Lumikenkäilyn lumoamat

Taannoisella Alppi-reissulla sain toisen ummikon ylipuhuttua lumikenkäkokeiluun. Itseäni tuon lajin testaaminen on kiinnostanut jo pitkään, mutta ulkoilukaverini oli sitä mieltä, ettei puuhassa ole tolkkua. Koska mitään järkeviä perusteluja tälle mielipiteelle ei kuitenkaan kuulunut, katsoin kohtuulliseksi, että lajia kokeillaan ennen lopullisen mielipiteen muodostamista.

Alppimatkan aikana rinteet kutsuivat sen verran kovasti, että lumikenkäily jouduttiin puristamaan yhteen aamupäivään. Kamat (lumikengät ja sauvat) saatiin vuokralle varsin kohtuulliseen hintaan, joten kokeilu oli helposti toteutettavissa. Aikataulupoliittisista syistä pysyttelimme laakson lumikenkäreitin tuntumassa, vaikka maisemallisesti komeimmat lajiin tarkoitetut polut olisivat varmasti löytyneet ylhäältä vuorilta.

Lumikengät kiinnitettiin omiin kenkiin, ja se onnistui ensikertalaiseltakin ilman suurempaa tuskaa. Tarvoimme tasamaalla, ylämäessä, alamäessä, korkeassa hangessa ja tampatulla polulla. Lumikengät toimivat kaikissa olosuhteissa hyvin, joskin niiden hyödyt korostuivat toki parhaiten syvemmässä hangessa. Teknisesti emme pitäneet puuhaa vaikeana, vaan lumikengät tuntuivat heti luonnollisilta jalassa, ja kävely niiden kanssa sujui ongelmitta. Tykkäsimme!

Koska ummikkokaverini mielipiteillä on taipumus muuttua vauhdilla äärilaidasta toiseen, lumikenkäilykokeilua edeltävä epäusko lajia kohtaan muuttui saman tien vahvaksi ihastukseksi. Tämä tunteiden lämpeäminen johti myös siihen, että jostain talvialennusmyyntien syövereistä kotiimme kantautui kahdet lumikengät.

Maan lounaiskolkan lumitilanne alkaa kuitenkin olla jo sitä luokkaa, että täällä lumikenkiä lienee turha kaivaa ennen ensi talvea pussistaan ulos. Pääsiäinen on onneksi kuitenkin jo nurkan takana, ja silloin olisi mahdollisuus ajaa lumen perässä jonnekin pohjoisemmaksi. Lappiin asti emme kykene, joten olisiko lukijoilla vinkkejä hyvistä lumikenkämaastoista kohtuullisella etäisyydellä Lounais-Suomesta? Entä onko mitään toivoa ajatella, että lumikenkäilyä harrastaisi rinkka selässä hiukan pidemmän kaavan mukaan? Vai onko päiväretket ainut järkevä vaihtoehto?

 

Ummikko

akallio
Re: Lumikenkäilyn lumoamat

Koli ja Repovesi tulee ainakin mieleen, mutta lumen kanssa voi olla niukkaa. Pohjoisempaan mentäess Vuokatin seutu (?), Oulanka ja Korouoma.

Jos lumikenkäily koukutti, niin kannattaa kokeilla liukulumikenkiä.