Miten pitää taapero hengissä auringossa ja tuulessa? 


Elokuun lopussa tulee kaksi vuotta täyteen siitä, kun lopetin peiliin katsomisen. Oman ulkonäköni tarkkailuun käytetyn ajan korvaa nykyisin huoli siitä, miten saan pidettyä lapseni hengissä. Onhan suunnittelemani kasvis-kalaravinto riittävän monipuolinen? Tuenhan lapseni avaraa asennetta elämään näyttämällä hyvää esimerkkiä? Maltanhan mieleni olla kilahtamatta, kun tyyppi pyytää kymmenennen kerran vettä iltanukutuksen yhteydessä eikä nukahda? Tuuletanhan tarpeeksi, kun hän saa palapelin paikoilleen? 

Sitten on se ulkoilmaelämä.

Klassinen suomalainen huoli on, ettei lapsi palellu talven pakkasissa ulkona. Päiväkodissa ulkoilun pakkasraja on reilu kymmenen astetta, mutta lapsen posket on helppo saada tulipunaisiksi jo lyhyen kävelymatkan aikana. Täytyy kuitenkin olla ylpeä itsestään, sillä saimme mieheni kanssa pidettyä lapsemme hengissä kahden Lapissa vietetyn kuukauden aikana. Ne olivat tosin kevättalven kuukausia, joten vielä emme ansaitse pakkasvanhemmuuden pokaalia.

Surffareina olemme pakkasta enemmän huolissamme auringosta. Alle kolmevuotiaille ei suositella aurinkovoiteita etteivät voiteen sisältämät haitalliset aineet leviä pikkuihmisen verenkiertoon. Ensimmäisestä surffikesästä vauvan kanssa selvisimme pitämällä tyyppiä varjossa. Nyt on startannut toinen surffikesä ja taaperomme on saavuttanut kävelyiän. Lähes kaksivuotiasta Lineä pidättelee liikkumasta enää vain päivä- ja yöunet.


Kävelyn oppinutta taaperoa on mahdoton pidätellä varjossa. Sitäpaitsi kyllä mäkin haluaisin päästä rannan parhaille paikoille katsomaan kitesurffauksen freestyletrikkejä syrjäisessä varjossa kököttelyn sijaan.

Tässä aurinkoisen ja tuulisen surffikesän suojavarusteluvinkkimme, joilla uskomme pystyvämme pitämään lapsemme hengissä ainakin seuraavaan kesään asti.

Sinkkivoide

Toisin kuin aurinkovoide, sinkkivoide tai jokin muu fysikaalinen suoja ei imeydy verenkiertoon, mutta blokkaa auringon UV-säteet pois iholta. Sinkkivoide on myös halpa hankinta, sillä yksi testikappale löytyy Kelan äitiyspakkauksen mukana. 

Pitkähihainen lycra-asu

50% auringon UV-säteiltä suojaavaa surffareille tuttua lycrapaitaa oli hankala löytää vauvakoossa. Kaapistamme löytyi jo kitesurffimerkki Mysticin lyhythihainen taaperokoon lycra, mutta mitä hittoa lyhythihaisella lycralla tekee auringon paahteessa?? Itseasiassa lyhythihaisia lycria on tarjolla pilvin pimein verrattuna pitkähihaisiin, mikä on ihan käsittämätöntä. Ulkoilmamummo löysi lopulta lycra-asun sisältäen sekä pitkähihaisen paidan että pitkät housut ja vieläpä ihan tyylikkään pinkkinä ja vihreänä vaaleanpunaisen tyllerövärin sijaan. Parasta on, että setti menee kokonsa puolesta kaksi kesää.  


Lyhythihainen surffilycra pääsi käyttöön pitkähihaisen lycran päälle puettuna lainelautailun Tanskan mestaruuskisojen kisakatsomossa kesäkuussa Thorsminden rannalla.  

