Leijahiihtokurssia ovat odottaneet jo pitkään kiipeilypariskunta Joonas ja Minna, jotka saivat pukinkontista lahjakortit kurssille. 

Savupiipusta nouseva savu ei värähdä tuulen vaikutuksesta vasemmalle eikä oikealle vaan jatkaa pystysuuntaisena matkaansa. Päivitän minuutin välein säähavaintoja kännykälläni. Ei muutoksia. Päädymme perumaan päivän kurssin. Joonas ja Minna lähtevät nauttimaan päivästä leijahiihtotreenien sijaan kiipeilyseinälle.

Leijahiihdonopena on harvoin pokkaa perua kurssi montaa tuntia ennen sovittua ajankohtaa. Jos tuuleekiin...Siitä huolimatta, että päällä olisi korkeapaine ja todennäköisempää, ettei päivästä tule tuulinen. Useimmiten tuuli riittää alkeiden opetteluun. 

Joutuessani kohtaamaan tuulettoman opetuspäivän, mieleni käy tyhjäkäyntiä hetken.  Mutta kyllä sen hetken yli pääsee. Olenhan ammattilainen.... 

Kiipeilijät Minna ja Joonas leijahiihtokurssilla 
Ensimmäisen kurssipäivän peruuntuessa tuulettoman viikonlopun takia, pääsivät Minna ja Joonas aloittamaan kurssin heti seuraavana viikonloppuna. 

Joonas leijahiihtää

Kurssi loppusuoralla - Joonas on saanut eväät turvalliseen harrastamiseen, oppinut leijan hallinnan ja pääsee vetämään ensisiivuja suksilla. 
 

Tuulisesta päivästä, ihanista oppilaista ja lumesta. Niistä on useimmiten hyvät leijahiihto-open päivät tehty! 

Hypätäänpä ajassa kuukausi eteenpäin, helmikuun loppuun. Länsituuli painaa savupiipusta nousevaa savua itää kohti. Päivään on luvassa monta uutta kohtaamista, sillä neljä innokasta kurssilaista odottaa oppivansa leijahiihdon alkeet ja kolme muuta ovat osallistumassa jatkotunneille oppiakseen kesäleijan eli pumpattavan leijan käytön talviolosuhteissa. 

Päivä on tuulinen ja pinta luminen eli lähtökohdat onnistuneeseen kurssipäivään ovat suotuisat. Vain minä opettajana voin pilata koko päivän. Miten niin?  

Viisinaruisen leijan hallinta vaatii huumorimieltä

Leijahiihtokurssille osallistuvat odottavat oppivansa leijahiihdon alkeet. Tämä edellyttää, että opettajana pysyn skarppina ja onnistun pitämään viisi narua käsissäni sotkeutumatta niihin olipa keli mikä hyvänsä. 

NARU 1 
Realistiset tavoitteet. Sovin oppilaiden kanssa realistiset, päivän keliin sopivat tavoitteet ja huolehdin, että päivän tavoitteet saavutetaan. Jengi on tullut oppimaan uutta kurssille, ei tappamaan aikaa seurassani.  

NARU 2
Tunteiden tulkinta. Keskityn opetuksen ohella tulkitsemaan oppilaiden erilaisia tunnetiloja ja mieltä. Kannustan tilanteeseen sopivalla tavalla ja muutan tyyliä tilanteeseen sopivammaksi tarvittaessa. Huomaan, jos jotakin oppilaista jännittää, paleltaa, pelottaa, potuttaa, haukotuttaa tai hekotuttaa enemmän kuin toista ja osaan reagoida siihen yksilöllisesti. 

NARU 3
Ajan johtaminen
. Aloitamme ja lopetamme opiskelun sovitussa ajassa. Parkkiksella ollaan takaisin tasan klo 17 eikä 17.05. Ihmisillä on muutakin elämää kuin leijahiihtäminen (lajiin täysin pimahtaneena sitä on joskus erittäin vaikea ymmärtää). Jos en onnistu johtamaan aikaa, miten onnistun opettamaan opetuskonseptiin kuuluvat asiat? Ajan hallitseminen ja tehokas ajankäyttö on yksi tärkeimmistä leijahiihto-opettajan taidoista. 

IKO-leijahiihtokurssilla

Antti näyttää opelle, miten leijaa kannetaan oikeaoppisesti. Open tärkeimmistä tehtävistä on varmistaa, että oppilaat osaavat toimia itsenäisesti ja turvallisesti joka tilanteessa. 

 IKO-leijahiihtokurssilla

Tässä opelle näytetään, miten leijaa lennätetään, kun halutaan päästä liikkeelle. Mitä vähemmän opettaja puuhastelee itse kurssin aikana, sen paremmin ja nopeammin oppilas oppii ja itsenäistyy harrastajana. 

NARU4 
Palautesessarit. Osaan antaa palautetta IKO-leijasurffausopettajakoulutuksen oppien mukaisesti. Palautteen antaminen koostuu neljästä vaiheesta. Tää, palautekuvio, on yks lempparijuttujani opehommissa. Miksi? Koska siihen tarvitaan kuuntelutaitoa -  taitoa, mitä jokaisen ihmisolion pitäisi kehittää entisestään. Myös itseni. Älä puhu, vaan kuuntele!! Kuulostaako tutulta? 

NARU5 
Leppoisa tunnelma. Muistan pitää kurssitunnelman leppoisana ja hauskana, vaikka oppimassa ollaankin. Ei kukaan jaksa veren maku suussa - oppimista, eihän? Kurssi on kuitenkin ihmisten vapaa-aikaa, jolloin ladataan akkuja ja relataan. Ota sä ope kans iisisi. 

IKO-leijahiihtokurssilla

Viiman kitekoulun IKO-ope Timo antamassa uutta tehtävää Antille.  

IKO-leijahiihtokurssilla 
Juha, Antti ja ope Timo palautesessareilla. 

IKO-leijahiihtokurssilla
Sannan ensimmäiset siivut laudalla. Tämä on odotetuin hetki kurssilla.  

Tärkein tavoitteeni opettajana on saada oppilaat viihtymään kurssilla ja mikäs sen parempi tapa viihtyä kuin oppia leijahiihtämään. Ja sit jos vähän vielä naurattaa siinä opin ohella sekä oppilaita että opettajaa niin siitä on hyvä leijahiihdonopen päivä tehty. Viidestä leijan narusta. 

 Löytyykö lukijoista muiden ulkoilmalajien opettajia tai ulkoilmalajien kurssille osallistuneita? Millaisia kokemuksia muilla on opena ja/tai oppilaana olosta? 

http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=44730.0
Käyttäjän MarttaK kuva

MarttaK