Teltta ukkosmyrskyssä: Hilleberg Unna

Hankin Unnan vuosi sitten kesävaelluksia ajatellen. Jo silloin luin Outdoor Gear Lab testistä, että he määrittelevät Unnan neljän vuodenajan keveimmäksi itseseisovaksi teltaksi ja teltta soveltuisi myös kevyille vuoristovaelluksille. Testiin voi tutustua täältä: http://www.outdoorgearlab.com/4-Season-Tent-Reviews/ratings. Hilleberg itse mainostaa Unnaa yhden hengen telttana, joissakin myymälässä mainitaan kahden hengen teltaksi ( http://www.hilleberg.com/home/products/unna/unna.php ).

Painoltaan Unna on hieman yli 2 kg riippuen siitä, millaiset kiilat ja korjauspaketin ottaa mukaan. Unna valmistetaan nykyisin Virossa. Unna on kahdella kaarella, Hillebergin mallistosta löytyy vastaavan kokoluokan teltta kolmellakin kaarella, jolloin teltta olisi todella geodeettinen ja luotettava vuorilla. Yksi lisäkaari nostaa taas teltan painoa.

Hieman kokemuksia Unnasta

Unna on mielestäni kahden pienen tai yhden ison (minä+rinkka+egoni) vaeltajan teltta. Heti alussa huomasin, että toimintatapani on laittaa sateella ruokaa teltan eteisessä päästämällä sisäteltta nipsuttimista irti. Teltassa on kylläkin iso kyltti, että tulenteko teltassa ja sen lähellä kielletty. Päällysteltta on riittävän korkea, siinä voi istua ja kokoiseni ihminen voi istua sisäteltassakin. Sisäteltan poisto ja paikoilleen laittaminen on helppo, mutta ihan alempien nipsuttimien kiinnitys tekee  tiukkaa, kun teltta on kunnolla kiristetty ja kiinnitetty. Monesti minulla onkin yksi sisäteltan kulma aina irti, koska pidän ovensuussa teltan kerrosten välimaastossa jalkineita ym. Olen hankkinut ergonomisen rinkan ilman teräviä ulokkeita (vrt. Savotta-rinkan kehys) ja pidän rinkkaa itseni vieressä sisäteltassa.  

Tuunasin telttaa saman tien avattavan sivun osalta. Sivun suikalemainen kulma leprutti aina tuulessa ja kävi jopa puurossani. Lisäsin sivun alareunaan kuvan mukaiset kiinnikkeet.

Tuunausta

 

Unna myrskyssä

Tänä kesänä koin Norjassa elämäni ensimmäisen ukkosmyrskyn teltassa. Toivon se jääväni myös viimeiseksi. Ilta alkoi merkillisesti peilinsileän järven ja hullun poron merkeissä. Laumasta erillään elelevä poro kaiveli jotain telttani alta ja käveli muutenkin niin lähellä telttoja, että naruilla oli vaara tarttua poron jalkoihin.  

Hullu poro

Ilta oli kaunis ja olin laittanut teltan kauniille jyrkänteelle, parin metrin päähän sadevesivalumista. Poron takia lyhensin narut minimiin ja kannoin tikkujen tueksi löytämiäni kiviä. Jätin myös rinkan ulos isolle kivelle ottamalla telttaan vaan tarpeellisen.

Teltta jyrkänteellä

Kello 23:30 heräsin ukkosen jyrinään. Otin teltan raosta pari epäonnistunutta kuvaa salamoista. Ennen kuin ehdin laskea päässäni 1-2-3… salaman ja jyrinän väliä, salamoi ja paukkoi kaikilta suunnilta. Laakso oli salamoista oudolla tavalla valoisa ja teltan puna-keltaiset värit loivat tunnelman, että olen helvetissä. Pelossani painoin itseni matalaksi tuntien kehossani kallion välittämän ukkosen jyminän. Saman tien nousi kauhea tuuli. Muistin, että telttani ei ole kunnolla kiinni. Olin ihan varma, että se on vaan ajan kysymys, milloin telttani lähtee jyrkänteeltä alas.

Päätin, että minä en mene teltan mukana. Ollako, mennäkö, mihinkö… en ollut kokenut vastaavaa ukkosta. Yritin hakea salamoiden telttaa valaisten joitain vaatetta päälle. Kun nousin pukeutuessani, pelkäsin salaman iskevän minuun. Huomasin fleecen olevan nurin päin, kun tungin kameran, kellon ja lasit taskuuni.

Tunsin, miten teltan sivu painoi vastoin minua. Se oli teltan pitkä sivu, Unna on epäsymmetrinen kupoli. Ojensin itseni ulos sisäteltasta ja otin teltan pitkän sivun alareunoista kiinni. Sillä hetkellä toivoin painavani tuplasti, mitä olen. Painoin teltan alareunaa kaikin voimin maata vasten. Teltan sivu rutisti täysillä kasvojani vasten ja hengitys ei kulkenut. Valtavat sadepisarat iskivät naamaani teltan läpi. Mitenkö kauan sitä kesti, en tiedä. Kun myrsky löysäsi, olin säkkiväsynyt. Tuuli ja pienempi sade jatkuivat vielä pitkälle aamuyöhön. Olin niin väsynyt, että en mennyt edes tarkistamaan, onko kiilat paikoillaan. Väliäkö sillä enää…

Vieressäni oli toinenkin Unna. Sen omistaja oli jättänyt koko pitkän sivun auki, teltan sivukangas rullattuna ”unnamaisesti” kaarelle asti. Olihan kuvakaunis ilta! Kun myrsky iski, ei ollut enää asiaa teltasta ulos sivua kiinnittämään. Ja sekin Unna kesti myrskyn! Keltainen sisäkangas piti veden. Olimme molemmat aivan ymmällämme Unnan tuulenkestävyydestä. Teltat olivat myös kuivia. Muut alueella telttailleet kertoivat pitäneensä omia telttojaan sisäkaaresta kiinni. Yhden tunnelin kaari murtui.  Tämän perusteella plussat kupoliteltalle ja Unnalle. 

Käyttäjän Vuorinymfi kuva

Vuorinymfi

eröjorma
Re: Teltta ukkosmyrskyssä: Hilleberg Unna

Onko sulla ollut sen koommin kokemuksia unnan veden ja tuulenkestävyydestä? Ostin juuri samaisen unnan.

Alibaba
Re: Teltta ukkosmyrskyssä: Hilleberg Unna

Sen tuunaamasi pitkän seinän alarengas on tarkoitus kiinnittää kiilalla maahan. Kaikki kaksitoista kiilaa kannattaa kiinnittää huolella ja pitävästi leiriä tehdessä vaikka sää juuri silloin olisi mukava. Kireät harukset tekevät teltasta kestävän. Kalottisoljet ja kaarikuppisoljet kiristettävä tiukalle. Asentopaikka avoimessa maastossa kannattaa valita mahdollisimman tuulensuojasta, vaikkei tuulisikaan. Kohdan valokuvauksellisuus ei ole tärkeä kriteeri. Ukkosella kannattaa maata alustan päällä makuupussissa. Ja nauttia jyrinästä tai nukkua. Unna on hyvä teltta.

Lisäys: Alueella jossa on karjaa, paljon poroja tms. olen pitänyt mukana 25 metrin pientä linjalankaa. Saa rautakaupoista. Sen voi virittää telttapaikan ympäri puolen metrin korkeuteen kivien, pensaiden, oksien, tms mitä ulokkeita siinä sattuu olemaan, varaan. Eivät tule sonnit eli lampaat eli porot nuolemaan telttaasi ja hamuamaan kenkiäsi.