Märkäpuku

Aurinkoisella, mutta tuulisella säällä lycrassa tulee kylmä varsinkin, jos taapero haluaa puljata vedessä. Märkäpuku on ihan must-hankinta ja ostoslistan ykkössijalla, mutta miten onnistun sovittamaan tälle ikiliikkujalle märkkäriä päälle ennen ostoa ja varmistamaan oikean koon? Ihan kauhistuttaa sovitusvaihe, sillä minulle aikuisenakin tulee hiki ja kiukku märkkärin sovituspuuhissa. Märkäpuku 2-vuotiaalle on siis hankintalistalla, myynti-ilmoituksia vastaanotetaan! 

Taukoteltta

Puolikaaren muotoinen taukoteltta on loistava paikka pitää taapero hetken pois auringosta evästauon verukkeella.  Ainoa miinus on, ettei teltta pysy hyvin kasassa kovemmassa tuulessa rannalla.


Taukotelttoihin pääsee aurinkoa pakoon, mutta helteisellä kelillä teltassa tulee kuuma eikä ainakaan kuvassa näkyvä teltta suojaa UV-säteilyltä. 

Aurinkohattu ja äö:t

Aurinkohattu ja puhetta opettelevan taaperon sanoin äö:t eli UV-suojalla varustetut aurinkopokat ovat olleet meillä käytössä jo vauvakesästä asti. Meidän tyyppi on niin tottunut aurinkolaseihin, että vaatii ne päähänsä myös sisällä, jos auringonvalo yhtään koputtelee sisätiloihin. 


Aurinkolasien talviversio. Hankimme laskulasit myös kesäkäyttöön ajatuksella, että lasit estäisivät tuulisella kelillä rannalla hiekkaa lentämästä silmiin.  Ei olla vielä testattu. Kuva Ylläkseltä maaliskuussa 2014.

Surffin välttäminen keskipäivällä
Sekä itselle että taaperolle on terveellisintä, jos rannalle meno on mahdollista ajoittaa joko aamupäivään tai iltaan, sillä UV-säteily on kesällä voimakkaimmillaan keskipäivällä ja alkuiltapäivällä. Kitesurffauksessa surffaamme silloin kun tuulee, joten aina ei ole mahdollista valita aikaa niin tarkasti (paitsi Hvide Sandessa, missä tuulee lähes aina ;)!) 

Vesipullo
Voiteista vanhin, vesi. Kannan itse orjallisesti vesipulloa mukanani minne ikinä menen ja nyt siihen koukkuun on näköjään jäänyt myös taaperomme. Mutta tapa ei ole ollenkaan paha.


Drink water. 

Pelastusliivit 

Vaikka suurin huolemme onkin auringon UV-säteiltä suojautuminen, virtaavan meren rannalla paljon aikaa viettävinä emme voi olla nostamatta esiin pelastusliivien käyttöä veden äärellä. 

 

Lämmintä ja turvallista kesää kaikille Pohjanmeren rannalta Tanskan Hvide Sandesta! Älkää palako! 

Mut hei, uupuuko listalta jotain? 

Käyttäjän MarttaK kuva

MarttaK

EE
Re: Miten pitää taapero hengissä auringossa ja tuulessa? 


Ihanaa taaperotekstiä :).
Lyhythihaisia ja lahkeisia märkkäreitä löytyy ainakin RipCurlilta. Omalla taaperollamme (2v2kk, 83cm, 11kg) on nyt käytössä koko 2, jonka uskalsin ostaa jo sovittamatta, kun koko 1 kävi pieneksi :). Ensimmäinen sovitettiin hien kanssa luonnollisesti vaikka silloin lapsi ei vielä niin nopea ollutkaan. Aurinkosuojavaatteita pitkillä hihoilla/lahkeilla olemme löytänee ainakin Hypheniltä, Reimalta ja Polarn O. Pyretiltä ja yksi paita taitaa olla Speedo. Hyphenillä on suurimmat suojat ja testien mukaan ne pitävätkin kertoimet pesuista toiseen.