Ulkosaaristoretkeily jatkui, ja tällä kertaa vuorossa oli Saaristomeren kansallispuistossa sijaitseva Jurmo. Jurmo sijaitsee noin 3,5 tunnin merimatkan päässä Nauvon Pärnäisistä, ja näin kesäaikaan Jurmoon pääsee ilmaisella yhteysaluksella päivittäin. Aikataulu vaihtelee kuitenkin päivästä riippuen, joten lähtöajat kannattaa tsekata nettisivulta: www.rosita.fi

Ensimmäinen havainto laivasta pois astuttaessa on maiseman erityislaatuisuus. Saari näyttää kovin karulta, mutta samaan aikaan todella kauniilta. Maasto koostuu kivistä, kanervikosta, matalista katajista ja toki joka puolelle aukeavasta merestä. Maisema muistuttaa enemmän pohjoisen tuntureja kuin tyypillistä Saaristomeren luontoa.

Jurmosta löytyy mökkimajoitusta ja vierasvenesatama, mutta me retkeilimme taas teltan kera. Telttailua varten on varattu erillinen alue Moringharu, joka sijaitsee sataman tuntumassa. Vaikka kävelymatka satamasta teltta-alueelle ei ole erityisen pitkä (arvio 500 m), niin reitti kulkee kivikkoista rantaa pitkin, joten taival teltta-alueelle ei ole kaikkein helppokulkuisin. Teltta-alue on äärimmäisen kaunis niemenkärki, johon tuulet pääsevät puhaltamaan monesta suunnasta suoraan. Kannattaa siis varautua ottamaan riittävästi kiiloja teltan pystytystä varten mukaan. Meille sattui tällä kertaa varsin tyynet säät, mutta aikaisemmin paikalle tulleet telttailijat kertoivat tuulen olleen melkoisen haastava päivää aiemmin. Tasaista nurmikenttää ei Jurmon teltta-alueelta löydy, vaan teltalle on löydettävä kolo katajapuskien ja kivien välistä. Moringharussa on nuotiopaikka ja polttopuita, kun taas ulkovessat, jätepiste ja kaivovesi sijaitsevat satamassa kävelymatkan päässä. Ainakin näin kesäaikaan satamassa toimii myös pieni kauppa ja kahvila, joten rinkasta mahdollisesti unohtuneet ruoka-aineet saa ostettua paikan päältä.

Jurmo kuuluu olevan lintubongarien suosikkisaaria, mutta vaikka lokkia ei tiirasta erottaisikaan, riittää saarella nähtävää. Jurmon kylästä löytyy lähes 200 vuoden ikäinen puukappeli, vanha tuulimylly sekä tiivis kyläyhteisö. Saaren itäkolkasta löytyvät taas "munkinkehät", joiden tarkoitusta ei tunneta, mutta joiden oletetaan liittyvän jopa 500 vuoden takaiseen asutukseen saarella. Lintujen lisäksi saarella on mahdollisuus myös muihin eläinhavaintoihin. Kylässä majailee laumallinen alpakoita, ja tyynenä iltana onnistuimme näkemään yhden saaren ympärillä kuulemma asustelevista 3000 hylkeestä. Ylämaan karjaakin saarella laiduntaa, tosin me emme onnistuneet niitä paikallistamaan.

Jurmo oli upea kokemus heinäkuussa, mutta mielen sopukoihin jäi kolkuttamaan, josko sinne palaisi joskus myöhäissyksyn sateissa ja tuulissa. Pimeimpään aikaan paikallisetkin kantavat kuulemma mukanaan kompassia, sillä pyryssä ja pimeydessä kotiin löytäminen ei ole itsestäänselvyys.

Ummikko