Suuri valtakunnallinen sanomalehti kirjoittaa säännöllisesti retkeilystä. Suomen Ladun lanseerama Nuku yö ulkona -tapahtuma kerää tuhansia osallistujia ympäri maan. Posti julkaisee jokamiehen oikeuksilla kuvitetun postimerkkisarjan. Kaupunkien keskustoihin ja ostoskeskuksiin avataan uusia ja upeita retkeilytarvikekauppoja. Onko näiden ilmiöiden yhtäaikainen ajallinen tapahtuminen sattuman sanelema juttu vai merkki jostain muusta?

Myönnän jo ensi alkuun auliisti, että voin olla pahasti väärässä, mutta ainakin omassa elinympäristössäni olen ollut huomaavinani viime aikoina runsaanlaisesti merkkejä siitä, että retkeily on kokemassa jonkinlaista renessanssia. Ihmiset, joita retkeily ei ole aikaisemmin kiinnostanut tipanvertaa, ovat lomakauden lähestyessä alkaneet suunnittelemaan vaellusreissujaan eikä telttavertailuja erälehdistä suinkaan lueta kesän festarireissuja silmällä pitäen. Toki kyse voi olla myös lähipiirini orastavasta keski-ikäistymisestä, mutta eikö ikäkriisin pitäisi tyypillisesti ilmetä Harrikan tai tatuoinnin hankintana eikä niinkään makuupussihifistelynä.

Lisäksi retkeilyaihe esiintyy nykyään mediassa säännöllisesti. Esimerkiksi Helsingin Sanomat on kirjoittanut kesän aikana useita retkeilyteemaisia juttuja, ja lisäksi matkailuosastolla on pureuduttu vaelluskohteisiin. Ylellä on puolestaan menossa luontovuosi, televisiokanavat tarjoilevat metsien kätkemiä ja huippujengejä ja retkeilyblogeista on likipitäen runsaudenpula.

Yllättävin ilmiö on mielestäni kuitenkin ollut viimevuosina tapahtunut retkeilykauppojen invaasio kohti kaupungin keskustaa ja uusia ostoskeskuksia. Ennen muinoin esimerkiksi kotikaupungissani toimi vain yksi retkeilytarvikkeisiin erikoistunut liike, ja sekin sijaitsi keskustan välittömän läheisyyden ulkopuolella. Nykytilanteessa liikkeiden ynnäämiseen ei enää riitä yhden käden sormet, ja rinkan sekä muut tykötarpeet saa hankittua kaupungin paraatipaikoilta. Näin nettikaupan kukoistaessa ja kaupunkikeskustojen muuten näivettyessä, on tämä mielestäni yllättävä ilmiö.

Summaamalla nämä havainnot yhteen en voi olla päätymättä johtopäätökseen, että retkeilyinnostus on arvioni mukaan jonkinlaisessa nousukiidossa. Tai sitten se on vaan niin, että kun on itse aiheesta innostunut, alkaa ympärillään havainnoimaan herkemmin erilaisia retkeilyilmiöitä. Mitä mieltä olette – menevätkö suomalaiset nykyään entistä innokkaammin metsään vai olenko se vain minä, joka menen arvioissani metsään?

Postauksen kuvitus koostuu Postin 9.9.2016 julkaisemista Jokamiehenoikeudet-postimerkeistä. Upeita joka ainut!

Ummikko