Kohti kisapaikkaa

Ulkona on 37 astetta lämmintä kun pakkaudumme taksiin. Kuuma. Taksikuski kuljettaa meitä hurjaa vauhtia kaupungin halki kohti virallista kisamajoitusta. Pommituksessa tuhoutuneita taloja, joita ei ole korjattu, näkyy keskikaupungilla melkein joka korttelissa. Sortuneet katot, romahtamaisillaan olevat kerrokset ja talojen rauniot muistuttavat karulla tavalla vuoden 1999 tapahtumista. Kaupungin pommituksesta on vain neljätoista vuotta aikaa. Taksikuskin tavasta kertoa kaupungin tarinaa voi päätellä, että haavat ovat syvät eivätkä ole vielä parantuneet.

Kisamajoitus on järjestetty opiskelija-asuntolassa. Emme uskalla edes haaveilla ilmastoinnista. Täällä on kuuma. Harmaa betoninen arkkitehtuuri keskikaupungin laitamalla, ei myöskään kohota toivoa kisamajoituksen laadusta. Kun saavumme perille, hiljaisen, rapistuneen ja pysähtyneen oloista ympäristöä värittää vapaasukelluskilpailijoiden ja järjestäjien joukko. Olo tuntuu heti kotoisalta. Check in ja äkkiä jääkylmään suihkuun.

Sitten syömään. Nyt alkoi pelottaa. Serbialainen kouluruokala ja sen tädit, tuovat mieleeni vankilan. Ruokalassa on pitkä metallinen tiski, jossa tädit jakavat ruokaa huimaan vauhtiin valkoiset myssyt päässä ja hengityssuojaimet kasvoilla. Yritän pyytää annostani ilman perunamuusia, mutta emme löydä yhteistä kieltä. Otan annokseni ja kävelen pöytään. Ruoka maistuu hyvältä, mutta annos on varsin suuri. Syön kuitenkin lautaseni tyhjäksi, sillä en taida muuten uskaltaa palauttaa tajotintani takaisin keittiön luukusta.

Kilpailujen avajaisseremoniassa kaikki ovat iloisia. Ehkä se johtuu täydestä vatsasta, erittäin hyvin toimivasta ilmastoinnista tai vanhojen tuttujen tapaamisesta pitkän tauon jälkeen. Kaupungin edustajat, kisaorganisaatio ja yhteistyökumppanit kiittelevät toisiaan kilpailujen järjestämiseen tarvittavasta suuresta panostuksesta. Paikalla on edustus 24:stä eri kansallisuudesta ja kilpailussa on mukana noin 150 kilpailijaa. Kaikki toivotetaan virallisesti tervetulleiksi. Hienoa. Kisat voi alkaa.

Huomenna tutustumme viralliseen kisa-altaaseen. Vesi kuin vesi, allas kuin allas, voisi joku ajatella. Kisa-altaaseen on kuitenkin ihan pakko tutustua. Veden läpötila, altaan syvyys, tarvittavat painot ja pohjamerkit on oltava tarkassa muistissa ennen kilpailusuoritusta. Toivon, että altaan vesi on puhdata eikä siinä ole liikaa klooria, jotta voin sukeltaa siellä ilman laseja.

Täällä on tosi kuuma.

Johanna

Käyttäjän Johanna kuva

Johanna