Himalajan kevätkausi lähestyy...

...valitettavasti ei minulla vielä muutamaan vuoteen, mutta muuten kaudesta on tulossa varsin jännittävä. Kiinnostavia nousuja on luvassa niin suomalaisten kuin muidenkin kansallisuuksien puolesta. Tässä pieni katsaus meineillä olevaan!

 

EVEREST, 8848m:

Everestillä yritetään peräti kolmea uutta reittiä kevätkauden aikana. Kaakkois-seinälle suuntaavat Denis Urubko ja Alexey Bolotov. Kazakstanilainen Denis tunnetaan talviensinousuistaan Makalulla ja Gasherbrum 2:lla, kun taas  venäläinen Alexey tuli tunnetuksi Jannun (7710m) pohjois-seinän noususta vuonna 2004 ja Lhotsen keskihuipun ensinoususta 2001. Pirun kovia kavereita molemmat. ExplorersWeb tiivisti reittisuunnitelman.

Kaakkois-seinälle ryntäävät myös Simone Moro ja Ueli Steck. Moro oli Urubkon kanssa samoilla talvinousuilla + hänellä on hallussaan Shisha Pangman talvirykäisy. Kaikkihan tuntevat Ueli Steckin: Eigerin, Grandes Jorassen ja Matterhornin norttien speedsoolojen mies, Shisha Pangman eteläseinän soolo 10,5h ja Everestille nousu ilman lisähappea, vain joitakin saavutuksia mainitakseni. Parivaljakko ei ole paljastanut tarkempaa reittisuunnitelmaansa vielä, mutta tässä vähän esimakua tulevasta.

Gleb Sokolov ja Alexander Kirikov yrittävät nousua Kangshung-seinän kautta. Tästä proggiksesta ei ole vielä mitään suurta informaatiota tippunut.

Mahtavaa että Everestillä tullaan näkemään muutakin kuin jonoja perusreiteillä! Everestin kaupallistumiseen liittyvistä vaaroista ja etiikasta voit lukea Relaa.comin artikkelista.

 

DHAULAGIRI, 8167m:

Puolalaisten Himalaja-ohjelma 2010-2015 jatkuu Dhaulagirillä traagisesta Broad Peakin talviensinoususta huolimatta. Ovat jo Base Campissa!

"Valkoisella vuorella" nähdään myös useita muita retkikuntia.

 

LHOTSE, 8516m:

Suomalaisittain mielenkiintoinen hanke on Anne-Mari Hyryläisen yritys Lhotselle. Vähän esillä ollut retki on jatkoa naisen Everestin ja Manaslun nousuille. Haltin sivuilla mainitaan Hyryläisen tavoitteesta kiivetä kaikki 14 yli 8000metriä korkeaa vuorta. Isot propsit Anne-Marille suuresta suunnitelmasta. Jäämme innolla odottamaan lisää!

 

MAKALU, 8485m:

Makalu tuntuu olevan tämän vuoden ykköskohde Himalajan retkikunnissa.

Samuli Mansikka jatkaa suurten vuorten valloitustaan yrittämällä nousua yksin, ilman lisähappea. Tällä hetkellä Samuli lopettelee Poonhill-trekkiä Pokharassa Nepalissa ennen lentoaan Tumlingtariin, Makalun lähestymisvaelluksen alkuun 15. päivän paikkeilla. Hurjat tsempit Samulille!

Yksin ja ilman lisähappea kiipeää myös Don Bowie.

Kinga Baranowskan on tarkoitus ilmestyä Makalulle oman tiiminsä kanssa, ja ilman lisähappea!

Mielenkiintoinen juttu taas on Arjun Vajpain (19 v.) Makalun hanke. Nuori kaveri huiputti Everestin 16-vuotiaana, Lhotsen ja Manaslun 17-vuotiaana. Innolla seuraan Vajpain edesottamuksia vuorella ja jatkossa!

 

MUUT 8-TONNISET:

Cho Oyu, Manaslu ja Shisha Pangma saanevat rinteilleen reilun määrän kaupallisten retkikuntien jäseniä jokavuotiseen tapaansa.

Annapurnalla ja Kanchenjungalla ei ole tiedossa suurempaa toimintaa ainakaan vielä!

 

Kesäkuun alussa listaan kevätkauden tapahtumat ja mielenkiintoisimmat nousut!

Hauskaa penkkikiipeilykevättä kaikille, mutta muistakaa että ne omat reissut on aina parhaita.

 

P.S. Lista perustuu kirjoittajan omiin suosikkeihin.

http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=45349.0

JuhoK

Highlander
Re: Himalajan kevätkausi lähestyy...

Ei mennyt uudet reitit nappiin Everestillä; Moro ja Steck lopetti kähinään ja Alexey Bolotov kuollut Khumbulla; http://www.explorersweb.com/everest_k2/news.php?id=21489

Artturi Kröger
Re: Himalajan kevätkausi lähestyy...

Samaa kelailin. Kauden 13-14 kirous, heh... Ja paljon ehtii vielä tapahtua. No, peukkuja pydeen, että homma alkaa toimia kaikille vuorella touhuaville, niin länkkäreille kuin aboriginaaleillekin.

Mut Nykin turkkilainen topitti sherpakamujen jeesillä, kispa olalla? http://www.outsideonline.com/outdoor-adventure/climbing/mountaineering/e...