Pussilihapullia alppimaisemissa

Ruokapainotteinen tervehdys ummikoilta tällä kertaa!

Ummikkojen retkiruokahuolto on toteutettu tähän asti pääsääntöisesti trangiakeitoksilla ja satunnaisilla nuotiomakkaroilla. Ruokaa on kannettu varmuudeksi reilusti mukana, eikä grammojen viilaukselle ole uhrattu ajatustakaan. Purkkitonnikalaa olemme tottuneet raahaamaan mukana samoin kuin lähdön hetkellä pakastimesta mukaan napattua jauhelihamöhkälettä, joka pysyy rinkassa kylmänä useamman tunnin lähdön jälkeen.

Nyt on muutamaan otteeseen tullut kuitenkin eteen tilanne, jossa trangia on päätetty jättää kotiin, ja nälän sammuttamiseen on ollut pakko keksiä uudet keinot. Mukaan otettavan evään etuna on pidetty myös keveää painoa. Koska kuivuria emme omista, ja hermojen pituus ei riitä muun kaltaiseen omatoimiseen ruuan kuivaamiseen, olemme päätyneet valmiiden retkiruokapussien hankkimiseen. Ulkoilutarvikekaupasta olemme napanneet sattumanvaraisesti mukaan eri valmistajien ruokapusseja.

 

Pussiruokailun alkeet

Viime viikonlopun ummikot viettivät upeissa maisemissa Ranskan Alpeilla, ja laskettelupäivien lounastarpeiksi mukaan pakattiin retkiruokapusseja, vettä termospullossa sekä paikallisperinteitä kunnioittaen pätkä patonkia palanpainikkeeksi. Nälän tullen ruuan valmistus oli superhelppoa: 1) revittiin pussi auki, 2) poistettiin ruuasta hapenpoistaja (kaikilla valmistajilla ei tätä ilmeisesti ole), 3) kaadettiin pussiin kuumaa vettä merkattuun rajaan asti, 5) sekoitetiin kunnolla, 6) suljettiin pussi ja annettiin ruuan seistä kymmenisen minuuttia, 7) syötiin suoraan pussista. Tämän helpommaksi ei lounastaminen paljon voi enää mennä.

 

Vähintään tyydyttävää – joskus jopa parempaa

Termospullolämmin vesi ei ilmeisesi ihan riittänyt ruokien kypsyttämiseen, sillä molempiin kokeilemiimme annoksiin jäi hiukan suunniteltua enemmän suutuntumaa joihinkin ruoka-aineisiin. Isosti häiritsevää tämä ei ollut, ja ongelma olisi mitä todennäköisemmin vältetty, jos juuri kiehautettua vettä olisi ollut saatavilla. Toisen nauttimamme annoksen maku oli raatimme arvion mukaan tyydyttävä, mutta toisen jopa hyvä eli ihan kelpo ruokaa noista pusseista löytyy ainakin sitten, kun omat suosikit on saatu joukosta perattua esiin. Ruuan riittoisuuttakaan ei voi moittia, sillä ummikot jakoivat molemmilla kerroilla yhdelle henkilölle suunnitellun ruokapussin, ja ainakin näin patongin kera nautittuna nälkä hävisi tuolla ruokamäärällä tehokkaasti. Ihan ilmaisia nämä pussit eivät toki ole (noin 6-7 €/kpl), mutta ainakin kahdelle jaettuna hinta pysyy siedettävänä.

 

Ummikoilta siis varsin lämmin suositus retkiruokapusseille ainakin sellaisiin olosuhteisiin, joissa ruuan laittaminen pidemmän kaavan mukaan ei onnistu tai huvita.

Ummikko

Uba
Re: Pussilihapullia alppimaisemissa

Kuivamuonapussit muuten tulleet tutuksi retkillä mutta tästä jutusta tuli mieleen:
Eikö kuumat vedet voisi keittää hotellilla ja lykätä pussiin heti aamusta? Sitten vain pussi kiinni ja reppuun hautumaan. Onko porukalla kokemusta?

Hautuuko liiaksi ja ehtiikö kylmettyä? Tietty jos termoksessa lämmintä vettä niin heittää vähän sekaan lämmikkeeksi juuri ennen syömistä ?

Ummikko
Re: Pussilihapullia alppimaisemissa

Uba: Loistava kysymys - vastausta ei valitettavasti täältä suunnasta löydy. Mutta tämä menee ehdottomasti kokeiluun vielä tässä talven mittaan! Jotenkin spontaanisti epäilisin, että pussi ei voi pitää ruokaa lämpimänä useampaa tuntia pakkasolosuhteissa, mutta tämä arvio on silkkaa ummikon mutuilua.

Toinen ummikko jäi myös pohtimaan, miten luotettava pussin sulkumekanismi on. Eli uskaltaako pussin lykätä reppuun ilman valtavaa riskiä ruuan leviämisestä.

Joku muu täällä osannee vastata näihin heti suorilta käsin?

akallio
Re: Pussilihapullia alppimaisemissa

Kyllä se auttamatta jäähtyy se pussi, ellei nyt styroksiin pakkaa. Ruokatermos mahdollistaa etukäteen hauduttamisen. Tällöin voi myös valmistaa hitaammin hautuvia ruokia. Mutta vesitermos ja pussi on joustavampi, kun vedestä saa tarpeen mukaan mitä haluaa, eikä tule tiskiä.

Kyllä meillä on retkiruoat tulleet ihan kypsäksi termosvedellä, kunhan sekoittaa hyvin. Ja se voi vaatia melkoista vatkausta ja puristelua, koska niitä kuivia kohtia tuppaa jäädä tosi helposti pussin saumoihin. Ja toki termoksen pitää olla hyvä, esmes Thermos Light & Compact.

Ummikko
Re: Pussilihapullia alppimaisemissa

Akallio: Laiska sekoittaminen saattaa olla hyvinkin ainakin osasyy ongelmiimme, joten kiitokset vatkaus- ja puristeluvinkistä. Termospulloina meillä on käytössä kaksi aikojen saatossa (ei mitään ikiaikaisia kuitenkaan) ostettua random-termaria. Voisikin nyt ainakin ensihätään testailla, onko niiden lämmönsäilyttämiskyvyssä eroa keskenään. Kokeilut pussiruokien kanssa siis jatkuvat...

akallio
Re: Pussilihapullia alppimaisemissa

Halpistermarien kyky pitää lämpöä vaihtelee, osa on kai oikein hyviä uutena. Mutta iän myötä ne helpommin menettävät toimivuuttaan (tyhjiön täyttyessä), kuin kalliimmat mallit.

Tuossa on hyvä termari, jos haluaa lähteä ostoksille:
http://www.clasohlson.com/fi/Terästermospullo-Thermos-Light-&-Compact/Pr341959000