Yks röyhtäys ja olimme surffin sijaan luontoretkellä

Istahdan Thorupstrandin rantautumispaikalla hiekalle, kun taskussani rasahtaa. Aurinkolasien tieltä taskuun sujautetut rillit halkeavat kahtia. Pitkän viikonlopun mittainen syyslomamme Thyn kansallispuistoon alkaa melko hämärissä merkeissä.


Thorupstrandin rantautumispaikka, toiselta nimeltään Rillien rikkoutumispaikka. 


Thorupstrandin laskeutumispaikalla vaalitaan hauskalla tavalla perinnettä säilyttämällä kalastusbotskeja hiekalla ja vetämällä ne traktorin avulla veteen ja pois vedestä. Mutta mesta ei ole pelkkä museo, missä on kalastusveneen vetonäytöksiä vaan alukset ovat edelleen kaupallisten kalastajien käytössä. Päätymistämme Thyn kansallispuiston luontoretkimaisemiin voi syyttää puhtaasti viittä kesää ja yhtä syksyä, mitkä olemme viettäneet surffiparatiisi Hvide Sandessa. Näiden Hvide Sandessa vietettyjen kesien ja syksyn jälkeen meiltä pääsi erään kauniin, kivan ja tuulisen leijasurffauspäivän päätteeksi elämämme ensimmäisen kerran lajiröyhtäys. Se oli merkki yltäkylläisyydestä paikkaa ja lajia kohtaan. Olimme ahmineet kitesurffausta Hvide Sandessa tarpeeksi pitkään ja röyhtäys vapautti meidät poistumaan Hvide Sanden maisemista pitkäksi viikonlopuksi nauttimaan muustakin kuin leijasurffauksesta. Okei, tunnustetaan, leijasurffikamat pakattiin varuilta mukaan. Jyllannissa sijaitseva Thyn Kansallispuiston levittäytyy 55 kilometrin verran rantaviivaa pitkin Hansthomista Aggeriin. Jos missä niin Thyssä silmä lepää dyynimaisemissa, joista tulee toisinaan mieleen laajat tunturiylängöt.Vesivaellusta aaltospoteilla


Thyn kansallispuisto on vesiharrastajan unelmaretkikohde. Kansallispuiston sisään mahtuu Tanskan parhaat ja kuuluisimmat aaltospotit Hanstholmin kalatehdas, Klitmøller ja Norre Vorupør. 

Klitmøllerissa on surffannut jo 80-luvulla moni suomalainenkin ja siellä järjestetään edelleen kansainvälisiä surffikisoja. Kuin tilauksesta viikonloppu oli tuuleton ja pystyimme kerrankin pitämään näppimme erossa pakuumme varuilta pakatuista leijasurffauskamoista, mutta edellisten tuulisten päivien ansiosta Klitmøllerissä riitti mukavannäköistä aaltoa lainelautailijoille, aaltomelojille ja SUPpaajile. 
Aaltomelojat nautiskelee Klitmøllerin surffispotin tarjonnasta lokakuussaEtte ikinä arvaa, mitä kuvassa on? Klitmøllerin uudesta rantakävelykadun katupenkeistä löytyy teräsreunat eli niissä voi vetää skeitillä trikkejä vaikkapa matkalla surffaamaan! Ihan mahtavaa "kaupunkisuunnittelua." 

Thyn kansallispuiston maisemissa on mahdollista pysytellä myös kuivilla
 


Perinteisemmästä tavasta tutustua kansallispuistoon eli vaeltamisesta pääsee myös nauttimaan Thyn kansallispuistossa. Merkittyjen kävelypolkujen lisäksi alueelta löytyy merkittyjä maastofillarireittejä, lintobongauspaikkoja, ratsastusreittejä ja laavuja. VIIMA Staffin Timo ja VIIMA Staffin juniorrider Line tsekkaamassa Thyn kansallispuiston maisemia Lodbjergin majakalla. 


Lodbjergin majakalta oli 1-vuotiaan kanssa retkeileville sopivan pituinen "vaellusreitti" meren rantaan. Pituutta tuli huimat kilometrin verran per suunta. Kilometrin mittainen vaellus palkittiin mahtavilla merimaisemilla, mitkä avautuivat yhden dyynikummun jälkeen. Martta seisoo kuvassa hiekkalipan päällä eli samaisesta kohdasta on jyrkkä pudotus meren rantaan. 


Klitmøllerin leirintäalueelta löytyi yksi reissun helmistä eli metsäinen nukkumisnurkkaus riippukeinussa. 


Syysretken sienisatoa. Kuva on paluun lauttamatkalta Aggerista Thyboronin kautta Hvide Sandeen.

Pitkä viikonloppu luontoretkeilyn parissa teki hyvää, mutta kotiin Hvide Sandeen leijasurffauksen ja vararillien pariin oli myös mukava palata. p.s Edellisessä bloggauksessa keulin lämpimillä vesillä, nyt on jo tossut käytössä, mutta huppu ei!

Kuvat: Timo Nyman. 
 

Käyttäjän MarttaK kuva

MarttaK